Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: Βαθαίνει την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων



Μια Ανώνυμη Εταιρεία θα ελέγχει τη βιωσιμότητά τους και θα αποφασίζει για συγχωνεύσεις και κλείσιμο μονάδων

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014
Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων. Σύσταση και καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία "Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία».
Πρόκειται για νομοθέτημα το οποίο, όπως γίνεται αντιληπτό από τον τίτλο του ακόμα, προωθεί τη λεγόμενη «αυτοτέλεια» των δημόσιων νοσοκομείων, δηλαδή την ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότησή τους, που οδηγεί πρακτικά στην ολοκληρωτική μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, με ασθενείς - πελάτες.

Η Ανώνυμη Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων (ΕΣΑΝ), της οποίας μέτοχοι θα είναι τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και οι επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας, θα είναι η Αρχή που θα μελετάει και θα ελέγχει το «κόστος λειτουργίας» ξεχωριστά του κάθε δημόσιου νοσοκομείου. Στη συνέχεια, ανάλογα με το ύψος του, θα καθορίζει για παράδειγμα ποιες μονάδες θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν για να γίνει ανταγωνιστικό ένα δημόσιο νοσοκομείο.
Ταυτόχρονα, ακριβώς στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», σφοδρό θα είναι το χτύπημα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται πιλοτική εφαρμογή των διατάξεων σε επιλεγμένα νοσοκομεία από 1/6/2015 έως 31/12/2015, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία από 1/1/2016 έως 31/12/2016 και καθολική ισχύ του νόμου από την 1/1/2017.
Η παρέμβαση του ΚΚΕ
Παρεμβαίνοντας χτες στην Επιτροπή της Βουλής, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και όλα τα μέτρα που παίρνονται αποτελούν βήματα προσαρμογής του συστήματος στις λεγόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της Υγείας.
Επιχειρείται μία επιπλέον θεσμική παρέμβαση στο σύστημα Υγείας, προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω η στρατηγική προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις Υγείας δημόσιες και ιδιωτικές, οι οποίες θα είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους στο πλαίσιο ενιαίων κανόνων που θεσπίζει το επιτελικό κράτος, από τις οποίες οι εργαζόμενοι θα αγοράζουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Ο κύριος στόχος που υπηρετείται, είναι τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν οικονομικά αυτοδύναμα, αυτοχρηματοδοτούμενα κλπ. Και αυτό είναι πασίγνωστο, γιατί έχει νομοθετηθεί.
Το κράτος συνεχώς μειώνει και η τάση -μέσα και από την παρέμβαση που γίνεται με το νομοσχέδιο, αλλά και με την πολιτική που ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια- είναι να φτάσει στο μηδενισμό της χρηματοδότησης.
Εδώ κολλάει και η αυτοτέλεια των νοσοκομειακών μονάδων. Αφού το καπιταλιστικό κράτος αποτινάζει από πάνω του την υποχρέωση και ευθύνη που έχει για λειτουργία και ανάπτυξη των νοσοκομείων, αυτά θα μπαίνουν στην αγορά για εύρεση πελατών, προκειμένου να επιβιώσουν. Όποια νοσοκομεία δεν φέρνουν αρκετά έσοδα και αυτό θα ελέγχεται -ελέγχεται και τώρα, αλλά απλώς θα ελέγχεται πολύ πιο επιστάμενα, πιο σφιχτά- απλά δεν θα πληρώνονται για παράδειγμα οι εργαζόμενοί του. Θα κλείνουν ή θα συγχωνεύονται τμήματα ή και ολόκληρες νοσοκομειακές μονάδες.
Την αναστολή της κρατικής στήριξης στα νοσοκομεία θα έρθουν να την καλύψουν στην ουσία τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο έχουν και αν έχουν. Από εκεί και πέρα, θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, οι ανασφάλιστοι.
Είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη όλων των εργαζομένων και του λαού για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση και στην Υγεία.
Να κατακτηθεί ένα αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται πλήρως και επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 Και βέβαια, προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κατευθύνεται και η πάλη των εργαζομένων για κατάργηση των πληρωμών, είτε από ασφαλιστικές εισφορές, είτε με συμμετοχές στα φάρμακα κ.λπ.».

Copyright © 1997-2014 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ