Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.



 ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
ΑΦΟΡΜΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΒΒΙΔΗ.
ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ.
Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Θέρμης, και πανομοιότυπο δημοσίευμα στην εφημερίδα του δήμου «Θέρμης Δρώμενα» στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου, η Διοίκησή του, με τον τίτλο «Άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων» ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ, για την  έγκρισή από την πλειοψηφία του θερινού τμήματος της Βουλής, τροπολογίας που κατέθεσε ο βουλευτής Χαλκιδικής Γ. Δριβελέγκας, αλλά και αντίστοιχης υποστηριχτικής βουλευτών της Ν.Δ., που έκανε δεκτή ο κ. υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, στο πλαίσιο της ψήφισης του νόμου για του νέο Ρυθμιστικό Αθήνας- Αττικής και άλλες διατάξεις,.
Αιτία των πανηγυρισμών είναι η απεμπλοκή του θέματος «Σαββίδη». Που όπως τονίζεται έγινε μετά από «προσπάθειες του προέδρου της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, κ. Σίμου Δανιηλίδη και του δημάρχου κ. Θ. Παπαδόπουλου.
(βλέπε σχετική ανάρτηση στη ηλ. Διεύθυνση  http://www.thermi.gov.gr/info/?p=17879)
Λέει πως μάλιστα πρόκειται για δυνατότητα που δίνεται για αξιοποίηση και όχι για ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας των δήμων γενικότερα. Έτσι βαφτίζει το πάρτυ των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της δημόσιας- δημοτικής (θα έπρεπε και λαϊκής) περιουσίας. Δείτε τι προβλέπει το άρθρο 55 του νόμου όπου η συγκεκριμένη τροπολογία ενσωματώθηκε:

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 156
1 Αυγούστου 2014
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4277
Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας − Αττικής
και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
………………
Άρθρο 55
Η παράγραφος 8 του άρθρου 192 του ν. 3463/2006 αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, επιτρέπεται η εκμίσθωση με δημοπρασία δημοτικών ακινήτων (εκτάσεων ή κτισμάτων) με μειωμένο μίσθωμα για χρονικό διάστημα μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη, υπό τον όρο ότι ο μισθωτής θα αναλάβει το σύνολο ή μέρος της δαπάνης ανακαίνισης ή ανακατασκευής του ακινήτου και θα προβεί σε τυχόν πρόσθετες παροχές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ειδικότερα στους όρους διακήρυξης της δημοπρασίας. Επιτρέπεται επίσης, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος, η μακροχρόνια μίσθωση ακάλυπτης δημοτικής έκτασης, με σκοπό, πέραν των τουριστικών δραστηριοτήτων που διέπονται από τις διατάξεις του ν. 2160/1993, όπως ισχύει, την εγκατάσταση και εκμετάλλευση στο μίσθιο επιχειρήσεων αθλητικών δραστηριοτήτων πάσης φύσεως και υποστηρικτικών προς αυτές υπηρεσιών, καθώς και με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων της πρωτογενούς παραγωγής, που προϋποθέτουν ουσιώδεις δαπάνες του μισθωτή, για διάρκεια μέχρι πενήντα (50) έτη, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 610 του Αστικού Κώδικα. Η ανωτέρω σύμβαση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή δικαίωμα Δημοσίου ή τρίτων, ενώ τα δικαιώματα και οι αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών και υποθηκοφυλάκων για τη σύμβαση και κάθε άλλη προς πραγμάτωση αυτής πράξη περιορίζονται στο 10% αυτών. Κάθε κτίριο και κάθε άλλη μόνιμη εγκατάσταση που θα πραγματοποιηθεί επί του μισθίου σύμφωνα με τη σύμβαση, περιέρχεται μετά τη λύση ή τη λήξη της σύμβασης στην κυριότητα του Δήμου, χωρίς υποχρέωση του Δήμου και χωρίς δικαίωμα του μισθωτή να τα αφαιρέσει, εκτός αν συμφωνηθεί διαφορετικά. Με απόφασή του ο Υπουργός Εσωτερικών δύναται να καθορίζει προσθέτους όρους και προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας.»
Το ξεπούλημα δηλαδή, με απαλλαγή από φόρους και δικαιώματα υπέρ του δημοσίου (κάντε σύγκριση με αυτό που σας συμβαίνει προσωπικά) ακόμα και αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων, δεν είναι ξεπούλημα, …. αλλά αξιοποίηση….!!!!
Μιλά, ακόμη, για την είσπραξη μόνο θετικών αντιδράσεων, από τις συναντήσεις με το προεδρείο της βουλής, τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων.  Βέβαια σε ότι αφορά το ΚΚΕ λέει συνειδητά, προβοκάροντας, ΨΕΜΑΤΑ.
Είναι όμως έτσι και τοπικά και γενικότερα τα πράγματα;
Συμφέρει δηλαδή μια τέτοια εξέλιξη, και σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη τροπολογία και σε ότι αφορά τα «Ρυθμιστικά»  τα λαϊκά στρώματα συνολικά και ειδικά στον τόπο μας;  
Θα λύσει το οξυμμένο πρόβλημα της ανεργίας, των αμοιβών και συνθηκών εργασίας γαλέρας; Των αθλητικών υποδομών του δήμου; Της δωρεάν χρήσης τους;  Της αξιοποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής μας και φυσικά και  της περιουσίας του δήμου έτσι που να δίνει λύσεις πραγματικής ανακούφισης  στους δημότες που ασφυκτιούν; 
ΌΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!
Συμφέρει τον κόσμο του Π.Α.Ο.Κ.; Όχι μόνο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα  χρησιμοποιείται, η αγάπη του για τον  Π.Α.Ο.Κ.,  ως ασπίδα υπεράσπισης ισχυρότατων συμφερόντων, συγκεκριμένου «επιχειρηματία», για να κάνει «χρυσές Μπίζνες» και στη Θέρμη και γενικότερα. Και ο κόσμος του Π.Α.Ο.Κ. θα χρυσοπληρώσει, μια προσωρινή, χωρίς ουσία, εκτόνωση. Πώς; Με πανάκριβα εισιτήρια στο γήπεδο, μέσω της πληρωμένης με τη λαϊκή κατανάλωση διαφήμισης κλπ αλλά και ενδεχόμενα με εκβιασμούς στο μέλλον, όπως συνέβη πχ με την περίπτωση της Α.Ε.Λ. και του πρώην σωτήρα της, επιχειρηματία Πηλαδάκη;
Για την πλειοψηφία του δήμου είναι… «Μεγάλη δικαίωση…», ένα νομοσχέδιο, για το Ρυθμιστικό του μεγαλύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της χώρας, που αίρει κάθε περιορισμό στην καταπάτηση κάθε περιβαλλοντικής και γενικότερα κοινωνικής αξίας για να δημιουργήσει προϋποθέσεις  ανάπτυξης της κερδοφορίας των «επενδυτών». Φυσικά  μαζί με άλλα στην ίδια λογική μέτρα που ματώνουν τα λαϊκά στρώματα όλο και περισσότερο.
Μιας  ανάπτυξης που γευόμαστε και χρυσοπληρώνουμε ήδη σήμερα:
Με  τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του «Εν. Φ. Ι. Α.»
 Με τα μεροκάματα και τις συντάξεις πείνας, την απληρωσιά και τις συνθήκες εργασίας γαλέρας στις επιχειρήσεις μεγάλων ομίλων, με  την ανεργία και τη μαύρη εργασία στο κόκκινο. Ακριβοπληρώνοντας  κάθε απομένουσα κοινωνική υπηρεσία στον τομέα της παιδείας της υγείας και της πρόνοιας κλπ .
Αυτήν την ανάπτυξη υπηρετεί και η τροπολογία.
Όχι  την ανάπτυξη της ευημερίας των λαϊκών στρωμάτων που παράγουν, με τον κόπο τους, τον πλούτο αυτής της χώρας, τους ανήκει  και τον δικαιούνται σε όλα τα επίπεδα.
«ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ…», είναι για τη διοίκηση του δήμου, ακόμα ένας δρόμος παράδοσης στο μεγάλο κεφάλαιο της περιουσίας που ανήκει στους δήμους της χώρας και ειδικά για το δήμο Θέρμης της εν λόγω έκτασης του.
Στην ανάρτηση επαναλαμβάνεται ο ισχυρισμός, που ακούσαμε και στο δημοτικό συμβούλιο, πως με τον τρόπο της μακροχρόνιας μίσθωσης τάχα γίνεται αξιοποίηση ενώ με την εκποίηση ξεπούλημα. Η  διαφορά, δηλαδή, της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας από το ξεπούλημα εντοπίζεται στην μορφή της παραχώρησης στο μεγάλο κεφάλαιο και όχι στην ουσία της ίδιας της παραχώρησης.  
Η αμοιβή με υποτριπλάσιο ποσό  διπλάσιας έκτασης πχ από το Hayatt (αλήθεια δεν είναι αυτό ξεπούλημα),  που δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες πχ μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού σχολικών μονάδων ούτε καν της λειτουργίας ενός κλειστού κολυμβητηρίου, που τη χρήση του θα πληρώνουν οι δημότες, μετα από την γενικότερη και την τοπική φοροαφαίμαξη, είναι η  αξιοποίηση;
Το γεγονός ότι μια τέτοια έκταση-φιλέτο, δεν έχει αξιοποιηθεί προκειμένου τα πλεονεκτήματά της να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες μπορεί δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την επιλογή παραχώρησης της στους κεφαλαιοκράτες.
Η ως τώρα απαξίωση της είναι ευθύνη της πολιτικής που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια,  από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που και αυτή τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων υπηρέτησε. Τα ίδια συμφέροντα υπηρετεί και σήμερα η επιλογή παραχώρησής μόνο που αλλάζουν απλά οι προτεραιότητες και οι δυνατότητες αυτών των συμφερόντων.
ΑΣ ΜΗΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΩΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ.
Η αλήθεια είναι ότι παρόμοιες αξιοποιήσεις της περιουσίας του, γνώρισε ο δήμος μας, όπως και σημαντικός αριθμός δήμων της χώρας μας, στο παρελθόν.
Να θυμηθούμε τις περιπτώσεις της χωματερής-ακόμα και συναίνεσης στην ιδιωτική εκμετάλλευση του βιοαερίου της, της Waterland, του Hayyat με το καζίνο του, του λατομείου των Ταγαράδων, του  κέντρου Επιστημών και Τεχνολογίας κλπ.
 Αυτές όμως σε τίποτα δεν γλύτωσαν τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας και ευρύτερα των δημοτών σε όλη τη χώρα από :
Το να χρυσοπληρώνουν ολοένα και πιο υποβαθμισμένες δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και γενικότερα υπηρεσίες που έχουν σχέση με την κάλυψη των συγχρόνων αναγκών τους. (Πχ τους παιδικούς σταθμούς τις υπηρεσίες πολιτισμού και αθλητισμού, αναψυχής, παιδείας και υγείας κλπ.) Τα ανεπαρκή έργα υποδομής ύδρευσης και αποχέτευσης οδοποιίας κλπ
Την έλλειψη υποδομών και μέριμνας για σχολική στέγη, σχολική μεταφορά προνομιακές δομές και κοινωνικές δομές (πολιτιστικά κέντρα, παιδικοί σταθμοί), αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, ορθολογικής και κοινωνικά επωφελούς διαχείρισης του νερού, διαμόρφωσης ελεύθερων χώρων.
Για την πλειοψηφία του δήμου είναι… «ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ…» μια τροπολογία που λύνει ένα ζήτημα για τον τρόπο λεηλασίας της δημοτικής περιουσίας, ανά την Ελλάδα με ένα τρόπο που  κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα προκρίνουν έναντι ενός τρόπου που προκρίνουν κάποια άλλα.
 Και με τους δυο τρόπους ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΠΟΥ ΖΥΜΩΣΕ Ο ΛΑΟΣ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΤΗ ΦΑΝΕ. Για αυτό δεν πρέπει να διαλέξει ούτε το  ποιος θα τη φάει, ούτε να παζαρέψει τα ψίχουλα που θα πέσουν από το τραπέζι τους.
Για την πλειοψηφία του δήμου  είναι επίσης και ΑΛΛΟΘΙ. Αφού έβαλε πλάτη, όπως και η πλειοψηφία των δημάρχων, με τη στάση της, στη μείωση των πόρων για την τοπική διοίκηση, τώρα χρησιμοποιεί αυτή την δραματική ανεπάρκειά τους ως άλλοθι για την παράδοση της δημοτικής περιουσίας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. το ίδιο εξάλλου κάνει και με την ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνσή των δημοτών για έργα και υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος.
Για την εξέλιξη αυτή φυσικά υπάρχουν ευθύνες. Και γενικές  αλλά και τοπικές.
Γενικές γιατί πλην ΚΚΕ (όπως και Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Θέρμης), για την αποδοχή που είχε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τα κόμματα η στάση στο κατ’ άρθρο φαίνεται  στα πρακτικά της βουλής στις 1/8. Παραθέτουμε απόσπασμα:
  ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): ……
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτή με γενικό αριθμό 1638 και ειδικό αριθμό 226, (* σ.σ. το μετά άρθρο 55) ως έχει;  ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ(σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ): Παρών.
ΤΕΡΕΝΣ ΣΠΕΝΣΕΡ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: (σ.σ. ΑΝ. ΕΛΛΗΝΕΣ)Παρών.                  
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία. (σ.σ. κατά)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Συνεπώς η τροπολογία με γενικό αριθμό 1638 και ειδικό 226 έγινε δεκτή ως έχει κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιο άρθρο.
σ.σ. Η ναζιστική Χ.Α. που ήταν;
Τοπικές πέρα από αυτές της πλειοψηφίας του δήμου και του κ. Φάμελου που, ως πρώην μέλος αυτής της πλειοψηφίας υπερθεμάτισε της υπόθεσης και αποδέχεται τη λογική της. Αλλά  και της κυρίας  Βασιλειάδου που ψήφισε παρών κρατώντας επιφυλάξεις για τα ανταλλάγματα μόνο.
Ολοκληρωμένα οι τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο τις δύο συνεδριάσεις κατά τις οποίες ασχολήθηκε με το θέμα, όπου ανέπτυξε τη θέση της για το θέμα και για το πώς εννοεί η ίδια την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης και συνολικά της δημοτικής περιουσίας, μπορείτε να τις βρείτε εδώ:
και εδώ: