Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Σταθμός και εφαλτήριο το συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ


Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα

 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
Με στόχο να έρθουν σε επαφή με όσο το δυνατό περισσότερους εργαζόμενους, άνεργους, «ελαστικά» απασχολούμενους, να κινητοποιήσουν και να συσπειρώσουν νέες δυνάμεις στα σωματεία, θα δώσουν τη μάχη το ΠΑΜΕ και οι άλλοι φορείς της κοινωνικής συμμαχίας, τόσο ενόψει του συλλαλητηρίου στις 6 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη (6 μ.μ., πλατεία Αριστοτέλους), με αφορμή τη ΔΕΘ, όσο και το επόμενο διάστημα.
Στο επίκεντρο της δράσης θα βρεθούν το ζήτημα της ανεργίας, αλλά και το Ασφαλιστικό, η μείωση των μισθών, η φοροεπιδρομή που τσακίζει το εισόδημα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Στη σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, το βράδυ της Τρίτης, παρουσιάσθηκαν οι άξονες της δουλειάς για το επόμενο διάστημα, η θετική πείρα που προέκυψε από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν τους προηγούμενους μήνες, εντοπίστηκαν οι αδυναμίες και οι δυνατότητες που υπάρχουν για να ξεπεραστούν.
Μέσα από τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών, μεταφέρθηκε η κατάσταση που επικρατεί στους τόπους δουλειάς, αποκαλύφθηκε η στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και αναδείχθηκε η ευθύνη των ταξικών δυνάμεων να εντείνουν τη δράση τους, να «ανοιχτούν» σε νέους χώρους, να κινητοποιήσουν περισσότερους στην υπόθεση της ταξικής ανασυγκρότησης του κινήματος. Επιπλέον, σημειώθηκαν τα βήματα που έγιναν για την κοινή δράση και ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας.

Πείρα από τη δράση
Στο χώρο της δημόσιας Υγείας, οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη ενάντια στην «αξιολόγηση» συσπειρωμένοι στα σωματεία τους. Σε μια σειρά χώρους, με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αναπτύχθηκαν αγώνες ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις. Στο Θεαγένειο, για παράδειγμα, οι υγειονομικοί διοργανώνουν ανοιχτές συνελεύσεις, αναγνωρίζοντας τη συμβολή που έχει στον αγώνα τους η συμμαχία και η αλληλεγγύη με τους ασθενείς, τον υπόλοιπο λαό.
Από τον κλάδο του Επισιτισμού - τουρισμού, συνδικαλιστές μίλησαν για το ρεκόρ κερδών των επιχειρηματικών ομίλων από τη μία και τα ψίχουλα που παίρνουν οι εργαζόμενοι από την άλλη, παράλληλα με την ανατροπή των δικαιωμάτων τους. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, δεν τηρούνται οι ΣΣΕ, επεκτείνονται διαρκώς οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η πλειοψηφία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής είναι απλήρωτοι για μήνες (π.χ. ΑΣΤΟΡΙΑ, 8 μήνες). Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις επιχειρήσεις του Επισιτισμού.
Από τον κλάδο των Μεταφορών, παρουσιάσθηκε το παράδειγμα του ΟΑΣΘ, όπου ο εργοδοτικός συνδικαλισμός ανέλαβε να κάνει την «μπουγάδα» για την επιχείρηση στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, για να μείνουν ανέγγιχτα τα κέρδη των μετόχων. Συνέβαλε να περάσει χωρίς αντιδράσεις η απόφαση για περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεται την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.
Να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία
Από τον κλάδο του Ιματισμού - Δέρματος παρουσιάσθηκε ο υπονομευτικός ρόλος της πρώην «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΡΙΖΑ), που χρόνια τώρα βάζει πλάτη, προκειμένου να προχωρούν χωρίς αντιδράσεις τα σχέδια των εργοδοτών του κλάδου για απολύσεις και μειώσεις μισθών. Αναφέρθηκε ειδικότερα το παράδειγμα της ΜΙΝΕΡΒΑ, όπου από 250 εργαζόμενους, έφτασε να απασχολεί σήμερα περίπου 40.
Από τον κλάδο του Μετάλλου, συνδικαλιστές που πήραν το λόγο αναφέρθηκαν στο ρόλο των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ τόσο σε επίπεδο Ομοσπονδίας, όσο και επιχειρησιακών σωματείων, που σέρνουν τους εργαζόμενους να κινητοποιούνται κάτω από ξένη σημαία και να διεκδικούν τη μία φθηνό ρεύμα για τις επιχειρήσεις και την άλλη φθηνό δανεισμό, όπως στο χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης.
Από την ΠΑΣΕΒΕ, τέλος, μεταφέρθηκε η πείρα από τους κοινούς αγώνες που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι στο εμπόριο, μισθωτοί μηχανικοί και άλλοι εργαζόμενοι στις κατασκευές, τόσο για το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα επιδόματα ανεργίας, όσο και ενάντια στη φοροληστεία και τις απειλές για κατασχέσεις.
Προετοιμασίες για τη ΔΕΘ
Για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων αποφάσισε να συμμετάσχει με τετράωρη στάση εργασίας (4 μ.μ. έως 8 μ.μ.) και με προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., στον πεζόδρομο Τσιμισκή, με αιτήματα: Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, ωρομίσθιου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες, το Σωματείο προγραμματίζει εξορμήσεις σε κεντρικές αποθήκες, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, σε κάθε εμπορικό κατάστημα.
Στην Κοζάνη, σύσκεψη για την οργάνωση της δράσης του για το επόμενο διάστημα με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας, την Κυριακή 31 Αυγούστου στις 8 μ.μ., στα γραφεία του. Ηδη έχει ανακοινώσει συμμετοχή στο συλλαλητήριο με αναχώρηση στις 3 μ.μ. από το Δημαρχείο.
Να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ. Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 3 μ.μ. του Σαββάτου, από το τέρμα της οδού Βενιζέλου (κάτω από τον Αγιο Αχίλλειο).