Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Παρέμβαση για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σε σπίτια



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
Σε σχόλιό του σχετικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ελέγχους του ΣΔΟΕ σε κατοικίες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Μόνιμα χαράτσια και άγρια φοροεπιδρομή για το λαό από τη μία, ακόμα και με ελέγχους του ΣΔΟΕ σε σπίτια, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους από την άλλη, επιβάλλει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που γι' αυτό ακριβώς
είναι και αντιδημοκρατική».



Φοροεπιδρομές μέσα στα σπίτια!
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Φορολογικούς ελέγχους στην κατοικία ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, η οποία δηλώνεται και ως έδρα της οικονομικής τους δραστηριότητας θα μπορεί να διενεργεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός και μάλιστα χωρίς την παρουσία εισαγγελέα. Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται στις διατάξεις του νόμου για τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα συγκατάθεση δόθηκε και από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), μετά από ερώτημα που απηύθυνε το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η πλειοψηφία της Ολομέλειας ΝΣΚ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτή η είσοδος φορολογικών οργάνων στην κατοικία «για φορολογικούς ελέγχους και έρευνες που αποσκοπούν ευθέως ή εμμέσως στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων» και ότι αρκεί η εισαγγελική εντολή «χωρίς να απαιτείται και η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας». Ετσι, τα φορολογικά όργανα χωρίς την εγγύηση της παρουσίας εισαγγελέα θα μπορούν να κάνουν «φύλλο και φτερό» όχι μόνο τα γραφεία, αλλά και χώρους σπιτιών, αναζητώντας χρήματα σε ντουλάπες, στρώματα, μαξιλάρια κλπ. με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, το ΝΣΚ επισήμανε κατ' αρχάς ότι ως κατοικία θεωρείται κάθε κατάλυμα που χρησιμοποιείται για διαβίωση, διαμονή ή εργασία και μπορεί να χρησιμοποιείται και για διαμονή και ως επαγγελματική έδρα. Δέχθηκε επίσης ότι η παρουσία δικαστικού λειτουργού στην κατ' οίκον έρευνα (λόγω της προστασίας του ασύλου) απαιτείται μόνο όταν πρόκειται να συλλεγούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων, την ανακάλυψη ή σύλληψη δράστη, την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων. Αντίθετα, κατά το ΝΣΚ, δεν χρειάζεται η παρουσία δικαστικού για τους φορολογικούς ελέγχους και την αναζήτηση χρημάτων που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ), αλλά και για λιγότερο επαχθείς περιορισμούς (όπως όταν γίνονται έλεγχοι για την τήρηση της υγειονομικής, εργατικής, οικονομικής - επαγγελματικής, φορολογικής νομοθεσίας, τούς οποίους χαρακτηρίζει ως διοικητικές έρευνες).
Ειδικά για την είσπραξη φόρων και εσόδων, το ΝΣΚ αναφέρει ότι «η παροχή με τον ΚΦΔ στα φορολογικά όργανα της δυνατότητας εισόδου και έρευνας στην κατοικία του οφειλέτη προφανώς αποσκοπεί στην αναζήτηση χρημάτων ή άλλων κινητών πραγμάτων ή και στοιχείων σχετικών με την περιουσιακή του κατάσταση για την εν συνεχεία επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης, λήψη ασφαλιστικών και διασφαλιστικών μέτρων και επίσπευση αναγκαστικής εκτελέσεως».
Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του μέτρου στρέφεται εναντίον ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και όσων αμείβονται με το «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι δηλώνουν ως έδρα το χώρο της κατοικίας τους.
Σε χτεσινή ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι το ζήτημα «έχει ήδη αποσταλεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί».
Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σημειώνει ότι επιφυλασσόμαστε να μελετήσουμε και να αξιολογήσουμε το πλήρες κείμενο της συγκεκριμένης γνωμοδότησης». Παραγνωρίζοντας την ύπαρξη της ίδιας της νομοθετικής ρύθμισης, που και οι ίδιοι ψήφισαν, σημειώνουν ότι «ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις για το άσυλο της κατοικίας».