Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΚΚΕ: Ενάντια στο ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014 - Κυριακή 17 Αυγούστου 2014
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ 
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί αγρότες και απειλούν την ίδια την επιβίωσή τους έβγαλαν χιλιάδες από αυτούς και φέτος στα αγροτικά μπλόκα. Δίπλα στη στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων από τις δυνάμεις του ΚΚΕ, οι κομμουνιστές βουλευτές αξιοποίησαν και το βήμα της Βουλής, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και Ερωτήσεις, για να αναδείξουν τα πιεστικά προβλήματα και την πολιτική που ευθύνεται γι' αυτά, να στηρίξουν τα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών και να διεκδικήσουν μέτρα για την ανακούφισή τους, αλλά και να προβάλουν την πρόταση του ΚΚΕ για αγροτική ανάπτυξη υπέρ του λαού.

***
Το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων της φτωχής αγροτιάς, προβλήματα που γεννά η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ στις αρχές της χρονιάς (28 Γενάρη) με Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέκας Παπαρήγα, προς τον πρωθυπουργό.
Η Ερώτηση αναφερόταν στη δεινή οικονομική κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρών και μεσαίων αγροτών, το εισόδημα της οποίας μειώνεται δραστικά από τη μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής, τη μείωση τιμών παραγωγού από τους εμποροβιομήχανους, τα χαράτσια και τους φόρους. «Είναι χαρακτηριστικό, και απάνθρωπο μαζί, ότι το 50% των αγροτών δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί δεν έχει να πληρώσει τις εισφορές του στον ΟΓA, αφού εξοντώνονται με τα απανωτά χαράτσια στο σπίτι, το χωράφι, την αποθήκη, το πετρέλαιο και το ρεύμα, τον ΕΛΓΑ, τις γεωτρήσεις, την Υγεία, τη μείωση επιστροφής του ΦΠΑ», σημείωνε χαρακτηριστικά.
Οσο για το νέο κύμα φοροαφαίμαξης και τους στόχους του, το ΚΚΕ σημείωνε: «Με το νέο φορολογικό η κυβέρνηση υποχρεώνει να τηρεί λογιστικά βιβλία αυτόν που έχει τζίρο 10.000 ευρώ, φορτώνοντάς τον με νέα έξοδα, ενώ θα τον χαρατσώνει 13% από το πρώτο ευρώ πληρώνοντας φόρους, δηλαδή φορολογεί τη φτωχολογιά. Οταν είναι δεδομένο ότι το εισόδημά τους με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ για το 2014-2020 θα μειωθεί και άλλο, αφού μειώνονται οι ενισχύσεις και αλλάζει προς το χειρότερο ο τρόπος κατανομής επιδοτήσεων για τους μικροκληρούχους και τους καλλιεργητές παραδοσιακών καλλιεργειών όπως είναι το βαμβάκι, λάδι, αμπέλια, βιομηχανική τομάτα κ.ά. (...)
Η τελευταία ρύθμιση για "κόκκινα χρέη" αφορά ένα μικρό ποσοστό των αγροτών, ευνοεί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και όχι την αγροτιά. Δεν διαγράφει κεφαλοποιημένους και ανατοκισμένους τόκους, παρέχει τη δυνατότητα της αρπαγής περιουσιακών στοιχείων από τα οποία ζει ο αγρότης για ενοικίαση προς απόσβεση του χρέους και αν δεν φτάνει τότε την δημεύεται εξ ολοκλήρου. Ετσι με γρήγορους ρυθμούς προωθείται το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, που σπρώχνεται στην ανεργία και την εξαθλίωση, για να συγκεντρωθεί γη και παραγωγή στους μεγάλους και να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι. Δηλαδή να δημιουργηθούν αποκλειστικά μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες, αυτό που προωθεί η ΚΑΠ της ΕΕ».
Περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 20 Φλεβάρη, με Επερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή τη φωνή των μικρομεσαίων αγροτών, που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί σε ξεκλήρισμα, ζητώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Κατήγγειλε επίσης τη βία και την καταστολή, τις συλλήψεις και τα αγροτοδικεία, που επιστράτευσε η κυβέρνηση ενάντια στην αγωνιζόμενη αγροτιά.
«Οι χιλιάδες αγρότες που είναι στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται και διεκδικούν την επιβίωσή τους. Δηλαδή να μπορούν να ζήσουν στα χωριά τους, να καλλιεργούν τη γη για να θρέψουν την οικογένειά τους και όχι να απειλούνται με μαζικές κατασχέσεις και δημεύσεις, αφού προς τα εκεί τους οδηγεί η βάρβαρη πολιτική σας», ανέφερε μεταξύ άλλων το κείμενο της Επερώτησης.
Τα αιτήματα των αγροτών που στήριξε και μετέφερε στη Βουλή το ΚΚΕ ήταν τα ακόλουθα:
1. Να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι για όλες τις χρονιές και να πληρωθούν και τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
2. Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
3. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% - να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί, για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ.
5. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.
6. Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες, με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα - απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.
7. Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.
8. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα.
9. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη, στους «καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.
10. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) - να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες φόρους για σπίτια, αποθήκες και χωράφια.
11. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.
12. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
13. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014-2020.
14. Να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.
15. Να ολοκληρωθεί η εκτροπή του Αχελώου και να προχωρήσουν τα άλλα έργα αγροτικής υποδομής - Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.
16. Να διατηρηθεί και να επεκταθεί το μέτρο της νιτρορύπανσης σε όλους τους αγρότες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Παρεμβάσεις για δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις
Το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών χτυπιέται και από τις επαναλαμβανόμενες ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειές τους, με δεδομένο ότι ο ΕΛΓΑ, με τον αντιασφαλιστικό και φοροεισπρακτικό κανονισμό του, δε διασφαλίζει την αγροτική παραγωγή από όλες τις φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Με Ερωτήσεις που κατέθεσε, το ΚΚΕ ζήτησε σε μια σειρά περιπτώσεις να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των ζημιών και να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν:
Μεγάλες ζημιές από την εξάπλωση του περονόσπορου υπέστησαν οι αμπελοκαλλιεργητές στην περιοχή Παγγαίου της Καβάλας. Οπως σημειώνει το ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσε, η καταστροφή της αμπελοκαλλιέργειας από περονόσπορο μπορεί να είναι και ολική, μιας και η ασθένεια αυτή αποτελεί το σπουδαιότερο πρόβλημα της αμπελοκαλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ΚΚΕ ζήτησε την έγκαιρη τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές, με δεδομένο ότι ο σημερινός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από περονόσπορο στο αμπέλι.
Αποζημίωση διεκδίκησε και για τους αμπελοκαλλιεργητές της Λήμνου, που αντιμετώπισαν επίσης εκτεταμένη επιδημία προσβολών με τη συμπτωματολογία περονόσπορου.
Χωρίς εισόδημα κινδυνεύουν να μείνουν οι πατατοπαραγωγοί του Κάτω Νευροκοπίου στην ΠΕ Δράμας, εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή. Το ΚΚΕ σημειώνει, σε Ερώτηση που κατέθεσε, ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει αποκλειστικά όσες καλλιέργειες υπέστησαν καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο που έχει ήδη φυτρώσει, γεγονός που δεν καλύπτει τους πατατοπαραγωγούς, αφού εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσαν στην πλειοψηφία τους να σπείρουν καν τα χωράφια τους. Με δεδομένη την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, ζήτησε ακόμα την απαλλαγή των αγροτών της περιοχής από τους δυσβάσταχτους ασφαλιστικούς όρους και υποχρεώσεις, όσο και την εξασφάλιση άτοκων πιστώσεων για την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της φετινής σοδειάς.
Οι παραγωγοί σκόρδου στη Νέα Βύσσα της ΠΕ Εβρου υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα συγκομισμένα σκόρδα, που είχαν για ξήρανση στα αλώνια της περιοχής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Σκόρδου Ν. Βύσσας, οι ζημιές ξεπερνούν συνολικά τις 700.000 ευρώ. Οπως κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προσφέρει κάλυψη για το αίτιο αυτό.
Αποζημιώσεις διεκδικεί το ΚΚΕ για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου. Μετά την κακή περσινή ελαιοκομική χρονιά, λόγω της μεγάλης δακοπροσβολής των ελαιώνων τους, φέτος έρχονται αντιμέτωποι με μια χειρότερη χρονιά, εξαιτίας κακής καρπόδεσης της ελιάς και πτώσης του καρπού λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών.
Αντίστοιχα, οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου βίωσαν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της παραγωγής των τελευταίων χρόνων, αφού η βροχή της 24/7/2014 κατάστρεψε το 100% της παραγωγής, που ήταν σε εξέλιξη και βρισκόταν σε ευπαθές στάδιο (υγρή μορφή) στο μεγαλύτερο τμήμα των χωριών - παραγωγών της μαστίχας.
Δεκάδες Ερωτήσεις για την αποζημίωση των ζημιών από το χαλάζι
Την αποζημίωση των ζημιών που υπέστησαν από τη χαλαζόπτωση αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας ζήτησε με δεκάδες Ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών το ΚΚΕ.
Μάλιστα, με Ερώτηση που κατέθεσε στις αρχές Ιούνη (2/6) το ΚΚΕ υπογράμμιζε πως οι δενδροκαλλιεργητές σε Πέλλα - Ημαθία στην Κ. Μακεδονία, αλλά και στην περιοχή Τυρνάβου στη Θεσσαλία βρίσκονται απροστάτευτοι από το σοβαρό ενδεχόμενο χαλαζοπτώσεων, ενώ πολλοί από αυτούς ήταν ακόμη απλήρωτοι για βεβαιωμένες ζημιές από χαλάζι και παγετό - ακαρπία της προηγούμενης χρονιάς. Επισήμαινε ακόμα ότι παρά τα «ασφάλιστρα - χαράτσια» που πληρώνουν και το αποθεματικό που δημιούργησε από αυτά, ο ΕΛΓΑ δεν είχε προχωρήσει στην ανάθεση για τη φετινή χρονιά της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, με αποτέλεσμα συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις 5,2 εκατ. στρεμμάτων να είναι απροστάτευτες.
Ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής υπέρ του λαού
Το ΚΚΕ αναδεικνύει το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει ευνοϊκές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες για ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής υπέρ του λαού, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλής ποιότητας, φτηνά και σε επάρκεια τρόφιμα και πρώτη ύλη για τη βιομηχανία. Παρά το γεγονός ότι οι δυνατότητες υπάρχουν, τα μέτρα και η πολιτική της κυβέρνησης οδηγούν σε μείωση της παραγωγής και ξεριζωμό των μικρών και μεσαίων αγροτοπαραγωγών, δηλαδή αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας όχι μόνο στην αγροτιά αλλά και σε τμήματα των εργαζομένων.
Με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών (7/7) οι βουλευτές του ΚΚΕ ζήτησαν να μην κλείσει κανένα από τα τρία εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και υπογράμμισαν την ανάγκη η χώρα να οργανώσει τον τομέα της ζάχαρης σύμφωνα με τις εγχώριες ανάγκες και τις παραγωγικές δυνατότητές της, αναπτύσσοντας και όχι συρρικνώνοντας την τευτλοκαλλιέργεια.
Με την Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ εξηγούσε: «Στη χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, αν και είχαμε παραγωγή καλής ποιότητας ζάχαρης που κάλυπτε τις ανάγκες του λαού και υπήρχαν δυνατότητες και για εξαγωγές, οι Κανονισμοί της ΕΕ επέβαλαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις συμφώνησαν και υλοποίησαν τη δραστική μείωση στο 50% των εγχώριων αναγκών και καταστροφή των δύο από τα πέντε εργοστάσια που διέθετε η χώρα. Σήμερα, ακόμα και από αυτή την ποσόστωση των 160.000 τόνων (50%) παράγονται στην Ελλάδα μόνο οι 40.000 τόνοι από 3.000 τευτλοπαραγωγούς και οι άλλοι 120.000 που υπολείπονται, το μεγαλύτερο μέρος παράγεται φασόν για λογαριασμό της ΕΒΖ σε ευρωπαϊκά εργοστάσια, ενώ το υπόλοιπο εισάγεται από τις θυγατρικές της στη Σερβία. Εάν υπήρχε προγραμματισμός παραγωγής όλης της ποσότητας στη χώρα μας θα μειωνόταν το κόστος παραγωγής και θα υπήρχαν περισσότερες θέσεις εργασίας, από τους 250 εργαζόμενους περίπου που είναι τώρα στην ΕΒΖ και φυσικά το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών θα ήταν καλύτερο».
Οι κίνδυνοι που επισύρει η κυριαρχία των πολυεθνικών για τη διατροφή του λαού έχουν επίσης τεθεί στο επίκεντρο της παρέμβασης των κομμουνιστών βουλευτών. Ενδεικτικό παράδειγμα, η Ερώτηση που κατατέθηκε τον περασμένη Μάρτη, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος (3/3/2014) υπό την Ελληνική Προεδρία, που άνοιξε την πόρτα για την καλλιέργεια και είσοδο μεταλλαγμένων προϊόντων, θεσπίζοντας εμπόδια προς όλες τις χώρες που θα ήθελαν να προστατευτούν από την καλλιέργεια και είσοδο γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.
«Πρόκειται για τροποποίηση προς όφελος των μονοπωλίων, της ήδη προβληματικής πρότασης Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε παρουσιάσει από το 2010 (COM (2010) 375 τελικό), με την οποία τροποποιεί την οδηγία 2001/18ΕΚ για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ). Η πρόταση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο, ανοίγει το δρόμο για διαπραγματεύσεις μεταξύ του κάθε κράτους - μέλους της ΕΕ με τα πολυεθνικά μονοπώλια των μεταλλαγμένων, για να επιτραπεί η καλλιέργεια ΓΤΟ, στο σύνολο ή σε τμήματα της καλλιεργήσιμης επιφάνειας της επικράτειάς τους», υπογράμμιζε η Ερώτηση, και πρόσθετε: «Με το σημερινό νομικό καθεστώς στην ΕΕ τα κράτη - μέλη είχαν δυνατότητα να απαγορεύσουν την καλλιέργειά τους στην επικράτειά τους, προσφεύγοντας στη ρήτρα διασφάλισης της οδηγίας 2001/18 ή σε μέτρα έκτακτης ανάγκης με βάση τον κανονισμό (ΕΚ) 1829/2003, σε περίπτωση που έχουν σοβαρούς λόγους να θεωρούν ότι το εγκεκριμένο γενετικά τροποποιημένο προϊόν είναι πιθανό να συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον. Με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, η δυνατότητα αυτή των κρατών - μελών είναι υπό κατάργηση, ώστε οι ΓΤΟ να παράγονται και να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς».
Χωρίς υποδομές άρδευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας
Οι ελλείψεις απαραίτητων έργων υποδομής αφήνουν έκθετους τους μικρούς και μεσαίους αγρότες στα καιρικά φαινόμενα και απειλούν την παραγωγή τους. Το ΚΚΕ με πρόσφατες Ερωτήσεις ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία και την άρδευση. Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω περιπτώσεις:
Ζήτησε να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην ΠΕ Ροδόπης, με αφορμή τις βροχοπτώσεις στα μέσα Ιούνη. Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση ακαθάρτων αρδευτικών καναλιών και είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή των οικισμών Αμάραντων, Φύλακα, Καλλιθέας, Ισαλου και Εργάνης.
Ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στα Χανιά, λόγω της έλλειψης έργων υποδομής, παρόλο που οι αναγκαίες μελέτες για αυτά έχουν εκπονηθεί εδώ και δεκαετίες. Το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων έργων είναι να υποφέρει μόνιμα από λειψυδρία ένας νομός στον οποίο σημειώνονται από τα υψηλότερα ποσά βροχόπτωσης στη χώρα! Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ ζήτησε τη δημοπράτηση των φραγμάτων της Λεκάνης του Ταυρωνίτη, της λιμνοδεξαμενής του Πλατάνου, των έργων ύδρευσης - άρδευσης του Βορειοανατολικού Αποκόρωνα και την αποκατάσταση των δυο λιμνοδεξαμενών (περιοχή του Ελαφονησίου) καθώς η μία έχει υποστεί σοβαρή ζημιά και η άλλη ποτέ δε λειτούργησε λόγω κακοτεχνιών.
Διεκδίκησε άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες της έλλειψης αρδευτικού νερού που απειλούν βαμβακοφυτείες δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων σε πολλές περιοχές του Νομού Καρδίτσας (Κοινότητες Φύλλου, Ιτέας, Συκεώνας, Ερμητσίου, Αστρίτσας, Ματαράγκας και Πέτρινου), με δραματικές επιπτώσεις για χιλιάδες αγρότες, με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η βαμβακοκαλλιέργεια είναι μονοκαλλιέργεια.
Πουλάνε κάτω από το κόστος
Σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους, αναγκάζονται να πουλούν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί τα προϊόντα τους στους μεγαλέμπορους.
Τελευταίο παράδειγμα οι ροδακινοπαραγωγοί για τους οποίους το ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε τον προηγούμενο μήνα ανέφερε πως για μια ακόμη χρονιά «βλέπουν τον ιδρώτα τους να μένει ουσιαστικά στο χωράφι ή να ξεπουλιέται σε μεγαλέμπορους κάτω και από 20 λεπτά/κιλό και κάτω από το κόστος παραγωγής», ενώ την ίδια στιγμή «λειτουργεί η περίφημη ψαλίδα τιμών μεταξύ παραγωγού και εργαζόμενου καταναλωτή με τιμές στο ράφι 8-9 φορές πολλαπλάσιες και απλησίαστες για το συνέχεια μειούμενο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών». Με την ίδια Ερώτηση κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες ώστε να προχωρήσει η διάθεση και της φετινής σοδειάς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών καθώς και σε αξιοποίηση κάθε δυνατότητας να απορροφηθεί αυτή από νοσοκομεία, στρατό, παιδικούς σταθμούς κ.ά.
Αντίστοιχα, στις αρχές της φετινής χρονιάς οι κομμουνιστές βουλευτές ανέδειξαν τις εξευτελιστικές τιμές για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών. Σε Ερώτηση που κατέθεσαν κατήγγειλαν ότι οι παραγωγοί στο Ν. Αρτας αναγκάζονται να πουλάνε σε τιμές της τάξης των 8 λεπτών για τα επιτραπέζια και των 3 λεπτών για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων.