Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ Μήνυμα της ΚΝΕ προς τους νέους



 Η νέα γενιά να εμπιστευτεί το δρόμο του αγώνα

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Με αφορμή την ανακοίνωση, χτες, των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ευχόμαστε καλή, αγωνιστική και δημιουργική σταδιοδρομία στους νέους και στις νέες, που ξεπέρασαν εμπόδια και δυσκολίες και πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η πορεία και οι σπουδές τους, δυστυχώς, δεν θα είναι ανεμπόδιστες. Οι αντιδραστικές ανατροπές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η γιγάντωση της ανεργίας των νέων και το συντριπτικό χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων κάνουν φανερό σε κάθε νέο και νέα ότι θα χρειαστεί ο προσωπικός μόχθος, αλλά και η συλλογική πάλη για την ελπίδα και την προοπτική της νέας γενιάς.
Η συμμετοχή και η δράση στον αγώνα, μέσα από τους συλλόγους και τους φορείς του φοιτητικού - σπουδαστικού και του λαϊκού κινήματος για σπουδές και ζωή με δικαιώματα, είναι ο δρόμος που πρέπει να εμπιστευτεί η νέα γενιά.
Ο αγώνας των νέων για τη βαθιά γνώση του επιστημονικού αντικειμένου τους δεν είναι μόνο προσωπικός. Μπορεί και πρέπει να δένεται με τις λαϊκές αγωνίες, ώστε αύριο ως επιστήμονες να στηρίξουν το μόχθο και τις ανάγκες των εργαζομένων.
Τους νέους και τις νέες που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε ΑΕΙ - ΤΕΙ ή οδηγήθηκαν σε διαφορετικούς δρόμους, το ΚΚΕ τους καλεί να διεκδικήσουν με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα τα δικαιώματά τους στη δουλειά και τη ζωή.
Η συζήτηση που γίνεται για την άνοδο των βάσεων είναι χωρίς ουσία. Το πρόβλημα της Εκπαίδευσης σήμερα είναι βαθιά ταξικό. Από το μορφωτικό της περιεχόμενο έως τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία χρειάζεται να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για μόρφωση, δεμένο με τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και την προοπτική μιας άλλης κοινωνίας, όπου η μόρφωση και η επιστήμη θα υπηρετούν πραγματικά τις λαϊκές ανάγκες».

Μήνυμα της ΚΝΕ προς τους νέους

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η ΚΝΕ σε μήνυμά της προς τους νέους που πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις σημειώνει:
«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας συγχαίρει όλους τους νέους και τις νέες που έδωσαν τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων και πέρασαν στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες, κάνοντας αυτοί και οι οικογένειές τους μεγάλες προσωπικές και οικονομικές θυσίες.
Όσους, ακόμα και αν δεν τα κατάφεραν, όμως έδωσαν μια μεγάλη μάχη σε έναν δρόμο που δεν ήταν "στρωμένος με ροδοπέταλα". Άλλωστε, το μέλλον κάθε νέου και νέας δεν κρίνεται μόνο στα θρανία και στις εξετάσεις αυτού του σχολείου, δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα από την επίδοση σε αυτές.
Η ΚΝΕ καλεί όσους πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όσους συνεχίσουν σε κάποια επαγγελματική σχολή, όσους ξεκινήσουν να ψάχνουν δουλειά, να αντιμετωπίσουν το μέλλον με μαχητικότητα και αισιοδοξία. Να δυναμώσουν σε κάθε χώρο εκπαίδευσης, σε κάθε χώρο δουλειάς τον αγώνα για μόρφωση, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Ο συλλογικός αγώνας και η πάλη για μια καλύτερη ζωή δίνουν ουσιαστικό νόημα στις ατομικές προσπάθειες και θυσίες».