Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ TOSOH ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΩΝ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ.



ΘΕΡΜΗ  ΤΑΓΑΡΑΔΕΣ Επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα στη χωματερή των Ταγαράδων

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 19 Ιούλη 2014

Τη διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων της ιδιωτικής εταιρείας «TOSOH ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ», στο χώρο της πρώην χωματερής Ταγαράδων του Δήμου Θέρμης, αποφάσισε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Να πάρει πίσω τη σχετική απόφαση ζητά από τον ΦΟΣΔΑ το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης, όμως, ταυτόχρονα, δεν κάνει καμία προσπάθεια να ενημερώσει και να κινητοποιήσει το λαό, καθώς, όπως φαίνεται, θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να διασφαλίσει χρόνο χρήσιμο για την υλοποίηση των σχεδιασμών.


Χρόνια τώρα η «TOSOH ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ» -εταιρεία παραγωγής ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου- στηριγμένη στην έλλειψη σχεδιασμού και υποδομών, κρατά τα απόβλητά της εκατοντάδων, ίσως χιλιάδων, τόνων στο οικόπεδο του εργοστασίου της στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Από το 2009 ξεκίνησε την προσπάθειά της αρχικά να τα φορτώσει σε περιοχή του δήμου Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στο Αμμορυχείο του Δήμου Λιτόχωρου στην Πιερία. Προσπάθεια που, παρά τη στήριξη της τοπικής και κεντρικής διοίκησης, τελικά αποτράπηκε από τις αγωνιστικές αντιδράσεις του λαού των δύο περιοχών.

Ο ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας έρχεται να δώσει διέξοδο στην ιδιωτική εταιρεία, που θέλει να ξεφορτωθεί τα βιομηχανικά της απόβλητα χωρίς κόστος, χαρακτηρίζοντάς τα ως «εδαφοβελτιωτικό υλικό». Με την απόφαση του αυτή ο ΦΟΣΔΑ επιφέρει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στους κατοίκους της περιοχής, που χρόνια τώρα περιμένουν να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της παλιάς χωματερής των Ταγαράδων, η οποία λειτουργούσε επί 28 χρόνια και υποδέχονταν ανεξέλεγκτα αστικά, βιομηχανικά, νοσοκομειακά απόβλητα, λυματολάσπη, αμίαντο κ.ά.

Επιπλέον, ο ΦΟΣΔΑ, από το Μάρτη του 2014, επιτρέπει τη μεταφορά και εναπόθεση στην πρώην χωματερή των Ταγαράδων των διασταλαζόντων υγρών που παράγονται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Θέρμης, στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από δικό τους αίτημα, πρότειναν να γίνει εκστρατεία ουσιαστικής ενημέρωσης και κινητοποίησης του λαού της περιοχής, περιφρούρηση της χωματερής και αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αιτήματα:

Να πάρει πίσω ο ΦΟΣΔΑ την απόφαση και για τα απόβλητα της «TOSOH» και για τα διασταλλάζοντα της Μαυροράχης.

Επιτάχυνση των έργων αποκατάστασης της χωματερής των Ταγαράδων. Καμιά νέα επιβάρυνση με νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Αμεση έναρξη υλοποίησης των αντισταθμιστικών.

Επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των έργων του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ώστε να λειτουργεί ως ΧΥΤΑ σύγχρονων προδιαγραφών και με ασφάλεια στο περιβάλλον. Αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού αστικών αποβλήτων.

Αποκλειστικά δημόσια διαχείριση απορριμμάτων.

Να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία και τα μέτρα για τα βιομηχανικά απόβλητα και να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ελέγχου σε προσωπικό και μέσα.