Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Για ένα διεκδικητικό αγωνιστικό προϋπολογισμό. Συζήτηση για το θέμα με το νέο δήμαρχο Χαϊδαρίου, Μ. Σελέκο



Το πρόβλημα που προκύπτει αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό δημοτικές διοικήσεις που δεν υποτάσσονται στις κυβερνητικές επιταγές και υπερασπίζονται μια άλλη πολιτική σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. 
 ΡΙΖΟΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 19 Ιούλη 2014

Κάναμε μια πρώτη συζήτηση για το θέμα με το νέο δήμαρχο Χαϊδαρίου, Μ. Σελέκο, που εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

«Είναι αδιανόητο -μας είπε- να ορίζει η κυβέρνηση ότι δημοτικές αρχές των οποίων λήγει η θητεία θα καθορίζουν με τις αποφάσεις τους τις εξελίξεις στους δήμους για τον επόμενο χρόνο. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα - έξοδα και το τεχνικό πρόγραμμα, τα οποία δείχνουν για την κατεύθυνση που ακολουθεί ένας δήμος.
Στην περίπτωση αυτή είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να συνταχθούν προϋπολογισμοί από απερχόμενους δημάρχους και δημοτικά συμβούλια τα οποία είναι ενσωματωμένα στην κυβερνητική λογική της διαχείρισης, της ανταποδοτικότητας, της εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων, της αφαίμαξης, της φορολόγηση κάθε κοινωνικής δράσης (πολιτισμός, αθλητισμός, παιδικοί σταθμοί, κλπ.). Αυτές οι δημοτικές αρχές συντάσσουν τους προϋπολογισμούς σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, της κυβέρνησης και της ΕΕ και υποτάσσονται στις επιταγές για δημοσιονομική προσαρμογή, κάνοντας περικοπές που είναι σε βάρος του λαού».

Στον αντίποδα των επιταγών αυτών, η νέα δημοτική διοίκηση Χαϊδαρίου προτάσσει μια άλλη φιλοσοφία. «Εμείς θέλουμε ο προϋπολογισμός να είναι προϊόν συζήτησης με τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της πόλης. Θα καταγράφει την αντίθεσή μας και την αντιπαράθεσή μας με την κυρίαρχη πολιτική, θα είναι ένας προϋπολογισμός διεκδικητικός και αγωνιστικός», υπογραμμίζει ο Μ. Σελέκος. Συμπληρώνει δε το στόχο να μπουν όλα τα λαϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και να ιεραρχηθεί η επίλυσή τους μέσω ενός προϋπολογισμού που θα βασίζεται στους παρακάτω άξονες:

Διεκδίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των παρακρατηθέντων, που για το δήμο Χαϊδαρίου αντιστοιχούν περίπου στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Απαίτηση από την πολιτεία για αύξηση των κονδυλίων που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.

Ελάφρυνση των άνεργων, των φτωχών οικογενειών, των απόρων, των ΑμΕΑ από τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που πληρώνουν σήμερα, με παράλληλη αύξηση σε μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες, σούπερ μάρκετ.

Μείωση σε πρώτη φάση των τροφείων για τους παιδικούς σταθμούς μέχρι την τελική κατάργησή τους.

Κατάργηση των διδάκτρων για τη νεολαία σε πολιτισμό και αθλητισμό και ελάφρυνση των υπολοίπων κατηγοριών.

Αναφορικά με τις «εγγυήσεις» που βάζει η κυβέρνηση ώστε να συνταχθούν και να υλοποιηθούν αντιλαϊκοί προϋπολογισμοί που θα υπηρετούν τις επιλογές της, ο Μ. Σελέκος τονίζει: «Εμείς θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο στην υλοποίηση των αντιδραστικών και αντιλαϊκών προϋπολογισμών, που προσπαθούν να περάσουν με κάθε τρόπο μέσω του Παρατηρητηρίου και των συνεχών ελέγχων από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια.

Βασική προϋπόθεση είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι δεν πρέπει να ανεχτεί την έμμεση φορολογία του, να παλέψει για ένα άλλο φορολογικό σύστημα που θα φορολογεί στην πηγή και δε θα πληρώνει για κοινωνικά αγαθά που πρέπει να είναι προσβάσιμα και δωρεάν για όλους. Εμείς σ' αυτόν το δρόμο θα καλέσουμε τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν και να αμφισβητήσουν αυτήν την πολιτική και να παλέψουν για τοπική διοίκηση που θα στέκεται στο πλευρό του λαού και θα παλεύει για λύσεις στα μικρά και μεγάλα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν».