Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΟΑΕΔ Αβαντάρει τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις



Μέσω προγραμμάτων τις χρηματοδοτεί για να προσλάβουν ανέργους με τετράμηνες συμβάσεις

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
 «Αβάντα» στις λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), οι οποίες αξιοποιούνται για την παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων στους δήμους και τη διεύρυνση της ανταποδοτικότητας στην παροχή υπηρεσιών, κάνει ο ΟΑΕΔ, επιδοτώντας αυτές τις επιχειρήσεις για να προσλάβουν προσωπικό.
Με τον τρόπο αυτό, ο Οργανισμός πετυχαίνει, από τη μια, να ανακυκλώνει την ανεργία με ολιγόμηνες συμβάσεις απασχόλησης και, από την άλλη, να ενισχύσει με φτηνό εργατικό δυναμικό μηχανισμούς που παίζουν το ρόλο του «πολιορκητικού κριού» στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στους δήμους.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ νομοθετήθηκαν με τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία» επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με το ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη»). Για να ιδρυθεί μια ΚΟΙΝΣΕΠ, απαιτούνται πέντε τουλάχιστον μέλη, που μπορεί να είναι είτε φυσικά πρόσωπα, είτε φυσικά και νομικά πρόσωπα (κατά το 1/3). Οι μέτοχοι - μέλη των ΚΟΙΝΣΕΠ έχουν δικαίωμα να εργάζονται οι ίδιοι, αλλά και να προσλαμβάνουν άλλους εργαζόμενους με όποια σχέση εργασίας θέλουν.
Οι «Κοινωνικές Επιχειρήσεις» λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα και εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και σε «χρηματοδοτικά εργαλεία». Οι δημοτικές αρχές προωθούν στα Δημοτικά Συμβούλια προγραμματικές συμβάσεις με τις ΚΟΙΝΣΕΠ, εξασφαλίζοντας την οικονομική τους ενίσχυση με σημαντικά ποσά, εκχωρώντας τους δημοτικές εγκαταστάσεις, μέσα και εξοπλισμό που ανήκουν στους δήμους και διοχετεύοντας στις τσέπες τους ανταποδοτικά τέλη.
Ταυτόχρονα, οι δημοτικές αρχές διευκολύνονται να κάνουν απολύσεις, παρακινώντας τους απολυμένους να ιδρύσουν ΚΟΙΝΣΕΠ για να συνάψουν στη συνέχεια προγραμματικές συμβάσεις μαζί τους.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά την πρόσληψη 10.000 ανέργων, για τέσσερις μήνες, από ιδιωτικές εταιρείες και ΚΟΙΝΣΕΠ που συμμετέχουν στις δράσεις «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας - ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες - ΤοπΕΚΟ. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το ελληνικό δημόσιο.
Ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί τις παραπάνω επιχειρήσεις με 15 ευρώ τη μέρα για τους ανέργους κάτω των 25 ετών και με 18 ευρώ για τους ανέργους άνω των 25 ετών. Το ποσό της επιχορήγησης καλύπτει μεγάλο τμήμα του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» και για μια επιχείρηση μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 200.000 ευρώ, σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
«Δεκανίκια» και στο συνδικαλιστικό κίνημα
Εκτός από τον ΟΑΕΔ, το «θεσμό» των ΚΟΙΝΣΕΠ στηρίζουν εξόφθαλμα και οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οπως καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με τη στήριξη του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, η διοίκηση συνεδρίασε εκτάκτως και χωρίς τη συμμετοχή τους, προκειμένου να συζητήσει και να αναδείξει μελετητή, «που θα εντοπίσει σε ποιους τομείς της οικονομίας και των υπηρεσιών μπορούν να βρουν πεδίο εφαρμογής οι λεγόμενες ΚΟΙΝΣΕΠ».
Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, «οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του δήμου είδαν τους μισθούς τους για την ίδια δουλειά, να μειώνονται πάνω από 20% με το που υποχρεώθηκαν να εργαστούν μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ και οι εργαζόμενοι στο "Βοήθεια στο σπίτι αγωνίζονται να μην παραδοθεί η δομή σε ΚΟΙΝΣΕΠ».