Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ υπηρετεί την ανάπτυξη των μονοπωλίων




ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 23 Ιούλη 2014

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (TAP) & συνοδευτικές εγκαταστάσεις», εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης - Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Εμπορίου και Αγροτικής Οικονομίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Ζιώγας, τοποθετήθηκε ενάντια, ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση για το λαό δε βρίσκεται στη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο και σε επίπεδο κερδοσκοπικής δράσης των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.


Στην τοποθέτησή του, ο Γιάννης Ζιώγας αποκάλυψε την ψευδή προπαγάνδα για δήθεν όφελος του λαού από την κατασκευή του αγωγού TAP. Οπως είπε, «προπαγανδίζουν ότι θα δημιουργηθούν 2.000 άμεσα και 10.000 έμμεσα θέσεις εργασίας. Την προπαγάνδα αυτή την καταρρίπτει έκθεση του ΙΟΒΕ που αναφέρει ότι οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μετά την ολοκλήρωση του αγωγού θα είναι από 100 έως 200. Για τις 2.000 άμεσα ίσως να εννοούν τους εργάτες στην κατασκευή του. Αλλά αυτές οι θέσεις είναι προσωρινές. Η κατασκευή κάποτε τελειώνει.

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του αγωγού, οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν με 5μηνες και 9μηνες συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που θα καθορίσουν οι κατασκευαστικές εταιρείες, αξιοποιώντας φυσικά το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας της χώρας.

Η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Ελλάδα δε θα εξασφαλίσει φθηνό φυσικό αέριο για τα λαϊκά νοικοκυριά. Τα τεράστια κέρδη από τη διέλευση του αγωγού ουδεμία σχέση έχουν με τον ελληνικό λαό, όπως δεν έχουν άλλωστε με το λαό του ίδιου του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας παραγωγής του φυσικού αερίου, όπου ένας στους δύο κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην Πτολεμαΐδα, που είναι η καρδιά της Ενέργειας, 350 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.

Τα κέρδη θα τα καρπωθούν μια χούφτα μονοπώλια που ελέγχουν την εξόρυξη, τη μεταφορά και την πώληση του φυσικού αερίου».

Επικίνδυνη για το λαό η εμπλοκή στους ανταγωνισμούς

Επιπλέον τόνισε: «Η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού TAP αποτελούν συνειδητή επιλογή που υπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ειδικότερα την προτεραιότητα υλοποίησης του "νότιου ενεργειακού διαδρόμου".

Με την πολυδιαφημιζόμενη γεωστρατηγική "αναβάθμιση" και τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο (για τα οποία επαίρεται η συγκυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός, η διοίκηση Τζιτζικώστα στην ΠΚΜ), ουσιαστικά αναβαθμίζεται η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς και μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια, που οδηγούν ακόμα και σε πολέμους».

Κατήγγειλε τα «πανηγύρια, που στήνονται, ενώ την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, ο χειμώνας βρίσκει 8 στα 10 νοικοκυριά χωρίς οικονομική δυνατότητα να καλύψουν της ανάγκες θέρμανσης».

Τέλος, ο Γιάννης Ζιώγας τόνισε ότι η λύση για το λαό δε βρίσκεται στη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο και σε επίπεδο κερδοσκοπικής δράσης των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.

«Η λύση βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Μόνο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, στο πλαίσιο μιας άλλης εξουσίας που δε θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, μόνο η λαϊκή εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής Ενέργειας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς εξαρτήσεις από το εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Σε αυτές τις συνθήκες, η Ενέργεια θα τεθεί στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων, η περιοχή θα αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων και θα εξασφαλίσει μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην υγεία και μόρφωση για τη νέα γενιά», είπε.