Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Οχημα για απολύσεις ο επανέλεγχος συμβάσεων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 25 Ιούλη 2014

Μέσο για τη δικαιολόγηση και την προώθηση νέων απολύσεων αποτελεί ο λεγόμενος επανέλεγχος των συμβάσεων εργαζομένων στο Δημόσιο, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε «αορίστου χρόνου», από συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου. Ο έλεγχος επικεντρώνει σε πρώτη φάση στις συμβάσεις που μετατράπηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 164 του 2004 («διάταγμα Παυλόπουλου»), αλλά αναμένεται να επεκταθεί μέχρι και 20 χρόνια πίσω.


Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει ιδιαίτερο βάρος στον έλεγχο, αν και η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η σημερινή πρεμούρα της κυβέρνησης μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από το ότι ψάχνει μια ακόμα δεξαμενή για απολύσεις. Γι' αυτό δεν αφήνει πλέον τον έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά στέλνει Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης να τον διενεργήσουν.

Οι προπαγανδιστικές αναφορές της κυβέρνησης σε «πλαστά πιστοποιητικά» είναι αποπροσανατολιστική και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, καθώς σ' αυτή την κατηγορία δεν εντάσσονται μόνο όσοι πράγματι έχουν πλαστά απολυτήρια ή πτυχία. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι που δεν έχουν τα έγγραφα πιστοποίησης της προϋπηρεσίας τους (η οποία είναι πραγματική και όχι πλασματική), αναγκαία προϋπόθεση για τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου.

Και αυτό είναι αποτέλεσμα της χρόνιας εργασιακής και πολιτικής ομηρίας εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων (ορισμένου χρόνου ή έργου). Πολλοί από αυτούς, όταν έληγαν οι συμβάσεις τους, δούλευαν ακόμα και ανασφάλιστοι, περιμένοντας να ξαναϋπογράψουν μια σύμβαση. Αυτές τις περιόδους «μαύρης» εργασίας, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν τις αναγνωρίζει. Και ας ήταν αυτά τα δύο κόμματα που επί 40 χρόνια κυβερνούσαν διαδοχικά και είχαν την πλειοψηφία στην Τοπική Διοίκηση, παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες αυτών των συμβασιούχων, αρπάζοντας την ψήφο τους και πουλώντας ελπίδες για δουλειά.