Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ Νέες μεγάλες περικοπές σε χρηματοδότηση και θέσεις Μείωση δυναμικότητας και στο βάθος ...απολύσεις

ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ Νέες μεγάλες περικοπές σε χρηματοδότηση και θέσεις. Μείωση δυναμικότητας και στο βάθος ...απολύσεις.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Ομολογούν το τεράστιο πρόβλημα χωρίς όμως να το αντιμετωπίζουν. Έχουν έτοιμες αντεργατικές λύσεις.
Η θέση του ΚΚΕ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 6 Ιούλη 2014
Χιλιάδες παιδιά και φέτος αναμένεται να μη γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς της χώρας, καθώς από τη μια μεριά οι δημοτικοί σταθμοί υπολειτουργούν εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και περικοπών στη χρηματοδότηση, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων επιβάλλουν τροφεία και, από την άλλη, οι θέσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ σε δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς και προβλέπουν τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών, δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών.

Το υπουργείο Εργασίας, με μια επαίσχυντη ανακοίνωσή του, μέσα στη βδομάδα, χαρακτήρισε ως «επιτυχία» τη χρηματοδότηση σταθμών, μέσω ΕΣΠΑ, με το κονδύλι των 160 εκατ. ευρώ, για τη φιλοξενία 68.000 παιδιών. Όταν πέρυσι, το αντίστοιχο ποσό ήταν 180 εκατ. ευρώ και δεν κάλυπτε τις ανάγκες. Φέτος, με δεδομένη και τη μεγαλύτερη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000 και ενδεχομένως να φτάσουν τις 120.000.
Η δε Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που διατυμπάνιζε ότι απαιτείται να δοθούν 250 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών, εμφανίστηκε ικανοποιημένη αν δοθούν 180 εκατ. ευρώ, συναινώντας έτσι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για συνεχή μείωση της χρηματοδότησης της κοινωνικής πρόνοιας. Μεθοδεύσεις που φέρουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία χρηματοδοτεί μεν κάποιες ανάγκες, αλλά αυτές αφορούν - όπως παραδέχεται και το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του - τους πλέον αδύναμους. Προωθείται έτσι η παραπέρα εμπορευματοποίηση των παιδικών σταθμών, η μετατροπή μιας απαραίτητης δομής από σταθερή υπηρεσία σε εκ περιτροπής και επί πληρωμή.
Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη η ΕΕ έχει ζητήσει επιτακτικά την επιβολή τροφείων στους σταθμούς που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, ενώ η κυβέρνηση προχωρεί στον εξορθολογήσω του συστήματος χρηματοδότησης, με προφανή στόχο τη μείωση του κόστους. Ήδη, στην προκήρυξη της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, προβλέπεται η μείωση του κόστους ανά παιδί, δηλαδή η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η μείωση κατά 30% της χρηματοδότησης κάθε παιδικού σταθμού.
Οι επιπτώσεις από τη μείωση της χρηματοδότησης
Στο μεταξύ, σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τα «τυχερά» παιδιά που θα βρουν μια θέση σε κάποιον παιδικό σταθμό, θα έχει η μειωμένη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, τα χρήματα που διατίθενται για κάθε παιδί μειώνονται κατά 11,5% για αυτά που θα φιλοξενηθούν σε δημοτικό παιδικό σταθμό και κατά 4% για αυτά που θα βρουν μια θέση σε ιδιωτικό σταθμό. Πέρα από την εύλογη ανισότητα ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το ζήτημα της υποβάθμισης των υπηρεσιών παραμένει. Μέσα δε από την υποβάθμιση αυτή, επεκτείνεται και η εμπορευματοποίηση, αφού οι γονείς θα κληθούν να πληρώσουν για μια σειρά από υπηρεσίες που το voucher, το κουπόνι δηλαδή που διατίθεται σε κάθε παιδί, δεν καλύπτει.
Στην πράξη, η μείωση του κόστους ανά παιδί, θα σημάνει, ανάμεσα σε άλλα: Υποβάθμιση του επιπέδου διατροφής. Μείωση έως και στέρηση παιδιών από μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση δωρεάν θεατρικών παραστάσεων ή άλλων εκδηλώσεων. Αραίωση της απαραίτητης παρακολούθησης των παιδιών, από γιατρό, νοσηλευτή ή ψυχολόγο. Υποβάθμιση της γραφικής ύλης και άλλου υλικού που χρησιμοποιείται.
Στην προκήρυξη της δικαιούχου ΕΕΤΑΑ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (π.χ. κολύμβηση, μπαλέτο, παρακολούθηση ξενόγλωσσων μαθημάτων, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων κ.ά., που παρέχονται από τις Δομές, είναι προαιρετικές και δεν αφορούν στη βασική απασχόληση και διαπαιδαγώγηση και ως εκ τούτου, εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενοι, θα επιβαρύνουν οικονομικά τους ίδιους».
Ήδη, βέβαια, σε πολλούς σταθμούς, κυρίως ιδιωτικούς, οι γονείς καλούνται να φέρνουν φαγητό για τα παιδιά από το σπίτι τους. Δε λείπουν και οι περιπτώσεις σταθμών, οι οποίοι παρά τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ ζητούν τροφεία από τους γονείς. Θυμίζουμε, επίσης, ότι η μεταφορά των μαθητών, που καλύπτονταν οικονομικά έχει καταργηθεί.
Μείωση δυναμικότητας και στο βάθος ...απολύσεις
Σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της Προσχολικής Αγωγής αναμένεται να έχει και η νέα εξέλιξη που προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση κάθε δομής να ξεπερνά το 70% της δυναμικότητάς της, καθώς δείχνει το δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες υπαλλήλους. Δημοτικοί σταθμοί αναμένεται να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού, προσπαθώντας να βγάλουν την ίδια δουλειά με λιγότερο προσωπικό, κάτι που θα επηρεάσει και το επίπεδο του παρεχόμενου έργου. Πρόκειται για μια ακόμη εξέλιξη που δείχνει πώς αντιμετωπίζεται η εργασία των παιδαγωγών, ως φύλαξη δηλαδή και όχι ως παροχή υπηρεσίας Προσχολικής Αγωγής.
Στο μεταξύ, για μια ακόμη φορά, οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι δε δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς. Επίσης, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσες οικογένειες με δύο παιδιά έχουν ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τις 27.000 ευρώ. Πέρσι, το αντίστοιχο νούμερο ήταν 30.000 και πρόπερσι 40.000.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ενδιαφερόμενες μητέρες με οικογενειακό εισόδημα το οποίο δεν υπερβαίνει τις 27.000 ευρώ για 2 παιδιά, τις 30.000 ευρώ για 3 παιδιά, 33.000 ευρώ για 4 παιδιά και 36.000 ευρώ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και πάνω. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και άνδρες που τους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους και εκείνων που βρίσκονται σε χηρεία.
Οι μητέρες που θα υποβάλουν αίτηση, θα πρέπει να: Εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα. Συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ), δηλαδή Επιδότηση Νέων Θέσεων Εργασίας, Επιχορήγηση Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας, Προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Είναι άνεργες και λαμβάνουν ή έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες.
Οι αιτήσεις συμμετοχής των ενδιαφερόμενων γυναικών υποβάλλονται από τις 25 Ιούλη έως τις 4 Αυγούστου, ενώ των δομών έως τις 21 Ιούλη.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Ομολογούν το τεράστιο πρόβλημα χωρίς όμως να το αντιμετωπίζουν
Ομολογεί η πλειοψηφία του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) το μεγάλο πρόβλημα που θα υπάρξει το Σεπτέμβρη, όταν χιλιάδες παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών. Μέσα από τα στοιχεία που παρουσίασαν στο τελευταίο ΔΣ, γίνεται ξεκάθαρο πως η χρηματοδότηση που θα δοθεί τόσο από το κράτος όσο και από το ΕΣΠΑ, δεν πρόκειται να καλύψει όλες τις αιτήσεις.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, μάλιστα, προσπάθησε να αποδείξει πως αγωνίζεται σθεναρά για να βρεθούν χρήματα καθώς όπως είπε χάρη στις «συντονισμένες παρεμβάσεις και πιέσεις έχουν εξευρεθεί τα 170 εκατομμύρια. Το περσινό πρόγραμμα ήταν 180 εκατομμύρια. Αν εμείς δε διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δεν πιέσουμε, μην πιστεύετε ότι τα υπουργεία θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν το σύνολο της χρηματοδότησης». Ωστόσο, στις συναντήσεις που είχε με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας ζήτησε λιγότερα χρήματα από αυτά που, όπως λένε οι ίδιοι, χρειάζονται για να ενταχθούν όλα τα παιδιά των οικογενειών που θα κάνουν αίτηση. «Εμείς είπαμε στα υπουργεία ότι χρειαζόμαστε 250 εκατομμύρια αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ίδια η χρηματοδότηση όπως και πέρσι, δηλαδή 180 εκατομμύρια για να καλύψουμε τα ίδια παιδιά». Το πιο βασικό, όμως, σύμφωνα με τον Κ. Ασκούνη είναι ότι «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν το τι υπάρχει και το τι θέλουμε να πετύχουμε. Θα ήθελα όλα τα παιδιά να τα παίρνουμε χωρίς κριτήρια στους παιδικούς σταθμούς. Θεωρώ ότι αν πάρουμε τα 180 εκατομμύρια θα είναι μια μεγάλη επιτυχία», φράση που προκάλεσε την αντίδραση της εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, Ελπίδας Παντελάκη που είπε πως «αναλαμβάνετε την ευθύνη, δεκάδες χιλιάδες παιδιά να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, με την πρόταση που εσείς κάνετε».
Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμου Δανιηλίδη, αναμένονται και απολύσεις προσωπικού από τους παιδικούς σταθμούς, τη στιγμή που σε έναν παιδικό σταθμό με 100 παιδιά, υπάρχουν 15 εργαζόμενοι. Έτσι, με την προκήρυξη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που αναφέρει πως θα πρέπει να περιοριστεί στο 70% (σ.σ. ως ανώτατο όριο και άρα μπορεί να είναι και 50% ή λιγότερο) η δυναμικότητα του σταθμού που καλύπτει το ΕΣΠΑ, 4 από τους 15 εργαζόμενους θα απολυθούν. Αυτό στην ουσία θα προκαλέσει μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών των παιδικών σταθμών καθώς ήδη αντιστοιχεί - σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σ. Δανιηλίδη - ένας εργαζόμενος για επτά παιδιά. Εκτός αυτού, για να συμπληρωθεί ο αριθμός με το 30% που δε χρηματοδοτείται, θα μπουν τροφεία, με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση στις τσέπες των λαϊκών οικογενειών.
Μέσα σε όλα, φάνηκε και η ανοχή τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΚΕΔΕ σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που γνωστοποιήθηκαν στην αίθουσα του ΔΣ σχετικά με ιδιωτικούς σταθμούς που, εκτός της χρηματοδότησης, απαιτούσαν χρήματα από γονείς, αγγίζοντας ακόμα και τα 120 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Σ. Δανιηλίδης είπε πως «μετά από εκατοντάδες καταγγελίες γονέων που έλεγαν επίσημα και ενυπογράφως ότι εκτός από την ένταξη του παιδιού τους μέσω του ΕΣΠΑ στον ιδιωτικό παιδικό σταθμό, πολύ παιδικοί σταθμοί κατά βάση στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και σε άλλες πόλεις ζητούσαν έξτρα χρήματα έως και 120 ευρώ το μήνα».
Π.Α.
Έχουν έτοιμες αντεργατικές λύσεις
Μπροστά στη σχεδιασμένη κατάργηση της όποιας κοινωνικής πρόνοιας παρέχεται αυτή τη στιγμή από τους δήμους, κυβερνήσεις και συλλογικά όργανα της Τοπικής Διοίκησης προωθούν μεθοδικά και συντονισμένα τη «λύση» των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Με πρόσχημα την έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού έχει βρεθεί το σχήμα με τις ευλογίες της ΕΕ. Αυτό ακούει στο όνομα κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Άνεργοι καλούνται να συστήσουν επιχειρήσεις που θα λειτουργούν παιδικούς σταθμούς. Θα εργάζονται ούτε λίγο ούτε πολύ ως εργολάβοι και θα πληρώνονται από τα κέρδη που η επιχείρηση θα έχει, δηλαδή από τα τροφεία που αναγκαστικά θα επιβληθούν για να μπορούν να έχουν μισθούς οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς. Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται με το νόμο που αφορά στη λεγόμενη κοινωνική επιχειρηματικότητα και ουσιαστικά συνεπάγεται τη μετατροπή του μόνιμου χαρακτήρα μίας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες σε εκ περιτροπής υπηρεσία που θα παρέχεται έναντι αμοιβής.
Την κατεύθυνση αυτή προωθεί ένθερμα η ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής που υπερασπίζεται για «εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των δήμων», αντί για την ουσιαστική χρηματοδότηση από το κράτος.
Η δε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια, στόχο έχει την κάλυψη των πιο αδύναμων οικογενειών. Τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που μπαίνουν αποκλείουν από την Προσχολική Αγωγή χιλιάδες παιδιά, στερώντας τους έτσι το αυτονόητο αυτό δικαίωμα. Στο μεταξύ, θυμίζουμε το επιτακτικό αίτημα της ΕΕ, να επιβληθούν τροφεία ακόμα και στους σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, καταργώντας έτσι τη δωρεάν φιλοξενία που σχεδόν ισχύει μέχρι σήμερα. Και λέμε σχεδόν, γιατί πολλές είναι οι περιπτώσεις χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ σταθμών που απαιτούν λεφτά για το φαγητό και για τη συμμετοχή σε μια σειρά δραστηριότητες.
Η θέση του ΚΚΕ
Με συνεχείς παρεμβάσεις σε Βουλή, Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια, το ΚΚΕ έχει εγκαίρως υπογραμμίσει το σοβαρό κίνδυνο, αναγκαίες για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες κοινωνικές δομές να περιοριστούν ακόμα περισσότερο ή και να σταματήσει η λειτουργία τους. Στόχος του λαού πρέπει να είναι η εξασφάλιση της συνέχισης των δομών αυτών, η επιπλέον στελέχωσή τους, αλλά και η προστασία της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.
Συγκεκριμένα, οι άξονες που έθετε το ΚΚΕ για το θέμα σε Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή είναι οι εξής:
-- Να αντιμετωπιστούν, από την κυβέρνηση, έγκαιρα τα προβλήματα της χρηματοδότησης και της στελέχωσης, για τη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των κοινωνικών υπηρεσιών, πριν από τη λήξη των παραπάνω προγραμμάτων.
-- Να μη σταματήσουν τη λειτουργία τους τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, το «Βοήθεια Στο Σπίτι», τα ΚΗΦΗ, τα ΚΔΗΦ κ.λπ. και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
-- Να ανανεωθούν οι Συμβάσεις όλων των εργαζομένων και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, ώστε να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες.
-- Να παρέχονται αποκλειστικά από μόνιμες κρατικές δομές αναπτυγμένες πανελλαδικά, χρηματοδοτούμενες κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και με αξιοποίηση των κονδυλίων από την ΕΕ.
-- Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και απολύτως δωρεάν, αποσυνδεδεμένες από την ασφαλιστική, εισοδηματική κατάστασή τους, είτε είναι Έλληνες είτε μετανάστες.