Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Καμία επανάπαυση για την ΕΥΑΘ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
Ανακοίνωση της ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ με αφορμή την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ ότι θα «επανεξετάσει» τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ΑΕ.
Να μην επαναπαυτεί από τα μεγάλα λόγια όσων μιλούν για οριστικό τέλος στην πώληση της ΕΥΑΘ και λύση του προβλήματος, καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ ότι θα «επανεξετάσει» τη διαδικασία «αξιοποίησης» (ιδιωτικοποίησης) της ΕΥΑΘ ΑΕ, μετά από την απόφαση του ΣτΕ που έβαλε εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει τα εξής:

«Ο λαός και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης να μην επαναπαυτούν από τα μεγάλα λόγια όσων μιλούν για οριστικό τέλος στην πώληση της ΕΥΑΘ και λύση του προβλήματος.
Αλλωστε, το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι ψάχνει τρόπο να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση (π.χ., πώληση ποσοστού της ΕΥΑΘ σε στρατηγικό επενδυτή, διάθεση μέσω χρηματιστηρίου ποσοστού της ΕΥΑΘ ή μεταβίβαση του μάνατζμεντ σε ιδιώτη κ.ά.), παρακάμπτοντας τα όποια εμπόδια δημιουργήθηκαν, επιβεβαιώνοντας ότι δεν αλλάζει η πολιτική παράδοσης του ελέγχου του νερού στους μονοπωλιακούς ομίλους.
Οι λύσεις αυτές που μελετάει η κυβέρνηση προσεγγίζουν τις προτάσεις δημάρχων και άλλων δυνάμεων που, ενώ εξέφραζαν την "αντίθεσή" τους με την πώληση της ΕΥΑΘ, πρότειναν τη μετοχοποίηση της εταιρείας, το πέρασμα του μάνατζμεντ σε ιδιώτη ή την ανάληψη της ΕΥΑΘ από τους δήμους. Προτάσεις που ενισχύουν τη λειτουργία της ΕΥΑΘ ως επιχείρησης που θα κερδίζει από την ανάγκη του λαού για νερό.
Το πρόβλημα, έτσι κι αλλιώς, βρίσκεται στη λειτουργία της ΕΥΑΘ με ιδιωτικο - οικονομικά κριτήρια, είτε ανήκει σε ιδιώτη είτε όχι, στα ακριβά τιμολόγια, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών της.
Επαγρύπνηση κι ετοιμότητα, συσπείρωση και συμμαχία, πάλη για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού, να εξασφαλιστεί φθηνό και ποιοτικό νερό για όλα τα νοικοκυριά, χωρίς ανατιμήσεις, χαράτσια και πρόστιμα, καμιά διακοπή υδροδότησης σε λαϊκά σπίτια λόγω χρεών, διαγραφή των προστίμων».