Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Επερώτηση για τις ρωγμές στη Στρατονίκη Χαλκιδικής

Ριζοσπάστης Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
Επερώτηση για τις ρωγμές σε σπίτια, δρόμους και χώρους μαζικής συνάθροισης στη Στρατονίκη Χαλκιδικής, από τη δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός», κατέθεσαν οι Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Σημειώνουν ότι «η δραστηριότητα της "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" στη Βορειοανατολική Χαλκιδική έχει ως συνέπεια να εμφανιστούν ξανά, μετά το 2002 που τότε την εξόρυξη έκανε η TVX, τα ανησυχητικά φαινόμενα στους δρόμους και στα σπίτια της Στρατονίκης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψής μας, στις 25.6.2014, διαπιστώσαμε τα εξής, ως αποτέλεσμα των τριών εκρήξεων που γίνονται καθημερινά από την εταιρεία στις στοές κάτω από τον οικισμό:
Ρωγμές όχι μόνο σε κατοικίες, αλλά και σε χώρους συνάθροισης όπως στην εκκλησία και στο Δημοτικό σχολείο.
Στους λιθοστρωμένους δρόμους του οικισμού σε πάρα πολλά σημεία υπάρχουν παλαιές και νέες ρηγματώσεις, υποχωρήσεις και καθιζήσεις ως συνέπεια της διατάραξης του εδάφους.
Από τις ρωγμές στους δρόμους τα όμβρια ύδατα διεισδύουν στις θεμελιώσεις των κτισμάτων, κάτι που προκαλεί ανομοιόμορφη ρευστοποίηση του εδάφους και καθίζηση των θεμελίων.
Η διατάραξη του εδάφους έχει επιπτώσεις και στα δίκτυα υποδομής του οικισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης, κάτι που μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.
Επειδή και από αυτό το γεγονός αποδεικνύεται ότι οι πολυεθνικές εταιρείες κύριο μέλημά τους έχουν την κερδοφορία τους, χωρίς να λογαριάζουν περιβαλλοντολογικές και άλλες επιπτώσεις από την δράση τους».
Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ ρωτούν τον περιφερειάρχη:
- Ποια μέτρα έχει πάρει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έως τώρα για την προστασία της Στρατονίκης;
- Ποιες πρωτοβουλίες θα αναπτύξει, ώστε να ελεγχθούν δημόσια κτίρια, ιεραρχώντας ιδιαίτερα αυτά που συγκεντρώνουν καθημερινά πλήθος ατόμων και να προχωρήσουν οι σχετικές αποκαταστάσεις;
- Θα υπάρξει αναβολή των εργασιών της "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε." έως ότου μελετηθούν οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης δραστηριότητάς της;