Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ Ανοιχτά μέτωπα για τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
Με πολλά μέτωπα ανοιχτά, μέτωπα που καίνε χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες, κυλά η προθεσμία (λήγει στις 4 Αυγούστου) για την υποβολή αιτήσεων όσων γονιών πληρούν τα κριτήρια ώστε τα παιδιά τους να γίνουν δεκτά σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν τροφεία.
Το συγκεκριμένο ζήτημα βέβαια έχει πολλές πλευρές και το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αφορά μόνο ένα μέρος των οικογενειών που αναζητούν θέση σε παιδικούς σταθμούς. Ετσι κι αλλιώς είναι χιλιάδες τα παιδιά που και φέτος δεν θα γίνουν δεκτά, καθώς από τη μια μεριά οι δημοτικοί σταθμοί υπολειτουργούν εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και περικοπών στη χρηματοδότηση, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων επιβάλλουν τροφεία και, από την άλλη, οι θέσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ σε δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς και προβλέπουν τη δωρεάν φιλοξενία, δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήδη η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζητήσει επιτακτικά την επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά στο λεγόμενο εξορθολογισμό του συστήματος χρηματοδότησης, με προφανή στόχο τη μείωση του κόστους. Αλλωστε, στην προκήρυξη της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για το πρόγραμμα, προβλέπεται η μείωση του κόστους ανά παιδί, δηλαδή η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η μείωση κατά 30% της χρηματοδότησης κάθε παιδικού σταθμού.
Οι επιπτώσεις από τη μειωμένη χρηματοδότηση θα είναι μεγάλες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, τα χρήματα που διατίθενται για κάθε παιδί μειώνονται κατά 11,5% για αυτά που θα φιλοξενηθούν σε δημοτικό παιδικό σταθμό και κατά 4% για αυτά που θα βρουν μια θέση σε ιδιωτικό σταθμό. Πέρα από την εύλογη ανισότητα ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το ζήτημα της υποβάθμισης των υπηρεσιών παραμένει. Μέσα δε από την υποβάθμιση αυτή, επεκτείνεται και η εμπορευματοποίηση, αφού οι γονείς θα κληθούν να πληρώσουν για μια σειρά από υπηρεσίες που το "voucher", το κουπόνι δηλαδή που διατίθεται σε κάθε παιδί, δεν καλύπτει.
Στην πράξη, η μείωση του κόστους ανά παιδί, θα σημάνει, ανάμεσα σε άλλα: Υποβάθμιση του επιπέδου διατροφής. Μείωση έως και στέρηση παιδιών από μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση δωρεάν θεατρικών παραστάσεων ή άλλων εκδηλώσεων. Αραίωση της απαραίτητης παρακολούθησης των παιδιών από γιατρό, νοσηλευτή ή ψυχολόγο. Υποβάθμιση της γραφικής ύλης και άλλου υλικού που χρησιμοποιείται. Τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (π.χ. κολύμβηση, μπαλέτο, παρακολούθηση ξενόγλωσσων μαθημάτων, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων κ.ά.) που παρέχονται από τις δομές, είναι προαιρετικές και δεν αφορούν στη βασική απασχόληση και διαπαιδαγώγηση και, ως εκ τούτου, εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενοι γονείς, θα τους επιβαρύνουν οικονομικά.
Ηδη, βέβαια, σε πολλούς σταθμούς, κυρίως ιδιωτικούς, οι γονείς καλούνται να φέρνουν φαγητό για τα παιδιά από το σπίτι τους. Δε λείπουν και οι περιπτώσεις σταθμών, οι οποίοι παρά τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ ζητούν τροφεία από τους γονείς. Θυμίζουμε, επίσης, ότι η μεταφορά των μαθητών, που καλυπτόταν οικονομικά, έχει καταργηθεί.
Γολγοθάς...
Χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες έχουν να αντιμετωπίσουν την εξής κατάσταση:
-- Οσοι γονείς αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις εκτός ΕΣΠΑ που σε μεγάλο ποσοστό είναι επί πληρωμή.
-- Οι γονείς που τα παιδιά τους γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, περιμένουν να δουν εάν θα χρειαστεί να πληρώσουν ή εάν οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στα παιδιά τους θα είναι αυτές που πρέπει. Θυμίζουμε ότι είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου δήμοι ζητούσαν τροφεία, αν και το πρόγραμμα καλύπτει εξ ολοκλήρου το κόστος των τροφείων.
-- Οσοι γονείς γίνουν δεκτοί στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, πρέπει να περιμένουν για να δουν πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσουν, αλλά και πότε το παιδί τους θα γίνει δεκτό, δεδομένου ότι σε δεκάδες δήμους δεν έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα προσλήψεις προσωπικού. Κανονικά οι παιδικοί σταθμοί ξεκινούν να λειτουργούν από 1η Σεπτέμβρη. Ομως, παρατηρείται το φαινόμενο να παίρνουν παιδιά ακόμα και το Γενάρη ή το Φλεβάρη του επόμενου έτους.
- Χιλιάδες είναι οι οικογένειες που βρίσκονται στο απόλυτο αδιέξοδο αφού και αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ ή πρόκειται να αποκλειστούν και δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.
Σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της Προσχολικής Αγωγής αναμένεται να έχει και η νέα εξέλιξη που προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση κάθε δομής να ξεπερνά το 70% της δυναμικότητάς της, καθώς δείχνει το δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες υπαλλήλους. Δημοτικοί σταθμοί αναμένεται να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού, προσπαθώντας να βγάλουν την ίδια δουλειά με λιγότερο προσωπικό, κάτι που θα επηρεάσει και το επίπεδο του παρεχόμενου έργου. Πρόκειται για μια ακόμη εξέλιξη που δείχνει πώς αντιμετωπίζεται η εργασία των παιδαγωγών, ως φύλαξη δηλαδή και όχι ως παροχή υπηρεσίας Προσχολικής Αγωγής.

Χ.Δ.