Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ Κορυφώνεται η αγωνία για χιλιάδες νέα ζευγάρια




ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 29 Ιούλη 2014


Την επόμενη Δευτέρα 4 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων όσων γονιών πληρούν τα κριτήρια ώστε τα παιδιά τους να γίνουν δεκτά σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Θυμίζουμε ότι ήδη σε πολλούς δήμους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αιτήσεων για μια θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς εκτός ΕΣΠΑ. Κι ενώ περνούν οι μέρες, κορυφώνεται η αγωνία χιλιάδων εργατικών λαϊκών οικογενειών που έχουν να αντιμετωπίσουν τα εξής ενδεχόμενα:


- Οσοι γονείς αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις εκτός ΕΣΠΑ που σε μεγάλο ποσοστό είναι επί πληρωμή.

- Οι γονείς που τα παιδιά τους γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, περιμένουν να δουν εάν θα χρειαστεί να πληρώσουν ή εάν οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στα παιδιά τους θα είναι αυτές που πρέπει. Θυμίζουμε ότι είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου δήμοι ζητούσαν τροφεία, αν και το πρόγραμμα καλύπτει εξ ολοκλήρου το κόστος των τροφείων.

- Οσοι γονείς γίνουν δεκτοί στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, πρέπει να περιμένουν για να δουν πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσουν, αλλά και πότε το παιδί τους θα γίνει δεκτό, δεδομένου ότι σε δεκάδες δήμους δεν έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα προσλήψεις προσωπικού. Κανονικά οι παιδικοί σταθμοί ξεκινούν να λειτουργούν από 1η Σεπτέμβρη.

- Χιλιάδες είναι οι οικογένειες που βρίσκονται στο απόλυτο αδιέξοδο αφού και αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ ή πρόκειται να αποκλειστούν και δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

Στο μεταξύ, χτες ο Σίμος Δανιηλίδης, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, δήλωσε πως περίπου 37.000 με 40.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Και εκτίμησε πως θα υποβληθούν περίπου 100.000 αιτήσεις, τη στιγμή που τα κονδύλια που έχουν συγκεντρωθεί, ύψους 160 εκατ. ευρώ, επαρκούν για τις ανάγκες μόλις 62.000 παιδιών. Ο Σ. Δανιηλίδης σημείωσε πως προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα, θα πρέπει να αποδεσμευτούν από τώρα παγωμένα και λιμνάζοντα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Την ίδια στιγμή, περίπου 3.000 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ανεργίας, αφού η χρηματοδότηση κάθε δομής δεν πρέπει να ξεπερνά το 70% της δυναμικότητάς της. Ο νόμος επιτρέπει τη συνέχιση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων όταν το πρόγραμμα είναι συνεχιζόμενο, συγχρηματοδοτούμενο από πόρους της ΕΕ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού.