Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Οχι στην ιδιωτικοποίηση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
«Ναι» στην επιχειρηματική αξιοποίηση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αλλά «όχι» με τον τρόπο που την προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ, είπε, γνωμοδοτώντας, η Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε χτες παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Θερμαϊκού και της τεχνικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.
Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης της Περιφέρειας, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ), ο νυν και ο επόμενος Δήμαρχος Θερμαϊκού αλλά και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο, συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση αλλά με μεσάζοντα το Δήμο. Ζητούν την παραχώρηση της έκτασης (123 στρέμματα) του κάμπινγκ στο Δήμο, ο οποίος στη συνέχεια θα αναλάβει την «αξιοποίησή του». Το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει την παράδοση του κάμπινγκ σε ιδιώτη επενδυτή (έχει προχωρήσει ήδη στη δημοπράτηση) και προβλέπει τη δημιουργία τουριστικού παραθεριστικού χωριού έκτασης 62 στρεμμάτων, κοινόχρηστων χώρων και κοινωφελών υποδομών.
Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Μητροπολιτική Επιτροπή και το Δήμο Θερμαϊκού τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά και σε κάθε αλλαγή στις χρήσεις γης που θα επιτρέψει στις πολυεθνικές να στήσουν ένα τεράστιο επιχειρηματικό παιχνίδι σε βάρος του λαού. Είπαν «όχι» στο Δήμο - επιχείρηση.

Ο Γιάννης Ζιώγας, Περιφερειακός Σύμβουλος δήλωσε την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στην ιδιωτικοποίηση που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και στην ιδιωτικοποίηση μέσα από την παραχώρηση στο Δήμο.
Θύμισε ότι «πριν από 5 μήνες υπογράφηκε ΚΥΑ, που προβαίνει σε εκτεταμένη παραχώρηση στους δήμους, αιγιαλών, ελεύθερων παραλιών, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και ποταμών της χώρας, που δεν έχουν ακόμα περάσει στα χέρια εταιρειών, με στόχο, οι δήμοι ή επιχειρηματίες να τις εκμεταλλευτούν εμπορικά.
Η απόφαση αυτή βάζει απαράβατο όρο για να παραχωρηθούν αυτές οι εκτάσεις στους δήμους, να αναπτυχθούν εμπορικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν έσοδα και το 20% αυτών των εσόδων θα εισπράττει το κράτος».
Σημείωσε ότι στην κατεύθυνση αυτή, της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας μέσω των Δήμων κινούνται και οι προτάσεις της διοίκησης της Περιφέρειας και των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ., που προκρίνουν την υλοποίηση άλλου μείγματος διαχείρισης που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση με άλλους όρους.
Τα σχέδιά τους - είπε - στερούν από το λαό μεγάλες ανάσες ζωής, χώρους Αθλητισμού και Πολιτισμού, αναψυχής και ψυχαγωγίας. Επιδεινώνουν σημαντικά γενικότερα την πρόσβασή τους στο θαλάσσιο μέτωπο, ανεξάρτητα από τη μορφή αποκλεισμού (π.χ. αν υπάρχει εισιτήριο εισόδου σε έναν κλειστό χώρο ή αν οι τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι απαγορευτικές).
Η κάλυψη των λαϊκών αναγκών δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ένα περιβαλλοντικό θέμα. Οταν η γη είναι εμπόρευμα τότε οι ανάγκες του λαού παραμερίζονται.
Τέλος, ο Γ. Ζιώγας τόνισε ότι το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι του στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση θα πρωτοστατήσουν στην πάλη του λαού για να μην προχωρήσουν αυτοί οι σχεδιασμοί.
Επιπλέον, η Ντίνα Μώραλη, σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Θερμαϊκού, αναφέρθηκε και στα άλλα 19 ακίνητα του δήμου που έχουν μπει στο στόχαστρο του ΤΑΙΠΕΔ.
* Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ολόκληρη σε επόμενη ανάρτηση.