Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Αγωνιστική δράση ενάντια στην τράπεζα θεμάτων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ  Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
Νέα ρύθμιση θα φέρει το υπουργείο για τους μετεξεταστέους, που και πάλι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα Παράσταση διαμαρτυρίας χτες το πρωί στο υπουργείο Παιδείας
Μέρα δράσης ενάντια στην πολιτική που διώχνει τα παιδιά από το σχολείο, ενάντια στο «νέο Λύκειο» και την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας ήταν η χτεσινή για την ΚΝΕ. Με κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες 44 πόλεις της χώρας ζήτησε να καταργηθεί η «τράπεζα θεμάτων», να μην ληφθεί υπόψη για τους μαθητές της Α' Λυκείου ο βαθμός που διαμορφώθηκε με αυτή ούτε για την προαγωγή ούτε για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, οι μετεξεταστέοι τον Σεπτέμβρη να εξεταστούν αποκλειστικά με ευθύνη των εκπαιδευτικών.
Στην Αθήνα, μαθητές από διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ έκαναν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.
Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με στελέχη του γραφείου του υπουργού Παιδείας ζητώντας την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων. Από πλευράς υπουργείου ειπώθηκε ότι με την τροπολογία που ήδη έχει καταθέσει και με την οποία συμψηφίζεται ο βαθμός Αλγεβρας - Γεωμετρίας και Αρχαίων Ελληνικών - Νέων Ελληνικών - Λογοτεχνίας, ωφελείται ένα πολύ μικρό ποσοστό από τους αρχικά μετεξεταστέους μαθητές. Γι' αυτό ανακοίνωσε ότι θα προστεθεί στην τροπολογία και νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία: Οποιος μαθητής έχει μέσο όρο βαθμολογίας πάνω από 12,5 δε θα μένει μετεξεταστέος. Ακόμα και αυτή η νέα ρύθμιση όμως, όπως παραδέχτηκαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου δεν πρόκειται να ωφελήσει παρά ένα επίσης μικρό ποσοστό μαθητών.
Αλλωστε, αυτή είναι η πολιτική για την Παιδεία: Ενα γενικό λύκειο και ένα ΕΠΑΛ για λιγότερους μαθητές από ό,τι σήμερα. Οι ρυθμίσεις που μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, κάτω από την πίεση των αντιδράσεων, σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπει τη στρατηγική που είναι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών να στρέφεται από νωρίς στην κατάρτιση, όπως άλλωστε παραδέχτηκαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου. Οι οποίοι για μια ακόμα φορά υποστήριξαν την «τράπεζα θεμάτων» σαν τρόπο εξέτασης.
«Οι τράπεζες μας διώχνουν από τα σπίτια μας, - η τράπεζα θεμάτων μας διώχνει απ' τα σχολεία», έγραφε το πανό τους, ενώ με συνθήματα που φώναζαν ασταμάτητα κατήγγειλαν την πολιτική που διώχνει τα παιδιά από το σχολείο, που κάνει τη μόρφωση εμπόρευμα, έστελναν μήνυμα αγώνα, ενώ δήλωναν και την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους. Από τις ντουντούκες, αναφερόταν στο πώς βιώνουν οι μαθητές την εφαρμογή του «νέου λυκείου» και καλούσαν σε αγώνα για άλλη Παιδεία, δηλώνοντας ότι δε θα μείνουν μόνο στη χτεσινή κινητοποίηση αλλά θα κλιμακώσουν. «Δεν θα επιτρέψουμε να καταστρέψετε τις ζωές μας», ήταν το μήνυμα των μαθητών.
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Η. Πατίδης, στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε ειδικά στην επιβολή της «τράπεζας θεμάτων», στο όνομα της «ισότιμης αντιμετώπισης» των μαθητών, θυμίζοντας ότι με άλλους όρους δίνουν εξετάσεις τα παιδιά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και άλλους όσοι μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Τόνισε ότι στόχος είναι να στραφούν τα παιδιά στην κατάρτιση και τη μαθητεία, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ είναι υπερήφανο για τους εργάτες, είναι τιμή και καμάρι να γίνουν εργάτες τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, όμως όλα τα παιδιά πρέπει να μένουν στο σχολείο μέχρι τα 18 τους χρόνια και μετά να αποφασίζουν αν θα πάνε πανεπιστήμιο ή στην επαγγελματική ειδίκευση μέσα σε αναβαθμισμένες σχολές.

Σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Σταυρούπολη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην «τράπεζα θεμάτων» και στο «νέο Λύκειο». Οι μαθητές στάθηκαν μπροστά από την είσοδο του κτιρίου, κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Οχι στο νέο λύκειο, θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε να ζήσουμε» και φώναζαν συνθήματα όπως «το νέο λύκειο να μην εφαρμοστεί, δωρεάν σπουδές για κάθε μαθητή». Αντιπροσωπεία τους έδωσε κείμενο με τα αιτήματά τους σε εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
Το απόγευμα, μαζικές εξορμήσεις και πικετοφορίες πραγματοποιήθηκαν σε Κιλκίς, Βέροια, Νάουσα, Σέρρες, Κατερίνη, Γιαννιτσά, Ξάνθη, Καβάλα, Εβρο, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.
Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί στα γραφεία των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Χαλκίδα, Λιβαδειά και σε κεντρικούς δρόμους της Λαμίας.
Παραστάσεις διαμαρτυρίας έκαναν το πρωί μαθητές επίσης, στο Ηράκλειο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Ρέθυμνο, Γιάννενα, Αρτα, Πρέβεζα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Πάτρα,Καλαμάτα, Πύργο, Σπάρτη, Τρίπολη, Ναύπλιο και Κόρινθο.
Στο Αγρίνιο συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία.
Αντίστοιχες δράσεις με συγκεντρώσεις, εξορμήσεις κι αναρτήσεις γιγαντοπανό είχαν προγραμματιστεί για χτες το απόγευμα στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα και σήμερα προγραμματίζονται κι άλλες σε χωριά της υπαίθρου της Λάρισας.
Εξορμήσεις σε κεντρικούς δρόμους είχαν προγραμματιστεί σε Χανιά, Μυτιλήνη, Σάμο και Χίο.

Τροπολογίες από ΣΥΡΙΖΑ και ΟΛΜΕ
Τροπολογία κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ «για την επίλυση σοβαρότατων προβλημάτων, τα οποία προέκυψαν με την προαγωγή των μαθητών της Α' Λυκείου», όπως λέει, όμως πουθενά στην τροπολογία δεν βάζει θέμα για κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων». Την τροπολογία, υπογράφουν 14 βουλευτές που ζητούν να επανέλθει το προηγούμενο πλαίσιο προαγωγής μαθητών, το οποίο και ίσχυε πριν από την εφαρμογή του νέου νόμου για το Λύκειο, να περνούν δηλαδή οι μαθητές την τάξη εφόσον έχουν μέσο όρο 9,5. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά οι μετεξεταστέοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων να εξεταστούν το Σεπτέμβρη με θέματα που θα βάλουν μόνο οι καθηγητές τους και χωρίς τη χρήση της «τράπεζας θεμάτων». Προτείνουν επίσης, για τη φετινή σχολική χρονιά 2013 - 2014 να μην προσμετρηθούν οι βαθμοί των μαθητών της Α' Λυκείου στο βαθμό πρόσβασής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μόνο όμως για τη φετινή σχολική χρονιά.
Επαναφορά του 9,5 ως γενικό μέσο όρο που πρέπει να έχει ένας μαθητής, προκειμένου να μη μένει μετεξεταστέος σε κανένα μάθημα, ζητά και η ΟΛΜΕ, με πρόταση τροπολογίας που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.
Προκαλεί εντύπωση, πάντως, το γεγονός πως η πρόταση της ΟΛΜΕ για επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος (προαγωγή με 9,5) βασίζεται στην εικόνα που υπήρχε τα τελευταία χρόνια από τα σχολεία, όπου ένα μεγάλο ποσοστό 20% - 30% μαθητών προάγονταν οριακά με βαθμολογίες ανάμεσα στο 9,5 και 10,5. Ομως αυτή η αποκαρδιωτική εικόνα των επιδόσεων των τελευταίων χρόνων ανησύχησε τους εκπαιδευτικούς μόνο αφού ψηφίστηκε ο νόμος για το νέο λύκειο τη φετινή σχολική χρονιά κι όχι νωρίτερα. Από την άλλη βέβαια, αποκαλύπτεται και η υποκρισία του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι αλλάζοντας απλά το βαθμολογικό όριο προαγωγής θα βελτιωθεί και το επίπεδο και το περιεχόμενο του σχολείου, το οποίο όμως διαρκώς απαξιώνεται...