Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Βραχνάς για τη λαϊκή οικογένεια Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

Ριζοσπάστης Τρίτη 1 Ιούλη 2014 Σελίδα 1
 Κάθε χρόνο, ο ίδιος βραχνάς για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Εάν θα μπορέσουν να στείλουν το παιδί τους σε παιδικό σταθμό, για να μπορέσουν να βγουν στο μεροκάματο. Και, βέβαια, για να μπορέσει το παιδί τους να έχει μια στοιχειώδη προσχολική αγωγή σε μια κρίσιμη ηλικία, ένα θέμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και που συνήθως - δυστυχώς - μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, μιας και δεν είναι λυμένα τα βασικά ζητήματα, αν υπάρχουν ή όχι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, αν θα πληρώνονται τροφεία, σε τι ύψος κ.λπ.
Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτεί παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ (Ατομα με Ειδικές Ανάγκες) για την επόμενη σχολική χρονιά, θα είναι κατά 20 εκατομμύρια μειωμένο σε σχέση με πέρσι.
Πράγμα που σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δε θα καλύπτει τις ανάγκες, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, που το λαϊκό εισόδημα έχει υποστεί δραματική μείωση. Και με δεδομένο ότι ολοένα και περισσότερες οικογένειες στρέφονται σε αυτό το πρόγραμμα μιας και είναι δωρεάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τη χρηματοδότηση που δίνει η κυβέρνηση μέσω ΕΣΠΑ, προβλέπεται να φιλοξενηθούν μόλις 68.000 παιδιά, όταν οι αιτήσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 100.000!
Φέτος, προβλέπεται μείωση κατά 30% των προσφερόμενων ανά δομή θέσεων φιλοξενίας, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση τμημάτων και σε απολύσεις προσωπικού. Οι δε αιτήσεις που θα γίνουν, σε καμία περίπτωση, δεν αποτυπώνουν τις ανάγκες, αφού τα κριτήρια που τίθενται ήδη έχουν βγάλει εκτός συμμετοχής από το πρόγραμμα χιλιάδες παιδιά. Φέτος, για παράδειγμα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνον όσες οικογένειες με δύο παιδιά έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 27.000 ευρώ, από 30.000 που ήταν πέρσι. Μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσει τα 160 εκατομμύρια ευρώ (παζαρεύεται αν θα δώσει άλλα 10 εκατομμύρια), η κυβέρνηση προέβη στη λεγόμενη «μείωση του κόστους ανά παιδί». Συνεχίζει, δηλαδή, τις περικοπές στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα παιδιά, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, αρχικά με τη διακοπή της μεταφοράς τους και στη συνέχεια με την επιβολή οικονομικής συμμετοχής στους γονείς για μια σειρά δραστηριότητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, με τη διακοπή φαγητού, το οποίο καλούνται οι γονείς να φέρνουν από το σπίτι τους. Στρώνεται, επίσης, το έδαφος για την επιβολή χαρατσιού στους γονείς που θα καταφέρουν να κερδίσει το παιδί τους μια θέση σε παιδικό σταθμό, κάτι που ζητεί επιτακτικά η ΕΕ.
Το ΚΚΕ έχει εγκαίρως υπογραμμίσει το σοβαρό κίνδυνο, αναγκαίες, για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες, κοινωνικές δομές να περιοριστούν ακόμα περισσότερο ή και να σταματήσει η λειτουργία τους. Γίνεται επείγουσα η λαϊκή κινητοποίηση γύρω από τους άξονες που έθετε σε Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή:
- Να αντιμετωπιστούν, από την κυβέρνηση, έγκαιρα τα προβλήματα της χρηματοδότησης και της στελέχωσης, για τη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των κοινωνικών υπηρεσιών, πριν από τη λήξη των παραπάνω προγραμμάτων.
- Να μη σταματήσουν τη λειτουργία τους τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, το «Βοήθεια Στο Σπίτι», τα ΚΗΦΗ, τα ΚΔΗΦ κ.λπ. και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
- Να ανανεωθούν οι Συμβάσεις όλων των εργαζομένων και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, ώστε να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες.
- Να παρέχονται αποκλειστικά από μόνιμες κρατικές δομές αναπτυγμένες πανελλαδικά, χρηματοδοτούμενες κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και με αξιοποίηση των κονδυλίων από την ΕΕ.
- Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και απολύτως δωρεάν, αποσυνδεδεμένες από την ασφαλιστική, εισοδηματική κατάστασή τους, είτε είναι Ελληνες είτε μετανάστες.

Σελίδα 1
Copyright © 1997-2014 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ