Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κινητοποίηση για τα 40 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο



Το συλλαλητήριο πήρε παράλληλα και τη μορφή συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 26 Ιούλη 2014
Με πορεία που κατέληξε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, από το Σύλλογο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) και την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών τον Ιούλη του 1974 και την εισβολή του τουρκικού «Αττίλα» στη μαρτυρική Κύπρο.

Το συλλαλητήριο πήρε παράλληλα και τη μορφή συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό. Η πορεία πέρασε και από το αμερικανικό προξενείο όπου οι διαδηλωτές έκαψαν τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ αντηχούσαν συνθήματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της συνεχιζόμενης εγκληματικής επίθεσης του Ισραήλ.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου.
Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλης Σπυριδάκης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Ο λαός μας μαζί με την καθημερινή μάχη για το μισθό και τη σύνταξη, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά και κοινωνικά του δικαιώματα έχει την υποχρέωση ν' αγωνιστεί ενάντια στις οποιασδήποτε μορφής ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενάντια σε οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, ενάντια στη μισαλλοδοξία των φασιστών».
Ειδικότερα σε σχέση με το Κυπριακό την εγκληματική ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα, ο Μ. Σπυριδάκης σημείωσε: «Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η λυκοσυμμαχία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου η τότε ΕΟΚ και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, έναν αντικειμενικό σκοπό εξυπηρετούσαν κι εξυπηρετούν: Τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο, στραμμένο ενάντια στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Σκοπός τους η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών αυτών - του πετρελαίου και του φυσικού αερίου - η συσσώρευση υπερκερδών για τα διεθνή μονοπώλια.
Ακριβώς αυτό που και σήμερα επιβάλλουν με φωτιά και σίδερο! Πάνω στα πτώματα χιλιάδων και χιλιάδων αθώων ανθρώπων, αφαιρώντας τις ζωές μικρών παιδιών, καταστρέφοντας χώρες ολόκληρες! Ακριβώς όπως συμβαίνει τις μέρες αυτές, για πολλοστή φορά, στη μαρτυρική Παλαιστίνη, όπου το κράτος του Ισραήλ πραγματοποιεί μία γενοκτονία των πληθυσμών στη Γάζα. Αμέτρητα τα θύματα - νεκροί και τραυματίες. Κτηνώδης δολοφονία μικρών παιδιών. Βάρβαρη καταστροφή ολόκληρων περιοχών. Επιθέσεις σε νοσοκομεία, ακόμη και σε ασθενοφόρα, που μεταφέρουν τραυματίες. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, που μόνο με τις σάρκες των ανθρώπων τρέφεται - και στον πόλεμο και στην ειρήνη!».
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Ταλίμ Μουσάλαμ, αντιπρόεδρος της παλαιστινιακής παροικίας Θεσσαλονίκης.