Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Στο σφυρί 19 στρέμματα της Νέας Παραλίας



ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 19 Ιούλη 2014
Μαζικά στο σφυρί βγάζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ «φιλέτα» γης και περιουσίας που ανήκουν στο κράτος και τα οποία υπόσχονται κέρδη στους επενδυτές, παραδίδοντας στο ΤΑΙΠΕΔ την πλήρη κυριότητά τους και παραχωρώντας τα στη συνέχεια για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, καθιστώντας τη λειτουργία και τη χρήση τους απλησίαστη για τις λαϊκές οικογένειες.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ 19 στρεμμάτων της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, από την περιοχή της Σαλαμίνας μέχρι τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο. Η συγκεκριμένη έκταση είχε εξαιρεθεί όταν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου είχε παραχωρήσει στο δήμο τη Νέα Παραλία.

Σημειώνουμε ότι η Νέα Παραλία έχει συντελεστή δόμησης μηδέν, γεγονός που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να ανεγερθεί οποιοδήποτε κτίριο ή εγκατάσταση και, παρόλο που έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου, το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει την εγκατάσταση άλλων χρήσεων. Συγκεκριμένα, προορίζει την ανάπτυξη ιδιωτικών δραστηριοτήτων αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας.
Η Νέα Παραλία παραδόθηκε πριν 6 μήνες στους κατοίκους της πόλης, έπειτα από τρία χρόνια εργασιών ανάπλασής της που κόστισαν στο δήμο 45 εκατομμύρια ευρώ. Ο χώρος αυτός στο σύνολο του είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία στερείται χώρων πρασίνου, στοιχείο που επιβεβαιώνεται καθημερινά και από το πλήθος των λαϊκών οικογενειών που την επισκέπτεται.
Την ίδια ώρα η διοίκηση του Δήμου, προτάσσοντας άλλο μοντέλο «αξιοποίησης», δηλώνει ότι θα διεκδικήσει την κυριότητα και των 19 στρεμμάτων, καθώς επεξεργάζεται σχέδιο ανάπτυξης δραστηριοτήτων για το Θερμαϊκό Κόλπο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαρίνες, παράκτια συγκοινωνία κ.ά.
Κόντρα στη λογική της εκποίησης αλλά και της επιχειρηματικής «αξιοποίησης» στέκεται το ΚΚΕ και οι δημοτικοί του σύμβουλοι στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Ταυτόχρονα, στη Βουλή φέρνουν το θέμα, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Ρωτούν τον υπουργό «ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να μην εκποιηθεί το τμήμα της Νέας Παραλίας, να παραμείνει στη χρήση του Δημοσίου και οι κάτοικοι της πόλης να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτό».