Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

ΚΕΔΕ Αφού μείωσαν το προσωπικό τώρα καταφεύγουν στην ανακύκλωση ανέργων


Ριζοσπαστης Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Την άμεση καταγραφή των αναγκών που έχουν οι δήμοι της χώρας σε προσωπικό, ώστε να μπουν σε πρόγραμμα κάλυψης κάποιων αναγκών τους με 5μηνίτες από τις λίστες των ανέργων, ζητά με επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, με καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη 10 του μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η ΚΕΔΕ είχε συμβάλει στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος για τη μείωση του προσωπικού, μέσα από την «αξιολόγηση» δομών και υπηρεσιών, που άνοιξε την πόρτα σε απολύσεις «πλεονάζοντος» προσωπικού από τους δήμους.

Στόχος της αξιολόγησης, που δέχτηκε χωρίς αντίδραση η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ήταν, σύμφωνα με την επιστολή που είχε αποστείλει πέρσι το καλοκαίρι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης η μείωση του κόστους λειτουργίας των δήμων και η ενίσχυση της οικονομικής τους βιωσιμότητας, που σημαίνει απολύσεις, φόρους, χαράτσια και ιδιωτικοποιήσεις.
Τώρα και ενώ οι δήμοι με τη δική τους σφραγίδα έχουν χάσει χιλιάδες μόνιμους υπαλλήλους, μέσω της κινητικότητας και των απολύσεων, καλούνται να καταγράψουν τις ανάγκες σε προσωπικό.
Σύμφωνα με την επιστολή του υπουργείου Εργασίας, «με την ολοκλήρωση του προγράμματος "Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα" και στο πλαίσιο λήψης ανακουφιστικών μέτρων για την ανάσχεση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός β' κύκλου του προγράμματος, για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, 5μηνης διάρκειας, σε δήμους, περιφέρειες και άλλους δημόσιους φορείς, με στόχο: Τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων, την αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και κυρίως των οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο, την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες».
Μετά από τη γνωστοποίηση των παραπάνω, ο Κ. Ασκούνης ενημέρωσε, με τη σειρά του, τους δήμους της χώρας, ζητώντας να τηρήσουν την «προβλεπόμενη» ημερομηνία, αποδεχόμενος, για άλλη μια φορά, τόσο την κυβερνητική πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας όσο και την ...επιτυχία του προγράμματος με «εργαζόμενους» με μισθούς πείνας και τσακισμένα δικαιώματα.