Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία ενάντια στις λαϊκές ανάγκες


Ριζοσπάστης Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Την ουσία του νέου αντιλαϊκού νομοσχεδίου ανέδειξαν οι κομμουνιστές σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας
Την αντίθεσή τους στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, που προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη μπει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εξέφρασαν οι φορείς της πόλης, στη διάρκεια της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τοποθετήθηκαν βουλευτές, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, οι επικεφαλής και εκπρόσωποι των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων (ΕΒΕΘ, ΤΕΕ - Τμήμα Κ. Μακεδονίας κ.ά.).

Η αντίθεση που εκφράστηκε είχε διαφορετικές αφετηρίες, που συνδέονται με τις δυνατότητες που παρέχονται, αλλά κυρίως με τα εμπόδια που προκύπτουν στην κατεύθυνση να προχωρήσει ταχύτατα η εξυπηρέτηση των επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων για την περιοχή.
Τοποθετούμενοι με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογράμμισαν πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και από το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο ωφελείται το μεγάλο κεφάλαιο, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ τα πλατιά λαϊκά στρώματα θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν το μάρμαρο.
Ειδικότερα, με το νέο Ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης μέσα από ορολογίες όπως «αντιμετώπιση συγκρούσεων χρήσεων γης», «προστασία περιβάλλοντος», «αειφορία», «βιώσιμη ανάπτυξη», «περιβαλλοντική αναβάθμιση», «εξισορρόπηση αντιθέσεων», «επανασχεδιασμός αστικού τοπίου», «αντιμετώπιση της ανεργίας», «αντιμετώπιση του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού», κ.ά., επιχειρείται να καλυφθεί η πραγματική εικόνα, η παράδοση της περιοχής στα μονοπώλια.
Στην πραγματικότητα, παραδίδονται για αξιοποίηση από τους επιχειρηματικούς ομίλους όλοι οι ελεύθεροι χώροι, το παραλιακό μέτωπο, το Περιαστικό Δάσος «Σέιχ Σου», προχωρά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την παράδοση του ορυκτού πλούτου στις πολυεθνικές, αλλά και ο σχεδιασμός για την προώθηση της καύσης απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, υπηρετείται ο σχεδιασμός για μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών. Επιπλέον προωθείται η πλήρης αστικοποίηση εκτεταμένων περιοχών εύφορης γεωργικής γης, με επιβάρυνση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και με χειροτέρευση των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων.
Ο Γιάννης Ζιώγας, μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι το σχέδιο «στοχεύει στην ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στην ανάπτυξη για τους μονοπωλιακούς ομίλους, υπηρετεί την κερδοφορία τους», ειδικά στους τομείς της μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας, από τη μια, και του τουρισμού και των υποστηρικτικών υπηρεσιών του, από την άλλη. Η καπιταλιστική ανάπτυξη ωστόσο, τόνισε, «δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, που να διασφαλίζει τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες».
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει αναλυτικό σχέδιο για την πυροπροστασία, για αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντισεισμικής θωράκισης, συνολικά έργα για την κάλυψη λαϊκών αναγκών γιατί αυτά δεν έχουν κέρδος για το κεφάλαιο. Δεν υπάρχει ούτε αναφορά για την αντιμετώπιση ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας σε περιοχές που περιέχουν εγκαταστάσεις εταιρειών πετρελαιοειδών και διυλιστήρια, εγκαταστάσεις εύφλεκτων και επικίνδυνων υλικών».
Ολοκληρώνοντας, ο Γ. Ζιώγας τόνισε: «Στον αντίποδα αυτού του σχεδίου ως ΚΚΕ και ως "Λαϊκή Συσπείρωση" ξεκινάμε από τη θεμελιακή θέση, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης, ότι η γη και η χρήση της είναι κοινωνικό αγαθό. Στόχος και κριτήριο για την οργάνωση του κοινωνικού χώρου για μας είναι η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών. Η συγκεκριμένη κοινωνική αξιοποίηση της γης και του χώρου γενικότερα για την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, την εξασφάλιση ποιοτικής λαϊκής στέγης και των υποδομών κοινωνικών υπηρεσιών, τη βιομηχανική παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος. Ασφαλώς, όλα αυτά προϋποθέτουν την κοινωνική ιδιοκτησία στη γη και τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Προϋποθέτουν τη ρήξη με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, όπως και την αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική - λαϊκή εξουσία.
Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους, μέσα από τους μαζικούς φορείς, μέσα από τα εργατικά συνδικάτα, να παλέψουν συνολικά απέναντι σε αυτό το σχέδιο. Τους καλούμε να παλέψουν συνολικά για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, γιατί και αυτό το νομοσχέδιο είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της πολιτικής».