Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΕΑ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ



Εκ νέου κατέθεσε την πρότασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Ιουνίου προκειμένου να τοποθετηθεί αρνητικά για την αξιολόγηση  και να δεσμευτεί να μην προχωρησει τις αντίστοιχες διαδικασίες στο δήμο περρντας αντίστοιχα μέτρα.
Για δεύτερη φορά και αθετόντας την υπόσχεσή της ότι το θέμα θα συζητηθεί όταν επιστρέψει ο δήμαρχος απο την Αθήνα, αυτή τη φορά με το πρόσχημα την επικείμενη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό και την προσχηματική και όχι επι της ουσίας εναντίωση της τελευταίας. Ετσι παρέπεμψε την τοποθέτησή της μετά την συνάντηση σε επόμενη συνεδρίαση.
Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης  για την αξιολόγηση και τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών εχει ως εξής:


Με το νόμο 4250/26-3-14 "Διοικητικές απλουστεύσεις - Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα - Τροποποίηση διατάξεων ΠΔ 318/1992 (Α' 161) και λοιπές ρυθμίσεις", που ψήφισε πρόσφατα, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προχωρά εκτός των άλλων σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Μέσω και της προωθούμενης αξιολόγησης η κυβέρνηση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός μικρού, ευέλικτου και επιτελικού κράτους, στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσα από απολύσεις, η διάλυση υπηρεσιών ως προάγγελος ιδιωτικοποίησης τους, με ακόμα πιο ακριβές υπηρεσίες για το λαό.

Για αυτό το λόγο ούτε αυτή η αξιολόγηση ούτε κάποια άλλη  με τέτοια τα κριτήρια δεν αποτελεί εργαλείο που υπηρετεί τους εργαζόμενους στους δήμους ή το δημόσιο τομέα ευρύτερα, αλλά ούτε και τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες. Επειδή  δεν οδηγεί ούτε στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ούτε και στην εξάλειψη των αιτιών που τις υποβαθμίζουν.

Η κυβέρνηση και το αστικό κράτος έρχεται με την αξιολόγηση να χειραγωγήσει και να τρομοκρατήσει με αυταρχικότερα εργαλεία τους εργαζόμενους δημοσίους υπαλλήλους, να αναδείξει τα νέα επίλεκτα κρατικά στελέχη της διοίκησης.

Τους σκοπούς αυτούς υπηρετούν οι ποσοστώσεις (βαθμολόγηση ποσοστού 15% των υπαλλήλων με βαθμούς 1 έως 6) και οι κατηγοριοποιήσεις, που επιβάλλονται με τον ν. 4250/14 και τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Θέλουν το 15% των υπαλλήλων να παίρνει το δρόμο της απόλυσης, να τίθεται σε κατάσταση ομηρίας.
Θέλουν να καταργούν τμήματα και Διευθύνσεις, να υποβαθμίζουν άλλα, να αξιολογούν δηλαδή τις Δημόσιες Δομές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανάλογα με τη βιωσιμότητά τους, την ολόπλευρη εφαρμογή της σχέσης κόστους - οφέλους, το κυνήγι του κέρδους, της πρόσθετης επιβάρυνσης των δημοτών των λαϊκών στρωμάτων.

Θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες πλήρους κυριαρχίας των ευέλικτων, ελαστικών, χωρίς δικαιώματα θέσεων, εργασίας στο δημόσιο.
Θέλουν με την κατάργηση υπηρεσιών των δήμων του δημοσίου ευρύτερα να δημιουργήσουν συνθήκες, να επενδύσουν λιμνάζοντα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους επιχειρηματικοί όμιλοι του ιδιωτικού τομέα, για υψηλή κερδοφορία σε βάρος της τσέπης και της ποιότητας ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών οικογενειών.
Στα μέσα Απριλίου στάλθηκε εγκύκλιος σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους δήμους.
Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο δηλώνεται ότι ο επιμερισμός του ποσοστού των υπάλληλων που θα κατανεμηθούν ως "άριστοι", "καλοί", "μέτριοι" θα γίνει για το σύνολο του προσωπικού και ο επιμερισμός των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης θα γίνει στο επίπεδο των οργανικών μονάδων είτε από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου είτε από το Δήμαρχο!
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα αποφασίσουν σε ποιες υπηρεσίες θα επιμεριστεί το "άριστα", σε ποιες το "καλός" και σε ποιες το "μέτριος" που πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα αποφασίσουν και θα υπογράψουν ποιες υπηρεσίες θα μείνουν ανοιχτές και ποιες θα κλείσουν ή θα ξεπουληθούν προσεχώς!

Απαιτούμε από τη Διοίκηση του Δήμου
  • Να μην υπακούσει στις εντολές της κυβέρνησης να μη σταλεί καμία διαπιστωτική πράξη για αξιολόγηση υπηρεσιών και εργαζομένων, να καταργηθεί ο νόμος στην πράξη.
  • Να απαιτήσει την άμεση κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου. Να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και ΚΕΔΕ που επιβάλλεται να αντιδράσουν ουσιαστικά και όχι απλώς να μεταχρονολογούν την εφαρμογή αυτών των αντιλαϊκών αποφάσεων.
  • Να παράσχει πλήρη πολιτική κάλυψη, με ανάληψη πολιτικής και πρακτικής ευθύνης, σε κάθε υπάλληλο που θα αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις αντιλαϊκές εντολές, με εντέλλεσθε σε γενικούς διευθυντές και προϊσταμένους να μην υλοποιήσουν την συγκεκριμένη  αντιλαϊκή πολιτική επιλογή.
  • Απαιτούμε να πάρουν θέση όλες οι δημοτικές παρατάξεις, να καταδικάσουν και να απαιτήσουν να καταργηθεί ο νόμος 4250/14, ο οποίος με την αξιολόγηση των υπάλληλων στο δήμο φέρνει την κατάργηση και το ξεπούλημα υπηρεσιών και γεμίζει τη δεξαμενή ανέργων.