Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4250/26-3-2014 ΠΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ" ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ- ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΕΣΕ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

Το θέμα έθεσε, προ ημερησίας διατάξεως, η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα έθεσε στο δημοτικό Συμβούλιο θετοντας ως πρόταση για απόφαση την παρακάτω :
Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης  για την αξιολόγηση και τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών.
Με το νόμο 4250/26-3-14 "Διοικητικές απλουστεύσεις - Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα - Τροποποίηση διατάξεων ΠΔ 318/1992 (Α' 161) και λοιπές ρυθμίσεις", που ψήφισε πρόσφατα, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προχωρά εκτός των άλλων σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Μέσω και της προωθούμενης αξιολόγησης η κυβέρνηση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός μικρού, ευέλικτου και επιτελικού κράτους, στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσα από απολύσεις, η διάλυση υπηρεσιών ως προάγγελος ιδιωτικοποίησης τους, με ακόμα πιο ακριβές υπηρεσίες για το λαό.
Για αυτό το λόγο η αξιολόγηση αυτή ούτε κάποια άλλη  με τέτοια τα κριτήρια δεν αποτελεί εργαλείο που υπηρετεί τους εργαζόμενους στους δήμους το δημόσιο τομέα ευρύτερα, αλλά ούτε και τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες. Επειδή  δεν οδηγεί στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και στην εξάλειψη των αιτιών που τις υποβαθμίζουν.
Η κυβέρνηση και το αστικό κράτος έρχεται με την αξιολόγηση να χειραγωγήσει και να τρομοκρατήσει με αυταρχικότερα εργαλεία τους εργαζόμενους δημοσίους υπαλλήλους, να αναδείξει τα νέα επίλεκτα κρατικά στελέχη της διοίκησης.
Τους σκοπούς αυτούς υπηρετούν οι ποσοστώσεις (βαθμολόγηση ποσοστού 15% των υπαλλήλων με βαθμούς 1 έως 6) και οι κατηγοριοποιήσεις, που επιβάλλονται με τον ν. 4250/14 και τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Θέλουν το 15% των υπαλλήλων να παίρνει το δρόμο της απόλυσης, να τίθεται σε κατάσταση ομηρίας.
Θέλουν να καταργούν τμήματα και Διευθύνσεις, να υποβαθμίζουν άλλα, να αξιολογούν δηλαδή τις Δημόσιες Δομές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανάλογα με τη βιωσιμότητά τους, την ολόπλευρη εφαρμογή της σχέσης κόστους - οφέλους, το κυνήγι του κέρδους.
Στα μέσα Απριλίου στάλθηκε εγκύκλιος σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους δήμους.
Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο δηλώνεται ότι ο επιμερισμός του ποσοστού των υπάλληλων που θα κατανεμηθούν ως "άριστοι", "καλοί", "μέτριοι" θα γίνει για το σύνολο του προσωπικού και ο επιμερισμός των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης θα γίνει στο επίπεδο των οργανικών μονάδων είτε από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου είτε από το Δήμαρχο!
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα αποφασίσουν σε ποιες υπηρεσίες θα επιμεριστεί το "άριστα", σε ποιες το "καλός" και σε ποιες το "μέτριος" που πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα αποφασίσουν και θα υπογράψουν ποιες υπηρεσίες θα μείνουν ανοιχτές και ποιες θα κλείσουν ή θα ξεπουληθούν προσεχώς!

Απαιτούμε από τη Διοίκηση του Δήμου

  • Να μην υπακούσει στις εντολές της κυβέρνησης. 
  • Να μη σταλεί καμία διαπιστωτική πράξη για αξιολόγηση υπηρεσιών και εργαζομένων, να καταργηθεί ο νόμος στην πράξη. 
  • Να απαιτήσει την άμεση κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου.  
  • Να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και ΚΕΔΕ που επιβάλλεται να αντιδράσουν ουσιαστικά και όχι απλώς να μεταχρονολογούν την εφαρμογή αυτών των αντιλαϊκών αποφάσεων. 
  • Απαιτούμε να πάρουν θέση όλες οι δημοτικές παρατάξεις, να καταδικάσουν και να απαιτήσουν να καταργηθεί ο νόμος 4250/14, ο οποίος με την αξιολόγηση των υπάλληλων στο δήμο φέρνει την κατάργηση και το ξεπούλημα υπηρεσιών και γεμίζει τη δεξαμενή ανέργων.


Παρόντες κατά τη συζήτηση του θέματος ήταν και εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων του Δήμου Θέρμης που έκαναν παρέμβαση απαιτώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να παρέμβει προκειμένου να μην προχωρήσει ο δήμος στην "αξιολόγηση". 

Η πλειοψηφία εξέφρασε μεν την συμφωνία της για τη σπουδαιότητα του θέματος, την "συμπάθειά" της στους εργαζόμενους, αρνήθηκε όμως να πάρει το δημοτικό συμβούλιο απόφαση επι του θέματος επικαλούμενη την απουσία του δημάρχου στην Αθήνα, υποσχόμενη ότι κατα την έλευσή του θα εφερνε το θέμα προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ. Ούτε καν ψήφισμα  να βγει από το δημοτικό συμβούλιο δέχτηκε. 
Αρνήθηκε μάλιστα μετα απο την διαφαινόμενη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης άρνησή της,  να πάρει απόφαση, πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, να δεσμευτεί να μην προχωρήσει καμιά διαδικασία στην κατεύθυνση εφαρμογής του νόμου ως να γίνει η συζήτηση που υπόσχονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης αρνήθηκε να παράσχει πολιτική κάλυψη στους υπαλλήλους του δήμου που στο πλαίσιο του αγώνα τους ενάντια στην συγκεκριμένη αντιλαϊκή νομοθεσία, δεν θα προχωρούσαν στην υλοποίηση των αντίστοιχων κατευθύνσεων.
Ευθυγραμίζεται με την τακτική του "σφυράω κλέφτικα" με την κυβερνητική πολιτική, πουλώντας ανέξοδη και χωρίς ανάληψη πραγματικών πολιτικών ευθυνών "κοινωνική ευαισθησία". 

Οι εκπρόσωποι της Παρέμβασης Πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είχαν επίσης καταθέσει πρόταση ψηφίσματος ενάντια στην εφαρμογή του εν λόγω νόμου, καλλιέργησαν αυταπάτες, πως τάχα μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση στην υπηρεσία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της Λυκοσυμμαχίας της Ε.Ε., που να συμφέρει και τους εργαζόμενους στους δήμους και το δημόσιο ευρύτερα και τα λαϊκά στρώματα. Η κριτική τους έγινε κυρίως στον τρόπο και όχι στα κίνητρα της αξιολόγησης τα οποία προφανώς, αποδέχονται παρακάμπτοντας την ανάγκη να τοποθετηθούν απέναντί τους. Στη λογική φυσικά της διαχειριστικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αποφεύγουν να τοποθετηθούν απέναντι στο γεγονός ότι  κάθε αξιολόγηση που στόχο έχει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων είναι υποχρεωμένη να τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο δημόσιο κλπ, να πετσοκόβει να υποβαθμίζει να κάνει ακόμα πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα τις δημόσιες υπηρεσίες για τα λαϊκά στρώματα. Στο γεγονός οτι οι παθογένειες του σημερινού δημοσίου είναι παθογένειες σύμφυτες με το κοινωνικοοικονομικό καθεστώς που υπηρετεί. Που εξέθρεψε και θα εξακολουθεί να εκτρέφει τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά κάθε μορφής, την κατηγοριοποίηση  των εργαζομένων με βάση τα συμφέροντά του, την έλλειψη αξιολογικής αποτίμησης με βάση την προσφορά για την κάλυψη των συγχρόνων κοινωνικών αναγκών και την αντικατάσταση αυτού του κριτηρίου αυτού με το κριτήριο της προσφοράς κάθε μορφής στο σύστημα και το πολιτικό  προσωπικό που το υπηρετεί στο τοπικό η το κεντρικό κράτος, όπως και τις εκάστοτε προτεραιότητές τους.
Απο αυτή τους τη στάση και τοποθέτηση προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι απλώς ψαρεύουν στα θολά νερά με στόχο την εκτροπή της δίκαιας αγανάκτησης στον ανώδυνο για το σύστημα στόχο της κυβερνητικής εναλλαγής και της τοπικοδιοικητικής εναλλαγής εντός των τειχών.