Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΠΟΨΗ" (ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΪΟΥ)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΆΠΟΨΗ".

1) Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Θέρμης και τι προβλέπει το πρόγραμμα σας για την αντιμετώπιση τους; 

Τα προβλήματα είναι πολλά και θα σταθούμε στα πιο βασικά, γιατί αυτό που κατά τη γνώμη μας προέχει είναι να συζητήσουμε  την αιτία τους και το τι στάση έχει ο καθένας απέναντι σε αυτή. Τα βασικότερα προβλήματα είναι η ανεργία, που και στο δήμο μας κινείται σε υψηλά επίπεδα, τα μαγαζιά που κλείνουν ή φυτοζωούν, ως συνέπεια της κεντρικής πολιτικής, των αβάσταχτων τοπικών τελών και της ανεπαρκέστατης βοήθειας αλλά και παρεμβάσεων που έδωσαν χαριστική βολή σε πολλούς μικροεπαγγελματίες της περιοχής μας στέλνοντας τον κόσμο στις μεγάλες αλυσίδες,  η ελαστική και κακοπληρωμένη δουλειά, η κατάσταση των αγροτών που δεν τα βγάζουν πέρα και μένουν πρακτικά αβοήθητοι και τοπικά σε υποδομές και επιστημονική στήριξη, τα μεγάλα προβλήματα στη σχολική στέγη, η μεταφορά των μαθητών, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τα δίδακτρα σε πολιτισμό και αθλητισμό, τα δημοτικά τέλη που αυξήθηκαν το 2011, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του νερού ( που στον Άγιο Αντώνη δε το πίνουν κιόλας), τα χαράτσια των εκατοντάδων ή χιλιάδων ευρώ για να συνδεθεί κανείς στην αποχέτευση. Ταυτόχρονα λείπουν βασικά έργα υποδομής, όπως αποχετευτικά, αντιπλημμυρικά, έργα για τα όμβρια ύδατα, υποδομές υποστήριξης των αγροτών, χώροι πολιτισμού και αθλητισμού αστικής και αγροτικής οδοποιίας αναπλάσεων κλπ. Είναι ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στον Άγιο Αντώνιο, κάτι στο οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Επίσης καθυστερούν τα έργα μείωσης των συνεπειών από τη λειτουργία της χωματερής των Ταγαράδων. 

Με δυο λόγια η ανέχεια μεγάλου πληθυσμού δημοτών μας, η επιβάρυνσή του και με τοπικούς φόρους και ανταποδοτικά τέλη και η έλλειψη βασικών έργων απαραίτητων για τους δημότες.


Αυτά είναι οι συνέπειες μιας πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια κεντρικά και τοπικά και η οποία και σε συνθήκες ανάπτυξης και σε συνθήκες κρίσης του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της νομοτελειακά ανισότιμης συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ υπηρέτησε και υπηρετεί τα συμφέροντα λίγων ομίλων, ενώ έχει επιδεινώσει τη ζωή της πλειοψηφίας του λαού. Συμφωνώντας και εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, κυβερνήσεις και τοπικές αρχές - τοπική συγκυβέρνηση στο δήμο ήταν ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ –ΝΔ -  έχουν τεράστια ευθύνη για το ότι φτάσαμε ως εδώ. Αποδέχτηκαν το χρέος και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, αποδέχτηκαν την περικοπή των πόρων κατά 60%, χάρισαν 9 δις ευρώ που χρωστούσε το κράτος στους δήμους και έτσι από κοινού οι ως χτες επί 12 χρόνια συνέταιροι, δήμαρχος και αντιδήμαρχος,  (που τώρα τάχα διαφωνούν) φόρτωσαν στις πλάτες των δημοτών τα βάρη. 

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι μαζί με τον κόσμο να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση αγωνιζόμενοι και διεκδικώντας τα χρήματα που μας ανήκουν, που μας τα χρωστάνε για να μπορέσουμε έτσι να ανακουφίσουμε σήμερα με συγκεκριμένα μέτρα τον άνεργο, τον χαμηλόμισθο, τον επαγγελματία, τον αγρότη, για να γίνουν τα αναγκαία έργα χωρίς να πληρώνουμε δυο και τρεις φορές, για να πάρει ανάσες ανακούφισης ο λαϊκός  κόσμος του δήμου μας . Και βέβαια παλεύουμε για ανατρέψουμε συνολικά αυτή την πολιτική που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία.

2) Πρώτη τετραετία εφαρμογής του “Καλλικράτη”, και ήδη διατυπώθηκαν παράπονα για ανισότητες μεταξύ του νέου Δήμου και της περιφέρειάς του ως προς τις υποδομές, τις υπηρεσίες και την οικονομική επιβάρυνση (καθαριότητα, δημοτικά τέλη, τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ). Πώς πιστεύετε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Αποδείχτηκε μύθος που αποκαλύπτει τα ψέματα, όσων τον στήριξαν και τον στηρίζουν, ότι ο Καλλικράτης θα ενίσχυε την τοπική  ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, θα  έφερνε άρση των ανισοτήτων ανά τόπο. Αυτή είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που χαρακτηρίζεται από την αναρχία στις προτεραιότητες και τις επενδύσεις, της ανάπτυξης  που υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, με φόρτωμα επιπλέον βαρών στα λαϊκά στρώματα που παράγουν τον πλούτο και τον δικαιούνται. Ακριβώς αυτό το στόχο ήρθε να υπηρετήσει μέσα από τους δήμους και τις Περιφέρειες. Θα ήμασταν άδικοι αν δεν παραδεχόμασταν  ότι και από την τοπική συγκυβέρνηση δεν έγινε προσπάθεια, «άρσης των ανισοτήτων», μόνο που αυτή είχε ως στόχο  την προς  πάνω εξίσωση σε ότι αφορά τα βάρη στους δημότες από λαϊκά στρώματα. Παρά τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, που απορρίφτηκαν από όλους τους άλλους στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο λαϊκός κόσμος φορτώνεται τα βάρη των δημοτικών τελών για ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό, ενώ αντιμετωπίζει στοιχειώδη προβλήματα επιβίωσης, με τα ίδια μέτρα και σταθμά με τους μεγάλους επιχερηματικούς ομίλους που θησαυρίζουν κερδίζοντας εκατομμύρια και σε συνθήκες κρίσης και στην περιοχή μας [ Coca Cola, Hayatt,.μεγαλοκλινικες εμπορικές αλυσίδες κλπ].

Σε κανένα δημοτικό διαμέρισμα προτεραιότητα δεν είχαν οι λαϊκές ανάγκες και αν κάτι γίνονταν σε κάποιο τομέα, αυτό πληρώνονταν αδρά σε ότι αφορά και τις υποδομές και τις υπηρεσίες.  Παλέψαμε και μέσα στο ΔΣ και μέσα από τη Βουλή, και με λαϊκή κινητοποίηση στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να δοθούν προτεραιότητες σε αναγκαία έργα υποδομής αποχετευτικό Βασιλικών και Μίκρας, αντιπλημμυρικά, έργα αθλητισμού, πολιτισμού, παιδικών σταθμών, σχολικής στέγης  κ.ά. παντού.

Η στοιχειώδης αντιμετώπισή τους απαιτεί ουσιαστική και όχι «σικέ» διεκδίκηση χρηματοδότησης από το κράτος, - όλοι οι υπόλοιποι έκαναν ουσιαστικά την «κότα» - αλλά και αλλαγή των προσανατολισμών του ΕΣΠΑ-ΣΕΣ, με προτεραιότητα τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και της περιοχής μας. Χρειάζεται οργανωμένη σε αυτή την κατεύθυνση λαϊκή κινητοποίηση. Αυτό τον προσανατολισμό του Δήμου εγγυόμαστε ως παράταξη. Η συνολική αντιμετώπισή τους ως σύγχρονων αναγκών απαιτεί συνολική ανατροπή. 

3)Τι προβλέπει το πρόγραμμα σας για την ανάπτυξη της περιοχής; Ποιες δυνατότητες υπάρχουν και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν;

Η περιοχή μας είναι προικισμένη και έχει πολλές δυνατότητες. Μόνο που για να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες για το συμφέρον του λαού του δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής πρέπει να διεκδικηθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση και να ιεραρχηθούν έργα που θα ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες. Ανάπτυξη σημαίνει να στηρίξεις τους αγρότες της περιοχής με έργα υποδομής, αρδευτικά, σφαγεία, γεωτεχνική στήριξη, να αξιοποιήσεις τη γεωθερμία της περιοχής για θερμοκήπια, να φτιάξεις αθλητικές εγκαταστάσεις με το κατάλληλο προσωπικό που να δίνουν τη δυνατότητα για μαζική άθληση, να διαμορφώσεις χώρους πρασίνου (όπως ο χώρος του στρατοπέδου),να φτιάξεις σύγχρονα ασφαλή κτίρια για σχολεία και παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικά κέντρα, βιβλιοθήκες. Με απλά λόγια χρειάζονται κρατικές επενδύσεις που και το λαό της περιοχής θα ικανοποιούν και θέσεις εργασίας θα δημιουργούν. Όταν οι υποψήφιοι της ως τώρα τοπικής συγκυβέρνησης μιλούν για ανάπτυξη και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, εννοούν να παραχωρήσουν τζάμπα εκτάσεις και υποδομές του δήμου σε μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι ίσως να πετάξουν και κανένα ψίχουλο στο δήμο ή να απασχολήσουν προσωρινά και με μισθούς πείνας ελάχιστους εργαζόμενους, που και κανείς δεν δεσμεύεται ότι θα είναι από την περιοχή. Αυτό έκαναν και ως τώρα και αυτό λένε ότι θα κάνουν και στο μέλλον. Ο κόσμος όμως πρέπει να σκεφτεί για ποιον λειτούργησαν αυτές οι επενδύσεις, πόσες και τι είδους θέσεις εργασίας άνοιξαν. Όσο για το τι άφησαν αυτές οι επενδύσεις ας πάει κανείς να ρωτήσει τους κατοίκους των Ταγαράδων, που είναι χορτασμένοι από υποσχέσεις.

4) Πώς σκοπεύετε να κερδίσετε το στοίχημα της επόμενης και καλύτερης ημέρας για το Δήμο; Σε τι διαφέρει ο δικός σας συνδυασμός, η δική σας πρόταση για την Θέρμη. 

Αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στον τόπο μας καλύτερες μέρες, χωρίς φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση. Γιατί όταν από πολλά σπίτια λείπουν τα βασικά δεν μπορούν να έρθουν καλύτερες μέρες. Για μας και οι τοπικές εκλογές είναι κομμάτι ενός αγώνα που πρέπει να δώσει ο λαϊκός κόσμος της περιοχής μας συνολικά για τη ζωή του. Ένας αγώνας που πρέπει να γράφει στη σημαία του τη λέξη «λαϊκές ανάγκες» και να έχει στο στόχαστρο τις κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου, «δεξιές και αριστερές», την ΕΕ, τα μονοπώλια. Δε γίνεται σήμερα να είσαι και με το θύτη και με το θύμα, και με την ΕΕ και «αντιμνημονιακός», και με τους άνεργους, τους συμβασιούχους και με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, και να το παίζεις προοδευτικός αριστερός και να αυξάνεις τα τέλη, τους λογαριασμούς, να κάνεις διακοπές υδροδότησης, να επιβάλεις τροφεία, δίδακτρα, χαράτσια για την αποχέτευση.

Εμείς έχουμε από την αρχή επιλέξει με ποιους είμαστε, με το λαϊκό κόσμο, και τα δικά του συμφέροντα υπερασπιστήκαμε και στο δημοτικό συμβούλιο και ήμασταν οι μόνοι. Σε αυτό διαφέρουμε από τις άλλες παρατάξεις και γι αυτό πρέπει στις εκλογές αυτές μαζικά οι δημότες της περιοχής μας να βγάλουν πανίσχυρη τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε δήμο και περιφέρεια, το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, ακόμη κι αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας, να δυναμώσουν τη δική τους φωνή παντού, γιατί δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού.