Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΘΟΔΩΡΟΥ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ.
Φίλοι και φίλες συνδημότες, συναγωνιστές συναγωνίστριες, συντρόφισσες και σύντροφοι.
Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις δημοτικες εκλογές για τον Καλλικρατικό πια δήμο.
Είναι γνωστή σε όλους η ταυτότητα μας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Καλλικρατικού δήμου Θέρμης των πρώην δήμων Βασιλικών, Θέρμης και Μίκρας αποτελείται από ανθρώπους της εργασίας, μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αλλά και λαϊκούς αγωνιστές με διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες  με κοινές διαπιστώσεις και συμπεράσματα, κοινή δράση και στόχευση, συμπόρευση στη ζωή και τον αγώνα . Διαμορφώνουμε τους δεσμούς μας με την κοινωνία στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού, με δράση για όλα τα λαϊκά προβλήματα. Μέσα από ριζοσπαστικές αγωνιστικές λαϊκές συσπειρώσεις στους χώρους δουλειάς και κατοικίας.

Είναι η δημιουργική εξέλιξη, των Δημοτικών Αγωνιστικών Κινήσεων των δήμων που συγκροτούν το νέο δήμο Θέρμης, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει όχι μόνο ο Καλλικράτης αλλά και οι κοινωνικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων.
Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των αγώνων του λαού  μας για την προστασία των δικαιωμάτων του.
Είμαστε ανοιχτοί για να δώσουμε από κοινού τη μάχη με όλους τους αγωνιστές και από άλλους αγωνιστικούς χώρους  που έχουν αγανακτήσει με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, αντιλαμβάνονται τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» σαν κομμάτι και συνέχεια των ίδιων πολιτικών που χρόνια τώρα εκμεταλλεύονται και καταπιέζουν το λαό, έχουν ξεκόψει από τις αυταπάτες, έστω και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας.
Καλούμε σε συσπείρωση και κοινή πάλη τους  ανθρώπους του καθημερινού μόχθου  που βλέπουν πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο και πως πρέπει να αγωνιστούν για αυτά που τους βασανίζουν σήμερα, ανοίγοντας έναν διαφορετικό δρόμο για το μέλλον. Που θέλουν η ψήφος τους να μην χρησιμοποιηθεί εναντίον τους, όπως στο παρελθόν, αλλά να γίνει όπλο σε όφελός τους.
Οι  εκλογές του Νοέμβρη, διεξάγονται σε συνθήκες  γενικευμένης ανασφάλειας για τα λαϊκά στρώματα, την πλειοψηφία των δημοτών μας, που δέχονται μια πρωτοφανούς σκληρότητας αντιλαϊκή επίθεση, με αφορμή την καπιταλιστική κρίση. Που χειροτερεύει όλους τους τομείς της ζωής, τους και επιστρέφει το επίπεδο διαβίωσης δεκαετίες πίσω, με πρωτοφανή αφαίρεση κατακτήσεων που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.
 Με επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, δραματική αύξηση της ανεργίας, κατεδάφιση των κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, επέκταση της ελαστικής εργασίας, χειροτέρευση της θέσης των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αδιέξοδα στη νέα γενιά, εμπορευματοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών.
Εργαλεία της είναι, η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε., το μνημόνιο το σύμφωνο σταθερότητας Στρατηγικοί της σύμμαχοι οι πολιτικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, έχοντας και τις «πλάτες» της διαχειριστικής λογικής του ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ και της Δ.Α., που δεν αμφισβητούν  τον πυρήνα της πολιτικής αυτής.
Όργανά της  πέρα από το κεντρικό κράτος, οι δήμοι και οι περιφέρειες, που με τον Καλλικράτη θα γίνουν αποτελεσματικότερα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Αποτέλεσμά της υπήρξαν και οι  σοβαρές τοπικές ελλείψεις,  σε υποδομές και υπηρεσίες, η συνεχώς μεγαλύτερη πληρωμή τους,  για όποιες, όχι παντού και σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες, παρέχονται.
 Επομένως  οι εκλογές  πρέπει να πάρουν τον χαρακτήρα μιας γενικευμένης πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων για το λαό πρέπει να αλλάξει όσο γίνεται πιο γρήγορα, να ανατραπεί στην πορεία, τόσο στο γενικό πολιτικό πεδίο όσο στην Τοπική Διοίκηση, στο λαϊκό κίνημα, παντού. Να αξιοποιηθεί στο έπακρο  η ευκαιρία της εκλογικής μάχης για την όσο γίνεται πιο μεγάλη μείωση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για την αποφασιστική ενίσχυση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Ο λαός να εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση σε όσα συμβαίνουν σε βάρος του.
Να ξεκινήσει την αντεπίθεση του, ανοίγοντας τον δρόμο για μια διαφορετική πορεία, σύμφωνη με ανάγκες του και την προοπτική που χρειάζονται τα παιδιά του.
  Οι τοπικές εκλογές μπορεί να μην εκλέξουν κυβέρνηση, αλλά όργανα τοπικής   διοίκησης, που όμως θα κληθούν να εξειδικεύουν και να υλοποιούν την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών , διατηρώντας τα προσχήματα της δήθεν αυτοδιοίκησης. Δεν πρέπει να υποβαθμιστούν σαν μια απλή, τοπική αναμέτρηση, για την ανάδειξη καλών διαχειριστών κάποιων δήθεν τοπικών προβλημάτων, που εξάλλου δημιουργούνται, οξύνονται και αναπαράγονται σαν αποτέλεσμα της γενικότερης ταξικής πολιτικής.
 Οι εκλογές διεξάγονται με το πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη. Δεν πρόκειται για εργαλείο που θα συμβάλει στην αποτελεσματική λειτουργία του δήμων, του νέου δήμου μας σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του τοπικοί και της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Αλλά για εργαλείο με το οποίο θα χειροτερεύσει κάθε πτυχή της ζωής μας.
·Διαμορφώνεται   περιφέρειες και δήμοι που χάνουν κάθε σχεδόν ίχνος αυτονομίας τους και υποτάσσονται και ελέγχονται πλήρως από το κεντρικό κράτος-στρατηγείο των ισχυρών του πλούτου,  και υλοποιούν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις του.
· Θα ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα  για έργα και υπηρεσίες και θα αυξηθούν οι έμμεσοι και οι τοπικοί φόροι.
·Θα μειωθούν οι κρατικές δαπάνες ενώ δίνονται νέες αρμοδιότητες. Οι  παρακρατηθέντες θεσμοθετημένοι πόροι 11 δις ευρώ της Τ.Α. ουσιαστικά χάνονται και με τις πλάτες τις ΚΕΔΚΕ (των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ). Η χρηματοδότηση του στηρίζεται σε αντιλαϊκούς φόρους όπως ο φόρος εισοδήματος,  το τέλος ακίνητης περιουσίας, ο ΦΠΑ.
·Θα επεκταθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, το συντριπτικό χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων που θα αντικαταστούν σταδιακά με ατομικές. Έρχονται νέες μαζικές απολύσεις (περίπου 35000 πανελλαδικά)  με την συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων και άλλους τρόπους.
·Θα προχωρήσει η πλήρης εμπορευματοποίηση-τοπική και ταξική διαφοροποίηση των υπηρεσιών της υγείας, της πρόνοιας και της παιδείας που αναλαμβάνονται από τους δήμους και τις περιφέρειες όπως συνέβη πχ με τους παιδικούς σταθμούς. Το ίδιο θα γίνει και με τις  αναγκαίες υποδομές. Μεγαλώνει δηλαδή η εκμετάλλευση των εργαζομένων με μεγαλύτερη μεταφορά του κόστους  στα λαϊκά στρώματα.
Το  πρόβλημα της παιδείας θα οξυνθεί, με την κρατική υποχρηματοδότηση, την «αξιολόγηση» των σχολείων, τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα,.  Θα έρθουν νέα οικονομικά βάρη στους γονείς για τα λειτουργικά της έξοδα, πχ το κόστος θέρμανσης τη μεταφορά των μαθητών τη συντήρηση των κτιρίων και αργότερα ακόμα και των μισθών των εκπαιδευτικών.  θα παραδοθεί ο σχεδιασμός των προγραμμάτων σπουδών στους διάφορους χορηγούς. Οι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται σε μια πορεία τοπικά.
Η δημόσια  υγεία σε πρωτοβάθμιο επίπεδο θα αντικατασταθεί με τα λεγόμενα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με συμμετοχή ιδιωτών και εθελοντών συχνά χωρίς κατάλληλη γνώση , εμπειρία  και ειδίκευση. Θα αυξηθεί η διαφοροποίηση ανάλογα με το βαλάντιο και το ταμείο στην παροχή υπηρεσιών. Θα υποβαθμιστεί σε ορισμένες περιπτώσεις για τους μη έχοντες στο επίπεδο της παροχής συμβουλών. Θα καταληστευτούν ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι παιδικοί σταθμοί ήδη λειτουργούν με αυτό τον τρόπο κάτι που θα χειροτερεύσει. Θα υποβαθμιστούν παραπέρα και τα ληξιπρόθεσμα προγράμματα που απευθύνονται σε λίγο κόσμο όπως το βοήθεια στο σπίτι κ.α.
Υπάρχει εξάλλου και η διεθνής εμπειρία όπου έκλεισαν σχολεία (150 στη Δανία), αναζητούνται εκπαιδευτικοί από χώρες χαμηλού κόστους ,ακόμα και χωρίς πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(Αμερική), φορτώνονται τα βάρη οι γονείς μέχρι και 50% ,μπαίνουν στη μέση οι χορηγοί και καθορίζουν τα σχολικά προγράμματα, Και πάει λέγοντας για τον τομέα της υγείας –πρόνοιας όπου αυξήθηκαν το κόστος για εργαζόμενους και τα ταμεία έκλεισαν ακόμα και νοσοκομειακές μονάδες, και μονάδες πρόνοιας, κόπηκαν επιδόματα σε άπορους, αυξήθηκαν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, που συχνά κλείνουν. Πουλήθηκαν ακόμα και δημόσια πάρκα σε ιδιώτες, διπλασιαστήκαν οι τοπικοί φόροι για εξόφληση χρεών σε τράπεζες.
·Θα χειροτερεύσει η θέση των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και μικρών εμπόρων, των αγροτών.
Τόσο σαν λαϊκών οικογενειών, που θα δεχτούν νέες επιβαρύνσεις όσο και με την φορολογική τους αφαίμαξη, με τα αυξημένα δημοτικά τέλη, με την εφαρμογή της ΚΑΠ αποτελεσματικότερα τοπικά, αλλά και με την διευκόλυνση της σε βάρος τους δράσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Γιατί θα υιοθετηθούν όλες οι αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Με τους «αναπτυξιακούς» νόμους, τις χρηματοδοτήσεις, τις φοροαπαλλαγές , τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα(ΣΔΙΤ), τις συμβάσεις παραχώρησης, τη λεγόμενη απελευθέρωση των επαγγελμάτων.   Με την αλλαγή των χρήσεων της γης. Το περιβάλλον, η ενέργεια, οι φυσικοί πόροι όπως το νερό, τα δάση, οι ορεινοί όγκοι και οι ακτές, τα φιλέτα της γής, αρμοδιότητες δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών(πχ απορρίμματα και στερεά απόβλητα), η παιδεία, η υγεία και η πρόνοια θα παραδίδονται ακόμα ευκολότερα στις κερδοσκοπικές ορέξεις του.
·Διατηρείται και ενισχύεται το αντιδημοκρατικό σύστημα εκλογής των τοπικών αρχών,  απομακρύνεται πιο πολύ η άσκηση της εξουσίας από τον έλεγχο του δημότη και των άμεσα εκλεγμένων οργάνων. Ενισχύεται η προσπάθεια ελέγχου πάνω στις δημοτικές παρατάξεις. Μπαίνουν νέα ταξικά εμπόδια στην εκλογή ανθρώπων από τα λαϊκά στρώματα όπως πχ τα υποκριτικά και ψευδεπίγραφα μέτρα για την διαφάνεια στη χρηματοδότηση των συνδυασμών.
·Παράλληλα και με τον μανδύα της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγύης θα γίνει προσπάθεια διαχείρισης των προβλημάτων ακραίας φτώχιας και ανέχειας όπως πχ με τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία για τους απόρους , με ενέργειες δηλαδή ελεημοσύνης, για όσους έχουν οι ίδιοι με την πολιτική τους οδηγήσει στην εξαθλίωση.
Με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» συμφωνούν στην ουσία  τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ για να πληρώσει ο λαός για την κρίση, το ΛΑΟΣ, που από φασιστικές θέσεις συναινεί στα αντιλαϊκά μέτρα και φυσικά στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Αξιοσημείωτη είναι και η στάση των ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Ήταν υπέρμαχοι της διοικητικής μεταρρύθμισης και συνέβαλαν στο προχώρημα της, μέσα από τα όργανα της Τ.Α.. Χάριν της αντιπολιτευτικής τους εικόνας και του δήθεν αριστερού χαρακτήρα τους, σήμερα, προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν. Όμως στα επιμέρους και όχι στην ταξική ουσία του. Οι όποιες διαφωνίες εκφράζουν ακόμα και οι άλλοι, για την προετοιμασία τα όρια των δήμων τις έδρες η το ύψος των χρηματοδοτήσεων είναι είτε εκ του πονηρού και εκ των υστέρων είτε δευτερεύουσες που δεν έχουν καμιά σχέση με την ουσία του.
Φίλες και φίλοι
Ο νέος δήμος μας έχει από το παρελθόν των δήμων που θα τον συγκροτήσουν, πλούσια πείρα από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής από τις παρατάξεις που διοίκησαν τους δήμους, από τις δυνάμεις του δικομματισμού και των συμμάχων του. Από τον Καποδίστρια που όξυνε τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, που θα μεγαλώσουν με τον Καλλικράτη. Γιατί αυτός υπηρετεί ακόμα πιο αποτελεσματικά  την καπιταλιστική κερδοφορία, την λαϊκή εκμετάλλευση, την αναρχία στην παραγωγή.
Τα παχιά λόγια και οι όρκοι για την  τοπική ανάπτυξη  και τις ανάγκες των δημοτών, την συμμετοχή τους, δεν μπορούν να κρύψουν πως όλα αυτά τα χρόνια έχουμε :
·Συνεχείς αυξήσεις συχνά δραματικές, στην ύδρευση ως και υπερδιπλάσιες και την αποχέτευση, στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού  για τις κατοικίες και τις μικρές επιχειρήσεις. Επίσης , στα τροφεία των παιδικών σταθμών που σχεδόν διπλασιαστήκαν στη Θέρμη και είναι σαν των ιδιωτικών τα τροφεία στη Μίκρα και τα Βασιλικά. Στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, όπου μπαίνουν ταξικά εμπόδια για τη χρήση τους από τις λαϊκές οικογένειες. Πως θα μπορέσει ο μισθοσυντήρητος να στείλει πχ το παιδί του στο ωδείο όταν τα δίδακτρα στις μεγάλες τάξεις υπερβαίνουν τα 600 ευρώ; Γιατί να χρειάζονται ένας και δυο βασικοί μισθοί το χρόνο για στοιχειώδεις υπηρεσίες αθλητισμού και πολιτισμού.
·Έχουμε εκχώρηση λειτουργιών σε δημοτικές επιχειρήσεις,  με περιορισμό του έλεγχου από τα δημοτικά συμβούλια, εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων, χρήση τους σαν μηχανισμό ρουσφετολογικής αξιοποίησης  και εμπορευματοποίησης των δημοτικών λειτουργιών και υπηρεσιών..
· Σταδιακή εκχώρηση της δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτες όπως π.χ. δημοτικής γης  στο καζίνο και ξενοδοχείο hayatt,  στην εταιρία που διαχειρίζεται το τεχνικό μουσείο, στην ιδιωτική εταιρία της ανακύκλωσης, παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ 276 στρ σε ιδιώτες  για αθλητικές υποδομές στη Θέρμη και 127στρ για την δημιουργία νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία στη ΜΙΚΡΑ, παραχώρηση  και απαξίωση στην Γ.Γ.Α. έκτασης φιλέτου  220στρ για δημιουργία αθλητικού  κέντρου που σήμερα κινδυνεύει να δοθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με το πρόσχημα της ισότιμής ανταλλαγής.
·Διαπιστώνουμε συμβιβαστική στάση στη διεκδίκηση πόρων από το κράτος και χρεών από  ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής και δανεισμούς ακόμα και για την κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών που θα κληθούμε να πληρώσουμε πανάκριβα.
· Έχουμε σοβαρά προβλήματα επάρκειας και ποιότητας και καθυστερήσεων σε έργα υποδομής:  Της οδοποιίας, με τα γνωστά προβλήματα στους δρόμους σε όλους τους οικισμούς του νέου δήμου, της στάθμευσης , τις ελλείψεις η τον κακό σχεδιασμό των πεζοδρόμων, όπως αυτός. Της  ύδρευσης με τα γνωστά προβλήματα στα παλαιωμένα δίκτυα με αμιαντοσωληνες σε τμήματά τους, της άρδευσης που σε ορισμένες περιπτώσεις αντί για την αγροτική παραγωγή που προορίζεται, ποτίζει και γκαζόν σε βίλες. Στα  αντιπλημμυρικά έργα  που καθυστερούν η είναι ανύπαρκτα. Στα δίκτυα όμβριων και αποχέτευσης που δεν υπάρχουν στους περισσότερους οικισμούς του νέου δήμου, ενώ στη Θέρμη πληρώθηκαν πανάκριβα από τους πελάτες- δημότες και στην κατασκευή και για τη χρήση τους. Σε εγκαταστάσεις Βιολογικού καθαρισμού που λειτουργεί με ανεπάρκεια ποσοτική και ποιοτική και σημαντική λαική επιβάρυνση.  των ελεύθερων χώρων,  στη δημιουργία νέων δημόσιων χώρων στάθμευσης. Σοβαρή καθυστέρηση των έργων στις εγκεκριμένες επεκτάσεις σχεδίων.
· Έχουμε στάση διευκόλυνσης  του κακού σχεδιασμού  των αναγκαίων υπερτοπικών έργων οδοποιίας όπως ανατολική και εξωτερική περιφερειακή και οι διασυνδέσεις της,  που υποτάσσεται στις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και το περιβάλλον.
·Έλλειψη επαρκών υποδομών για σχολική στέγη  και παιδικούς σταθμούς με ακατάλληλα απομακρυσμένα κτίρια, με τα παιδιά να στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα ακόμα και σε υπόγεια όπως συμβαίνει π.χ. στους πρώην κρατικούς παιδικούς σταθμούς της Θέρμης, με πολύωρη μερικές φορές ταλαιπωρία για τη μετακίνηση, όπως στο δεύτερο Λύκειο  Θέρμης, από ένα μηχανισμό σχολικής μεταφοράς που το κόστος του σχεδιάζεται- ήδη ζυμώνεται- να φορτωθεί στους γονείς .  Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν στις  υποδομές για πολιτισμό και αθλητισμό  και για αρκετές ακόμα υπηρεσίες  του νέου δήμου.
·Απουσία σχεδιασμού χωροθέτησης παραγωγικών και οικιστικών  δραστηριοτήτων που να σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Υψηλό ποσοστό  οικοδομικής αξιοποίησης της γης , δημιουργία τσιμεντουπόλεων.
·Σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον, με ανεξέλεγκτη απόθεση μπαζών αλλά  και άλλων υλικών που ρυπαίνουν, άναρχη και επικίνδυνη χωροθέτηση και ιδιωτικοποιημένη διαχείρισης  τοξικών αποβλήτων στην περιοχή μας, με  σχεδιασμό λειτουργίας ΧΥΤΥ ΧΥΤΕΑ και εργοστασίου καύσης απορριμμάτων με λειτουργία από ιδιώτες στον Αγ. Αντώνιο, ενώ υπάρχει συνευθύνη για την καθυστερημένο τερματισμό της λειτουργίας και  την καθυστέρηση των έργων περιορισμού των συνεπειών της χωματερής των Ταγαράδων που είναι σε κοντινή απόσταση από τον Αγ. Αντώνιο
·Έχουμε πλήρη παραχώρηση στις πολυεθνικές και με επιδότηση δωρεάν δημοτικής γης ,της λειτουργίας της ανακύκλωσης και απαξίωση  των αντίστοιχων υποδομών του συνδέσμου ΟΤΑ Θεσ/νίκης με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και για την τσέπη των δημοτών, και των εργαζομένων στον τομέα.
· Έχουμε παράδοση της παραγωγής ηλεκτρισμού από βιοαέριο και μέρους των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας της περιοχής σε ιδιώτες.
·Ανεπαρκή συγκοινωνιακή κάλυψη  και σημαντικά προβλήματα στην ταχυδρομική εξυπηρέτηση σε αρκετούς οικισμούς.
·Σοβαρές ελλείψεις στην υποδομή και τη στελέχωση του δικτύου υγειονομικής κάλυψης, καθώς και της πρόνοιας για την τρίτη ηλικία. Ανεπάρκεια μέτρων για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.
·Ελλιπή  στήριξη των συλλόγων που συχνά αντιμετωπίζονται με πνεύμα πατροναρίσματος και ωθούνται στην επί πληρωμή παροχή υπηρεσιών όπως πχ στον αθλητισμό.
·Πλημμελή  ενημέρωση των δημοτών και  λήψη  πρωτοβουλιών για την ουσιαστική συμμετοχή τους στις αποφάσεις. Λειτουργία των δημοτικών εφημερίδων σαν προπαγανδιστικά όργανα. Υποβάθμιση των δημοτικών συμβουλίων με αποψίλωση αρμοδιοτήτων. 
·Προώθηση νέων κατασταλτικών μηχανισμών, παρακολούθησης και χαφιεδισμού όπως: κάμερες, λειτουργία καρφώματος του Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας, Δημοτική Αστυνομία που γίνεται εισπρακτικός μηχανισμός.
·Έχουμε  αρνητική στάση που απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων που  αντιμετωπίζονται ως κόστος  που επιβαρύνει τη λειτουργία του Δήμου.  Προωθήθηκαν με ζήλο και υιοθετήθηκαν όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας.
Μαζί μ’ αυτά έχουμε και τη στάση ένοχης σιωπής  για κάθε μορφής αντιλαϊκή επίθεση στους   εργαζόμενους, στην πολιτική της Ε.Ε. που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, στον στραγγαλισμό των μικροεπαγγελματιών από την σκανδαλώδη εύνοια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στην επίθεση στα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα των νέων, στην κοινωνική ασφάλιση κλπ με το πρόσχημα της αναρμοδιότητας λες και η ζωή των δημοτών χωρίζεται σε κουτάκια
Τα όποια  έργα έγιναν, δεν μηδενίζουμε, έγιναν  συχνά με καθυστέρηση, με σημαντικό για το λαό της περιοχής μας κόστος,  δεν είναι χάρισμα αλλά αποτέλεσμα της δουλειάς και της φορολογίας των δημοτών μας. Θα μπορούσαν να ιεραρχηθούν  και να σχεδιαστούν καλύτερα, να μην χρεώνουν τα λαϊκά στρώματα, να μην διευκολύνουν σε βάρος τους την κερδοφορία  του μεγάλου κεφαλαίου.
Οι παρατάξεις της  μειοψηφίας  του δικομματισμού και των συμμάχων του και στους δήμους της περιοχής μας κινήθηκαν στη λογική της κριτικής με βάση την ικανότητα για καλύτερη διαχείριση της ίδιας όμως  πολιτικής. Συμφωνούν με το αντιδραστικό πλαίσιο και την ουσία του Καλλικράτη. Περιορίζουν την κριτική στα επιμέρους. Για αυτό και βλέπουμε την άνεση με την οποία μεταπηδούν ορισμένοι από το ένα ψηφοδέλτιο στο άλλο.
Λένε ψέματα όσοι υποστηρίζουν πως είναι «υπερκομματικοί», «αδέσμευτοι», «ανεξάρτητοι». Χρησιμοποιούν την ταμπέλα της ανεξαρτησίας για να πάρουν ψήφους και να τις καταθέσουν στα κόμματά τους και κυρίως στην στήριξη και την εφαρμογή της αντιλαίκής πολιτικής μέσω του Δήμου και της κεντρικής διοίκησης.
Όλοι τους στήριξαν φανερά ή σιωπηρά την αντιλαϊκή βαρβαρότητα των μέτρων που προωθήθηκαν και προωθούνται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ,πότε στο όνομα πότε της ανάπτυξης και πότε της κρίσης. Ακόμα και κάποιοι από αυτούς που ποδοπάτησαν την σημαία των αγώνων του μακρινού παρελθόντος τους, και «Πονηρούτσικα» σήμερα ενώ κάνουν Φαμίλια με τους πρωτεργάτες της αντιλαϊκής πολιτικής στο τόπο μας και υιοθετούν τις μεθόδους τους, προσπαθούν να εμφανιστούν προβοκάροντας μας,   σε κάποιους  που δεν παρακολουθούν στενά τα πράγματα αλλά εκτιμούν τη δράση μας, σαν γνήσιοι αγωνιστές δημοκράτες μέχρι και κομμουνιστές για να κάνουν λαθρεμπόριο ψήφων. Καλά θα κάνουν να το κόψουν αυτό το ύπουλο παιχνίδι.
Φ.φ.
Το καίριο ερώτημα σήμερα είναι αν θα δώσουμε στους πολιτικά υπεύθυνους και τους τοπικούς και τους κεντρικούς το πράσινο φως για να συνεχίσουν και να χειροτερέψουν την κατάσταση.
Γιατί γίνεται πια όλο και πιο φανερό ότι στην πολιτική ζωή της χώρας, στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση και στις εκλογές του Νοεμβρίου, συγκρούονται δύο διαμετρικά αντίθετες πολιτικές και δρόμοι κοινωνικής ανάπτυξης.
Ο ένας είναι αυτός που αποδέχεται το  υπάρχον εκμεταλλευτικό σύστημα και στηρίζει ή διαπραγματεύεται τα αντιλαϊκά μέτρα  και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις όπως και αυτή του Καλλικράτη. Βαφτίζει ανάπτυξη και πρόοδο την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, ζητά συνεχώς θυσίες καλλιεργώντας στον λαό στην προοπτική ενός καλύτερο μέλλοντος που πάντα, φυσικά, αναβάλλεται, ζητά θυσίες χωρίς αντίκρισμα. Σε αυτή την λογική συγκλίνουν το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ, το ΛΑΟΣ και όλες οι τάσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, με διαφορετικές- φυσικά - προσεγγίσεις και επιχειρηματολογία ο καθένας τους. Αυτή  την ανάπτυξη στηρίζουν και οι τοπικοί εκπρόσωποι τους με όποιο προσωπείο και αν εμφανίζονται.
Η άλλη είναι εκείνη, που αμφισβητεί το σημερινό σύστημα, βάζοντας πρώτα και πάνω απ' όλα τα συμφέροντα των εργαζομένων. Πού αρνείται κατηγορηματικά κάθε αντιλαϊκό μέτρο και, φυσικά, τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη. Θεωρεί πως μια πραγματικά φιλολαϊκή αυτοδιοίκηση προϋποθέτει συνολικά μια διαφορετική ανάπτυξη με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. Μια άλλη λαϊκή εξουσία, που κάνει τον κοινωνικό πλούτο λαϊκή περιουσία και τον θέτει, μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό-λαϊκό έλεγχο σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα, στην υπηρεσία της ολόπλευρης ικανοποίησης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Στηρίζει την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας σύμφωνα με τις πραγματικές της δυνατότητες . Γιατί μόνο στα πλαίσια μιας πραγματικά λαϊκής εξουσίας και οικονομίας μπορούν να διαμορφωθούν και γνήσιοι λαϊκοί θεσμοί συμμετοχής στους χώρους δουλειάς, κατοικίας και μόρφωσης, γνήσια λαϊκή αυτοδιοίκηση, χωρίς την παραχάραξη και την υφαρπαγή της λαϊκής θέλησης.

Η κίνηση μας, η  Λαϊκή Συσπείρωση  αντιπαλεύει συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική αλλά και  την έκφραση της τοπικά στο δήμο μας. Προβάλλουμε και διεκδικούμε μέσα και έξω από τα όργανα της τοπικής διοίκησης στην προοπτική του δρόμου ανάπτυξης που συμφέρει το λαό, ένα πλαίσιο αιτημάτων και στόχων πάλης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τα προβλήματα του σε όλους τους τομείς. Τέτοια αιτήματα και στόχοι είναι:
·Η κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, και κάθε έμμεσης φορολογίας (σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε υπηρεσίες Υγείας, σε φάρμακα και σε οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ).  Πλούτος υπάρχει στα θησαυροφυλάκια των κάθε λογής επιχειρηματικών κολοσσών, κλεμμένος από τον ιδρώτα του λαού. Να φορολογηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου τώρα με 45% η πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία και η εκκλησιαστική περιουσία, να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
· Είναι η πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση όλων των οργάνων της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών τους. Η πλήρης επιστροφή των παρακρατηθέντων. Η  είσπραξη των χρεών από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
· Η απόκρουση κάθε προσπάθειας άμεσης η έμμεσης ιδιωτικοποίησης των αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών των δήμων, ξεπουλήματος της περιουσίας τους,  μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κράτος χωρίς μάλιστα πόρους. Η αντικατάσταση των δημοτικών επιχειρήσεων από καλά οργανωμένες υπηρεσίες με υψηλού επιπέδου δωρεάν παροχές.
· Η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ένταξη όλων των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων στους δήμους με σχέση μόνιμης εργασίας. Ουσιαστική αύξηση των μισθών και των συντάξεων  και επιδομάτων ανεργίας. 1400 κβμ 1120κβσ και ε.α. .Πλήρη προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.
· Είναι ο Ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της Υγείας, Πρόνοιας, επείγουσας ιατρικής(ΕΚΑΒ).  Ανάπτυξη των Δημόσιων Δωρεάν νοσοκομείων  και κέντρων Υγείας της περιοχής. Πλήρης στελέχωση τους με μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, επαρκής και σύγχρονος ιατρομηχανολογικός εξοπλισμός, ώστε να καλύπτονται  γρήγορα και με επάρκεια όλες οι ανάγκες.
· Το Κρατικό δίκτυο υποδομών και υπηρεσιών δωρεάν για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα ΑΜΕΑ, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, κατασκηνώσεων με πλήρη κάλυψη των αναγκών στην περιοχή μας. Ουσιαστικά μέτρα στήριξης της εργαζόμενης γυναίκας και της μονογονεϊκής οικογένειας. Δωρεάν διακοπές για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
· Το Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, βασισμένο στην αντίστοιχη 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλους, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις. Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές, και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.  Λέμε Όχι στην διαφοροποίηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων και κάθε μέτρου που διευρύνει τις ταξικές διακρίσεις, επιβαρύνει τις λαϊκές οικογένειες. Ναι στις Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών. Όχι  στη «διά βίου» μάθηση-ληξιπρόθεσμη κατάρτιση δηλαδή για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Διεκδικούμε Άμεση, μόνιμη κατάργηση των τροφείων των δημοτικών παιδικών σταθμών, επάρκεια σύγχρονων υποδομών και προσωπικού. Ιατρική πρόληψη και υγιεινή στα σχολεία. Σύγχρονα, ασφαλή σχολικά κτίρια, πλήρως εξοπλισμένα. Με γρήγορη εφαρμογή προγραμμάτων σχολικής στέγης  λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού. Δημόσια, ασφαλή με όλες τις προϋποθέσεις σχολική μεταφορά, όπου χρειάζεται.
· Η Εξασφάλιση όλων των  προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, την καλλιτεχνική δημιουργία, την πολιτιστική-μορφωτική ανάπτυξη του λαού. Επαρκή δίκτυα πολιτιστικών κέντρων και άλλων πολιτιστικών και μορφωτικών υποδομών σε όλο το νέο δήμο με πλήρη χρηματοδότηση, χωρίς καμιά ανταποδοτικότητα και πληρωμή, για το λαό και τη νεολαία, με  στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ιδιαιτέρα της ερασιτεχνικής, με ποικιλία δράσεων που αγκαλιάζουν όλους τους τομείς και τα ενδιαφέροντα.
·Η Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Η Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υποδομών (γήπεδα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κλπ), η στελέχωσή των υπηρεσιών αθλητισμού. Καμιά ανταποδοτικότητα-πληρωμή, και παραχώρηση σε ιδιώτες. Στήριξη του λαϊκού, ερασιτεχνικού αθλητισμού ,των συλλόγων. Αντικίνητρα στην ανταποδοτική λειτουργία τους.
· Η Κατοχύρωση των τομέων Επικοινωνίας-Ενέργειας-Μεταφορών-Συγκοινωνιών ως δημοσίων κοινωνικών αγαθών, παρεχόμενων από δημόσιους φορείς με πολύ φθηνά τιμολόγια ή δωρεάν και κατάργηση του ΦΠΑ. Την αντιμετώπιση των  τοπικών προβλημάτων στην συγκοινωνία την ταχυδρομική εξυπηρέτηση. Όχι στις μπίζνες με την ενέργεια σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της τσέπης μας με πρόσχημα την οικολογία.
·Η Πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων για τους οικισμούς και την περιοχή μας ευρύτερα έργων υποδομής. οδοποιίας, πεζοδρόμων, χώρων στάθμευσης,  ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού που να καλύπτει τις ανάγκες του δήμου και της περιοχής, ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας, αντιπλημμυρικών έργων, όμβριων,  αξιοποίησης ελεύθερων χώρων για αναψυχή, παιδικές  χαρές κ.λπ., διοικητικής εξυπηρέτησης κ.α. υπηρεσιών, στέγασης συλλόγων, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις..
·Τα Έργα οδοποιίας τοπικού  και υπερτοπικού χαρακτήρα αστικής και αγροτικής οδοποιίας βελτιωμένης οδικής πρόσβασης στις βιοτεχνική ζώνη με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Οι  Επίκαιρες μελέτες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και τα αντίστοιχα έργα. Η   Εξασφάλιση χώρων δωρεάν στάθμευσης.
·Η Αποκλειστικά δημόσια και ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων της περιοχής. Η Υλοποίηση μελετών και έργων που αφορούν την διαχείριση της λεκάνης του Ανθεμούντα, χωρίς νέες επιβαρύνσεις του λαού, όπως σχεδιάζεται. Η Προστασία των υδάτινων πόρων από τη ρύπανση και μόλυνση. Η Άμεση αντικατάσταση των απαρχαιωμένων και ακατάλληλων δικτύων ύδρευσης, τα Φτηνά τιμολόγια νερού. Λέμε Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ που σημαίνει και ακρίβεια και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και των άλλων υπηρεσιών της. Μας αφορά και τοπικά γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούμε και νερό και άλλες υπερτοπικές υπηρεσίες ακόμα πιο πολύ από σήμερα.
·Η Προστασία από την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, του πρασίνου, των ορεινών όγκων, μείωση των συντελεστών δόμησης, ανάπτυξη του πράσινου  και των οργανωμένων ελεύθερων χώρων, ιδίως στις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Διεκδίκηση όλου του χώρου του 561 Τ.Π. για χρήσεις αναψυχής αθλητισμού και πολιτισμού και ανάπαυσης.
·Η Προστασία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων. Με  Ενιαίο και  επαρκή δημόσιο φορέα δασοπροστασίας.
·Οι Ελεύθερες ακτές-παραλίες χωρίς να πληρώνει ο λαός. με Προστασία του Θερμαϊκού από τη ρύπανση, τη μόλυνση, τις επιπτώσεις από την επέκταση του αεροδιαδρόμου. Με Ανάπλαση και δημόσια αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, μακριά από κάθε λογική ιδιωτικοποίησης.
·Η Αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης απόθεσης μπαζών που θα οξυνθεί, αλλά  και άλλων υλικών που ρυπαίνουν και μολύνουν. Η Δημόσια και ασφαλής  διαχείριση των  τοξικών και ειδικών αποβλήτων. Η Δημόσια διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων.
· Λέμε όχι στο σχεδιασμό λειτουργίας ΧΥΤΥ και ΧΥΤΕΑ εργοστασίου καύσης απορριμμάτων με λειτουργία από ιδιώτες στον Αγ. Αντώνιο και ευρύτερη περιοχή που είναι επιβαρυμένη. Αντιπροτείνουμε  ολοκληρωμένο περιφερειακό σχεδιασμό 2-3 ΧΥΤΥ στο νομό, με κατάλληλες προδιαγραφές, ένα ΧΥΤΕΑ στη βόρεια Ελλάδα με διαφορετική χωροθέτηση.  Αντιτασσόμαστε στην χρυσοφόρα για συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους και επικίνδυνη λόγω των διοξινών και των φουρανίων για την υγεία μας και το περιβάλλον καύση των απορριμμάτων παντού. Θέλουμε δημόσια της λειτουργίας της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των αποκριμάτων. Ολοκλήρωση των έργων περιορισμού των συνεπειών της χωματερής των Ταγαράδων.
·Αντιμετώπιση, του θορύβου, της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κλπ (πάρκα κεραιών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας  κλπ), της ηχορύπανσης.
·Ανάπτυξη της λαϊκής στέγης με προγράμματα που θα καλύπτουν τις βασικές λαϊκές ανάγκες και  ειδική μέριμνα  για  τα νέα ζευγάρια.
·Ο Ολοκληρωμένος σχεδιασμός  για την αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση του δήμου μας
Ο Σχεδιασμός χωροθέτησης παραγωγικών δραστηριοτήτων  και της οικιστικής ανάπτυξης, με κριτήριο την ανάγκη για ανθρώπινη σύγχρονη κατοικία και παραγωγική ανάπτυξη με βάση τις δυνατότητες της περιοχής και της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την κερδοσκοπία σε γη και στέγη. Κάτι που ολοκληρωμένα μπορεί να γίνει μόνο αν η γη γίνει λαική περιουσία. Και σήμερα πρέπει όσο γίνεται να υιοθετούνται αυτά τα κριτήρια. Η  αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου και της δημόσιας  για δημόσια κοινωφελή έργα. Καμία παραχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο της δημόσιας γής, των υποδομών και υπηρεσιών, του φυσικού πλούτου.
·Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά και τα υποκατάστατά τους. Δωρεάν, επαρκείς δημόσιες  δομές πρόληψης-θεραπείας-επανένταξης. Ολοκληρωμένη  μέριμνα για τα απεξαρτημένα άτομα. Εφαρμογή ολοκληρωμένης πρωτογενούς πρόληψης που θα στοχεύει στα αίτια και όχι μόνο στα αποτελέσματα της τοξικομανίας.
·Η Προάσπιση και διεύρυνση  των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η Κατάργηση όλων των θεσμών συμμετοχής του λαού, στο χαφιεδισμό και την καταστολή. Η Κατάργηση του ρόλου της «Δημοτικής Αστυνομίας» ως μηχανισμού καταστολής και φοροέισπραξης. Λέμε όχι στις κάμερες παρακολούθησης.  Στηρίζουμε τη νομιμοποίηση των μεταναστών και προσφύγων που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, των παιδιών τους που γεννήθηκαν η μεγαλώνουν εδώ, με κατοχύρωση των εργασιακών και όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων τους.  Με ειδικές, επαρκείς δομές για την εξυπηρέτηση τους.
·Η Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης. Κατάργηση των ρυθμίσεων που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότατα και τη δημοκρατία. Εκλογή έμμεση του δημάρχου από τα δ. συμβούλια με δυνατότητα ανάκλησης.
·Η στήριξη της ολόπλευρης δημοκρατικής ενημέρωσης με όλα τα μέσα, αλλά και της δημοκρατικής συμμετοχής των δημοτών.
·Η συνεργασία με τους συλλόγους και τη στήριξή τους στη λογική της κοινωνικής προσφοράς και διεκδίκησης των λαϊκών δικαιωμάτων.  
·Η πάλη για την προώθηση φιλολαϊκών λύσεων στα προβλήματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών, την προάσπιση του  εισοδήματός τους, της εργασίας τους,  η αντιμετώπιση της ανεργίας και της προώθησης ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η πάλη ενάντια στην κατεδάφιση του κοινωνικού-ασφαλιστικού συστήματος, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Η πάλη για την υπεράσπιση της ειρήνης, η αντίσταση σε κάθε εμπλοκή της χώρας μας μαζί με το Ν.ΑΤ.Ο. τις Η.Π.Α. και την Ε.Ε.  στο ματοκύλισμα των λαών για τις αγορές , η αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας , η αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, ενάντια στην ιμπεριαλιστική καταπίεση.

Φίλες και φίλοι. Όλοι στη μάχη!
Για να δοθεί  μέσα από την κάλπη ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που έχει φέρει τα λαϊκά στρώματα σε τόσο δεινή θέση, για να μπει ένας ισχυρός φραγμός στην επέλαση των αντιλαϊκών μέτρων. Μόνο οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορούν να εκφράσουν, με συνέπεια λόγων και έργων κάτι τέτοιο. Γιατί συγκρούονται αταλάντευτα με τα ταξικά συμφέροντα και τις πολιτικές που καταδυναστεύουν το λαό,  συμβάλουν στην απόκρουση της επίθεσης εναντίον του, στην οργάνωση της αντεπίθεσής του, έχουν στο κέντρο της προσοχής τους την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών,  με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και στόχους και στο δήμο μας.
Όλοι στη μάχη!
 Για να αρχίσει να αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης προς όφελος του λαού, να αναπτερωθεί η ελπίδα. Πλεονέκτημα το πρόγραμμα μας και ψηφοδέλτιο μας, από λαϊκούς αγωνιστές , που έχουν αποδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένοι για ιδιοτελή συμφέροντα να υπηρετήσουν καμιά αντιλαϊκή πολιτική, έχουν ωριμάσει στους λαϊκούς  αγώνες, με γνώσεις, πείρα και πολιτική βούληση που μπορούν εγγυηθούν ότι και την επόμενη των εκλογών θα υπηρετούν τα  λαϊκά συμφέροντα
Ο λαός οι δημότες μας  ξέρουν:
Πως  δεν υπάρχει κανένα τοπικό πρόβλημα αποκομμένο από την γενική πολιτική ούτε αρκούν σήμερα τίμιοι και ικανοί διαχειριστές των τοπικών προβλημάτων για να αλλάξει συνολικά η ζωή του.
Ότι δεν υπάρχουν ούτε ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ούτε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ υποψήφιοι. Το κριτήριο  για τη στάση τους είναι ποια πολιτική υπηρετούν, πιο δρόμο ανάπτυξης υποστηρίζουν
Πως  σήμερα ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, όπως θα είναι  οι εκλεγμένοι με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Που θα αποκαλύπτουν τις αντιλαϊκές επιλογές, θα βάζουν εμπόδια  στην εφαρμογή τους. Θα είναι μπροστά στους αγώνες, θα πρωταγωνιστούν στη συσπείρωση για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων.
Η οργή, η αγανάκτηση, ο θυμός, θα πρέπει με τη συμμετοχή να μετατραπεί σε τιμωρία     του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, των υποψηφίων αυτών και των συνοδοιπόρων τους  στην αντιλαϊκή πολιτική και στους δήμους και την περιφέρεια. Σε καταδίκη  της πολιτική του μνημονίου και της τρόικας, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.    Σε αυτή την εκλογική μάχη πρέπει να διορθώσει την ψήφο του. Η ΑΠΟΧΗ δεν είναι λύση, ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ όπως και στο παρελθόν στην αντιλαϊκή τους επέλαση. Πρόσφατη είναι η πείρα των ευρωεκλογών.
Για  να αρχίσουν τα πράγματα να αλλάζουν προς όφελός του λαού, της λαϊκής οικογένειας και της νέας γενιάς, στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου πρέπει να εγκαταλειφθεί μαζικά η συνηθισμένη μέχρι τώρα στάση. Να δοκιμαστεί ο δρόμος της ανυπακοής στα αντιλαϊκά μέτρα, της λαϊκής αντεπίθεσης. Να ενισχυθεί η πάλη και τη συμμαχία για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί το λαό και όχι το μεγάλο κεφάλαιο, για την πραγματικά λαϊκή εξουσία.
 Για να δοθεί  δύναμη  στη λαϊκή πάλη και τη λαϊκή προοπτική. Μία είναι η σίγουρη επιλογή
Η ψήφος και η αποφασιστική  ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δήμο & Περιφέρεια