Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΑΠΟΨΗ"

1Ποιά είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του νέου Δήμου όπως τα έχετε καταγράψει και τι προβλέπει το πρόγραμμά σας για την αντιμετώπισή τους;
Είναι η σκληρή, ταξική επίθεση  που δέχονται οι δημότες μας, που χειροτερεύει όλους τους τομείς της ζωής τους και επιστρέφει το επίπεδο διαβίωσης δεκαετίες πίσω, με πρωτοφανή αφαίρεση κατακτήσεων που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες.
Με  επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, δραματική αύξηση της ανεργίας, κατεδάφιση των κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, επέκταση της ελαστικής εργασίας, χειροτέρευση της θέσης των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αδιέξοδα στη νέα γενιά, εμπορευματοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Στόχος της είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

 Εργαλεία της είναι, η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε., το μνημόνιο και στρατηγικοί της σύμμαχοι οι πολιτικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, έχοντας και τις «πλάτες» της διαχειριστικής λογικής του ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ και της Δ.Α., που δεν αμφισβητούν  τον πυρήνα της.
Όργανά της  πέρα από το κεντρικό κράτος, οι δήμοι και οι περιφέρειες, που με τον Καλλικράτη θα γίνουν αποτελεσματικότερα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Αποτέλεσμά της υπήρξαν και οι  σοβαρές τοπικές ελλείψεις,  σε υποδομές και υπηρεσίες, η συνεχώς μεγαλύτερη πληρωμή τους,  για όποιες, όχι παντού και σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες, παρέχονταν. Έτσι έχουμε:
Συνεχείς αυξήσεις, συχνά δραματικές, σε ύδρευση και αποχέτευση, στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού  , στα τροφεία των παιδικών σταθμών, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, κλπ. εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών.
Σταδιακή εκχώρηση της δημοτικής περιουσίας, συμβιβαστική στάση στη διεκδίκηση πόρων από το κράτος. Παράδοση του πλούτου της περιοχής σε ιδιώτες.
Σοβαρά προβλήματα επάρκειας και ποιότητας, καθυστερήσεις σε έργα υποδομής (οδοποιίας, ύδρευσης, αντιπλημμυρικά και δικτύου όμβριων, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού, αξιοποίησης ελεύθερων χώρων, δημιουργίας χώρων στάθμευσης,  σε σχολική στέγη και παιδικούς σταθμούς, για  πολιτισμό και αθλητισμό κλπ)
Απουσία χωροταξικού σχεδιασμού που σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Δημιουργία τσιμεντουπόλεων.
Σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον,  σχεδιασμό λειτουργίας Χ.Υ.Τ.Υ, Χ.Υ.Τ.Ε.Α.  και εργοστασίου καύσης απορριμμάτων από ιδιώτες στον Αγ. Αντώνιο. Καθυστέρηση των έργων περιορισμού των συνεπειών της χωματερής των Ταγαράδων.
Ανεπαρκή συγκοινωνιακή κάλυψη  και προβλήματα στην ταχυδρομική εξυπηρέτηση.
Σοβαρές ελλείψεις στην υποδομή και τη στελέχωση του δικτύου υγειονομικής κάλυψης, πρόνοιας για την τρίτη ηλικία, κλπ  Ανεπαρκή αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.
Προώθηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Σιωπηρή συναίνεση  στην αντιλαϊκή επίθεση στους   εργαζόμενους, αγρότες, ΕΒΕ.
 Εμείς αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική και  την έκφραση της τοπικά στο δήμο μας. Διεκδικούμε ένα πλαίσιο αιτημάτων σε όλους τους τομείς της ζωής των δημοτών μας:
Κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας και ανταποδοτικών τελών. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Πλήρη - επαρκή χρηματοδότηση των δήμων για τη λειτουργία των υπηρεσιών τους, τα αναγκαία έργα. Απόκρουση κάθε άμεσης η έμμεσης ιδιωτικοποίησης των αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών των δήμου, ξεπουλήματος της περιουσίας του.
Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Πλήρη προστασία των ανέργων.
Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα στην παιδεία, την υγεία και την πρόνοια. Επαρκείς υποδομές και υπηρεσίες στην περιοχή μας.  Ασυμβίβαστη αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο δίκτυο υποδομών για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα ΑΜΕΑ, παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις κλπ. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σχολική στέγη και τη δημόσια, ασφαλή μεταφορά των μαθητών.
Διασφάλιση του ελεύθερου χρόνου,  της δημιουργικής ψυχαγωγίας. Πρόσβαση σ’ ολους στον πολιτισμό και τον αθλητισμό χωρίς επιβαρύνσεις. Δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.
Έργα προστασίας του περιβάλλοντος, του εδάφους, του νερού, των δασών, της θάλασσας στην περιοχή μας. Καμιά επιβάρυνση.
Το νερό, η ενέργεια, οι μεταφορές και οι επικοινωνίες να είναι πραγματικές κοινωνικές παροχές, με δημόσιο χαρακτήρα. Επαρκείς αντίστοιχες υποδομές και υπηρεσίες στο δήμο.
Διασφάλιση της αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας, της προστασίας των ελεύθερων χώρων.
Ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες και ακτές. Κατάργηση των διοδίων, του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Προάσπιση και διεύρυνση  των δημοκρατικών δικαιωμάτων Εφαρμογή της απλής αναλογικής. Προάσπιση της ειρήνης.
2 Το κέντρο και οι περιφέρειες του νέου Καλλικρατικού Δήμου έχουν πολλές ανισότητες σε υποδομές και υπηρεσίες. Τι σκοπεύετε να κάνετε σχετικά;Οι τοπικές και περιφερειακές ανισότητες οξυνθήκαν με τον Καποδίστρια και το ίδιο θα γίνει και με τον Καλλικράτη. Οφείλονται στην ανάπτυξη που υπηρετεί την  κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, τις επενδύσεις που γίνονται με βάση τα ξεχωριστά συμφέροντα τμημάτων του, χαρακτηρίζεται από παραγωγική αναρχία, ενώ υπηρετείται  από τον κεντρικό και τον τοπικό κρατικό μηχανισμό. Γι’  αυτό και όχι για  κάποιο ιδιότυπο τοπικισμό, προκύπτουν οι ανισότητες στις υποδομές και τις υπηρεσίες στον Δήμο μας.
Η ριζική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου απαιτεί έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου ο κοινωνικός πλούτος θα είναι λαϊκή περιουσία και θα διευθύνεται με  ολόπλευρο λαϊκό έλεγχο, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό θα αναπτύσσει ισόρροπα τομείς,  κλάδους παραγωγής και περιοχές με βάση τις πραγματικές παραγωγικές τους δυνατότητες, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Επομένως βασική προϋπόθεση είναι η σύγκρουση με τον τρόπο ανάπτυξης που γνωρίσαμε, η πάλη για ανάπτυξη με βάση τα λαϊκά συμφέροντα.
Στα πλαίσια των τοπικών δικαιοδοσιών και δυνατοτήτων προγραμματικός μας στόχος είναι ο σχεδιασμός, η διεκδίκηση και η κατανομή των πόρων για έργα και υπηρεσίες, παρά τις δυσκολίες, πρέπει όσο γίνεται περισσότερο να υπηρετεί και την μεγαλύτερη δυνατή άμβλυνση αυτών των  τοπικών ανισοτήτων σε όλους τους τομείς.

3. Ποιό πρέπει να είναι το νέο πρόσωπο του Δήμου; Πού πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη της περιοχής κατά τη γνώμη σας;
Το πραγματικό δίλλημα είναι τι θα υπηρετεί  ο νέος Δήμος.
Θα στηρίζει την πολιτική και την ανάπτυξη για τους ισχυρούς του πλούτου, με θυσίες χωρίς αντίκρισμα για το λαό, στηρίζοντας τις κεντρικές της επιλογές και εφαρμόζοντας την με ζήλο τοπικά με τις γνωστές συνέπειες που  τις γνωρίσαμε στο παρελθόν, από τους εκπρόσωπους του δικομματισμού και των συνοδοιπόρων του στις διοικήσεις των ως τώρα δήμων; Η θα συγκρούεται με αυτή, θα πρωτοστατεί στους αγώνες για μια άλλη ανάπτυξη συμφώνα με τα συμφέροντα του λαού για την ολόπλευρη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του; Με αγώνες, διεκδικήσεις και πολιτικές επιλογές που αναφέραμε στο πλαίσιο αιτημάτων μας . Εμείς αυτό θέλουμε σαν πρόσωπο του νέου δήμου.
 Η  ανάπτυξη της περιοχής μας στην κατεύθυνση του άλλου δρόμου ανάπτυξης που προαναφέραμε μπορεί  να στηριχτεί στα παραγωγικά της πλεονεκτήματα με πυλώνα την ανάπτυξη παραγωγικής της βάσης Στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή βασισμένη στον παραγωγικό συνεταιρισμό που πρέπει να στηριχτεί ολόπλευρα και να απαλλαγεί από το στενό κορσέ της αντιαγροτικής πολιτικής της Ε.Ε.. Στην αξιοποίηση,  με κατοχυρωμένο το δημόσιο χαρακτήρα, του φυσικού πλούτου και  του υπεδάφους της, του υδάτινου της δυναμικού, του ενεργειακού δυναμικού της,  του θαλασσίου και του δασικού της πλούτου. Στην ανάπτυξη της μεταποίησης που θα αξιοποιεί τα τοπικά της προϊόντα και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Στην ανάπτυξη της δημόσιας παιδείας, υγείας και πρόνοιας, των υπηρεσιών εστίασης και αναψυχής, ανάπαυσης και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, του πολιτισμού και του αθλητισμού, της  δημόσιας έρευνας και της καινοτομίας.. Στα έργα προστασίας του περιβάλλοντός. Στην ανάπτυξη των δημόσιων μεταφορών, συγκοινωνιών, επικοινωνιών. Στην οικιστική ανάπτυξη,  με χαμηλούς συντελεστές και σύγχρονες υποδομές. Με επιστημονικό χωροταξικό σχεδιασμό για ανάπτυξη δραστηριοτήτων με σεβασμό στο άνθρωπο, το περιβάλλον, αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων σε σύγκρουση με την εμπορευματοποίηση της γής και της κατοικίας.
4.Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να ψηφίσουν εσάς και το πρόγραμμά σας; Περιγράψτε μας ένα τουλάχιστον σημαντικό πλεονέκτημα που θα πρέπει να εκτιμηθεί από τους δημότες ώστε να σας εκλέξουν.
Για να δοθεί μέσα από την κάλπη ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που έχει φέρει τα λαϊκά στρώματα σε τόσο δεινή θέση, να μπει ένας ισχυρός φραγμός στην επέλαση των αντιλαϊκών μέτρων. Μόνο οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορούν να εκφράσουν, με συνέπεια λόγων και έργων κάτι τέτοιο. Γιατί συγκρούονται αταλάντευτα με τα ταξικά συμφέροντα και τις πολιτικές που καταδυναστεύουν το λαό,  συμβάλουν στην απόκρουση της επίθεσης εναντίον του, στην οργάνωση της αντεπίθεσής του, έχουν στο κέντρο της προσοχής τους την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών,  με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και στόχους και στο δήμο μας. Για να αρχίσει να αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης προς όφελος του λαού, να αναπτερωθεί η ελπίδα. Πλεονέκτημα το πρόγραμμα μας και ψηφοδέλτιο μας, από λαϊκούς αγωνιστές , που έχουν αποδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένοι για ιδιοτελή συμφέροντα να υπηρετήσουν καμιά αντιλαική πολιτική, έχουν ωριμάσει στους λαϊκούς  αγώνες, με γνώσεις, πείρα και πολιτική βούληση που μπορούν εγγυηθούν ότι και την επόμενη των εκλογών θα υπηρετούν τα  λαϊκά συμφέροντα