Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

«ΧΥΤΥ» ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος Θεόδωρος Ιγνατιάδης

    «ΧΥΤΥ» ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ  ΜΑΣ

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση νέου σκουπιδότοπου, Χ.Υ.Τ.Υ.,  Χ.Υ.Τ.Ε.Α. και εργοστασίου καύσης απορριμμάτων  στο αγρόκτημα του Αγίου Αντωνίου μας βρίσκει απόλυτα και κατηγορηματικά αντίθετους για τους εξής λόγους:
Η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά από την μακρόχρονη λειτουργία της χωματερής των Ταγαράδων οι αρνητικές συνέπειες της οποίας παραμένουν, όπως και τα προβλήματα στην αξιόπιστη  παρακολούθηση της και οι σοβαρές καθυστερήσεις στα έργα περιορισμού των συνεπειών της, που θα εξακολουθούν να ασκούν αρνητική επίδραση στη, ζωή, την υγεία, το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας καθώς και την οικονομική της ανάπτυξη. Σε καμιά περίπτωση η περιοχή δεν αντέχει νέα επιβάρυνση. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με μια νέα χωροθέτηση διαχείρισης απορριμμάτων.
Πολύ δε περισσότερο αφού εκτός του Χ.Υ.Τ.Υ., με βάση τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε, προβλέπεται επίσης και διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων δηλαδή Χ.Υ.Τ.Ε.Α. και εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, με σαφέστατους τεράστιους κινδύνους για την ζωή, την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής.
Αυτό γίνεται ακόμη επικινδυνότερο όταν ταυτόχρονα προωθείται η λειτουργία και η διαχείριση τους από ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους που μπροστά στο κέρδος τους, έχει αποδειχτεί από την ίδια την ζωή, θέτουν σε δεύτερη μοίρα την ικανοποίηση των περιβαλλοντικών όρων και την ασφάλεια της υγείας, της εργασίας της ευρύτερης οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον.
Είμαστε από θέση αρχής αντίθετοι στην μέθοδο καύσης όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και πανελλαδικά αφού έχει αποδειχτεί άκρως επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον, με πολλαπλάσιο κόστος από τους Χ.Υ.Τ.Α. από τη μια, αλλά  και χρυσοφόρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων για κάποιους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο τομέα από την άλλη.
Είμαστε υπέρ μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης χωροθέτησης της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων που θα πρέπει κατά την εκτίμησή μας να σχεδιαστεί για το επίπεδο της Μακεδονίας ή και όλης της Βόρειας Ελλάδας.
Θεωρούμε ότι για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων είναι αναγκαίος ένας περιφερειακός σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει την ύπαρξη τουλάχιστο δύο χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ), στο νομό Θεσσαλονίκης,  με χωροθέτηση με ευρύτερα επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια, που δεν εκπληρώνονται κατά την εκτίμησή μας με τη χωροθέτηση στον Άγιο Αντώνιο.
Είμαστε αντίθετοι στην προωθούμενη  λειτουργία της διαχείρισης των απορριμμάτων από ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους, αφού εκτός από τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον κλπ που πολλαπλασιάζουν, θα επιβαρύνουν  με ακόμα περισσότερα βάρη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα κέρδη τους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής και ευρύτερα. Η εξασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων κάθε φύσης, με τον αποφασιστικό λαϊκό έλεγχο - φυσικά σε αυτή λόγο και ρόλο πρέπει να έχουν και οι δήμοι αλλά και άλλοι λαϊκοί φορείς-  είναι απαραίτητη κατά την εκτίμηση μας προϋπόθεση, για να γίνεται αυτή με επιστημονικό, σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον και την υγεία τρόπο και ταυτόχρονα να μην προσθέτει νέα οικονομικά βάρη στα λαϊκά στρώματα.
Τις θέσεις αυτές εξάλλου εξέφρασε και η παράταξη που στηρίζουμε στο Νομαρχιακό συμβούλιο με τους Νομαρχιακούς συμβούλους Μιχάλη Σπυριδάκη και Γιάννη Ζιώγα βουλευτή και υποψήφιο σήμερα αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης. Επίσης έγινε και παρέμβαση στη Βουλή από τους βουλευτές του Νομού του ΚΚΕ, που είναι γνωστό ότι στηρίζει το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Θέρμης, Άγγελο Τζέκη της Β΄ Θεσσαλονίκης και Γιάννη Ζιώγα, Καλαντίδου Σοφία της Α΄ Θεσσαλονίκης.
Θεωρούμε πως αγώνας για να αποτραπεί η νέα επιβάρυνση της περιοχής μας, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της διαχείρισης απορριμμάτων στον Άγιο Αντώνιο, πρέπει να έχει πριν από όλα πολιτικά χαρακτηριστικά, ακριβώς γιατί πολιτικά είναι τα αίτια από τα οποία προκύπτει και το συγκεκριμένο πρόβλημα όπως και μια σειρά από άλλα προβλήματα του περιβάλλοντος αλλά και της καθημερινής ζωής των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής μας.
Θεωρούμε, , πως είναι αναγκαία και επιβεβλημένη  η στήριξη του αγώνα και με επιστημονικά και νομικά επιχειρήματα και πως πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε απόφαση ΟΤΑ όπως του Δήμου Βασιλικών και Θέρμης σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά πως αυτά δεν αρκούν από μόνα τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποτελεσματικά. Όταν μάλιστα υπάρχει ευρύτερη πείρα - στην περιοχή μας υπάρχει το προηγούμενο της Χωματερής των Ταγαράδων- για το πώς μπορεί η εκάστοτε εξουσία να ελιχθεί όπως και για το πώς η πολιτική στάση των τοπικών παραγόντων μπορεί να καθιστά αδύναμα τέτοια εργαλεία πάλης.
Χρειάζεται πριν από όλα ενωμένος, μαζικός, στοχευόμενος πολιτικά αγώνας, και αποφασιστική στάση απέναντι στους πολιτικά υπεύθυνους για την προώθηση τέτοιων «λύσεων». Και σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε μπροστά και μαζί σας.
Οι τοπικές εκλογές είναι μια ευκαιρία να πάρουν το «μάθημα» που χρειάζεται οι πολιτικές δυνάμεις του δικομματισμού και των συνοδοιπόρων του, και οι τοπικές εκφράσεις τους στους δήμους και την Περιφέρεια, με ένα ηχηρό μήνυμα από την κάλπη, με σαφή προσανατολισμό που δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Και για τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς και για τη συνολικότερη πολιτική τους που μαυρίζει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΟΥ ΔΥΝΑΜΗ
ΔΩΣΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΛΗ

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΨΗΦΙΣΕ-ΣΤΗΡΙΞΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ